IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай иска да е глобален фармацевтичен лидер, но първо трябва да се промени

Пекин стимулира иновациите на местно ниво, но в глобален план продължава да търпи критики относно кражбите на технологии

08:21 | 21.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Samsul Said/Bloomberg</em></p>

Снимка: Samsul Said/Bloomberg

Първо, китайските власти се стремят да хармонизират своите стандарти с тези на другите страни. През 2017 г.Китай се присъедини към Международния съвет за хармонизация, който определя международни правила за производството на фармацевтични продукти, като уточняване на броя на пациентите в клиничните изпитания.

Китай също така преразгледа процеса на тестване и одобрение на лекарства. Преди шест години отнемаше около година, за да получи зелена светлина за провеждане на клинично изпитание на лечението с антитела на Junshi; одобрението на неговия препарат срещу COVID-19, разработено през 2020 г., отне само две седмици. Регулаторният орган ускори процеса, като назначи повече персонал и даде възможност за приоритетни прегледи за редки заболявания.

В същото време генеричните лекарства стават все по-малко рентабилни поради политиката на централизирано закупуване на правителството. Цените на лекарствата бяха намалени средно наполовина, когато новата система беше въведена през 2018 г., в отговор на нарастващите национални разходи за здравно осигуряване.

Това принуди много производители на генерични лекарства да пренасочат ресурсите си към разработването на модерни продукти като биологичните препарати. „Китайското правителство постъпи доста мъдро, тъй като успешно понижи маржа на генеричните лекарства, като същевременно вдигна летвата за научноизследователска и развойна дейност“, така че китайските фармацевтични продукти да могат да се конкурират в световен мащаб“, посочва Ю от Value Partners.

Разширяващият се Национален списък с лекарства за реимбурсиране – доминиращият публичен механизъм за реимбурсиране на лекарствата в Китай – отразява нарастващата подкрепа за нови лекарства. Властите започнаха да актуализират списъка ежегодно през 2017 г. През 2021 г. 74 лекарства са влезли в него, вторият най-голям брой след 119-те през 2020 г. По-важното е, че 62% от добавените представляват нови продукти, пуснати на пазара от 2020 г. насам, което подчертава готовността на Китай да приеме иновативни терапии с по-бързо темпо.

Това помага да се подобри достъпът до нови лекарства, да се съкрати интервалът от време между пускането на пазара и възстановяването на разходите и „изиграва важна роля в насърчаването на иновациите“, според Брус Лю, партньор във водещата стратегическа консултантска компания Simon Kucher & Partners.

Военните също изиграват важна роля в стремежа към иновации в сектора.

През последните години армията наема учени за участие в национални биологични проекти. Чън Уей, известен военен учен, който работи върху имунизациите срещу Ебола и ТОРС, участва в разработването на ваксината CanSino срещу коронавируса.

Научният екип в Пекинския институт по биотехнологии помага в концептуалния етап на ваксините, изтъква Пиер Арман Моргон, вицепрезидент по международните бизнес операции в CanSino.

Екипът на CanSino завърши втора фаза от проучването на първата ваксина срещу COVID-19, поставяна чрез инхалация.

Според Адам Ни, редактор на China Neican, този вид гражданско-военно сливане е характерно за индустриалната политика на Пекин. Той посочва, че военните са натоварени от Пекин да разработват ваксини в сътрудничество с компании.

Завръщането на "морските костенурки"

Втори фактор зад бързия растеж на Китай във фармацевтичната индустрия е завръщането на учени, които трупат опит в други стрнаи. В Китай завърналите се често за наричани „морски костенурки“, като се има предвид миграцията на тези животни, които често прекосяват океана, но в крайна сметка се връщат обратно.

Биологични компании, включително CanSino и Abogen, са създадени именно от такива „морски костенурки“.

Преди три години Рейджи Моришима, вицепрезидент на Fobeni, беше изненадан от работната култура в Китай, когато за първи път се премести в Шанхай от Токио. Той споделя, че се чувства „доста западно“, когато открива, че служителите вече са силно специализирани в китайски фармацевтични компании.

Главният изпълнителен директор на Junshi Нинг Ли работи в миналото за Американската администрация за храните и лекарствата и във френския производител на лекарства Sanofi. По неговите думи това е позволило на компанията му да ускори своето развитие, тъй като е предоставил опит както от търговската, така и от регулаторната страна на индустрията. Според Ли повечето експерти в Junshi също идват от мултинационални компании.

Съществуват различни стимули за завръщането на морските костенурки у дома. Джин Ли, главен изпълнителен директор на базираната в Съчуан Hitgen, се присъединява към правителствената програма „Хиляда таланти“, според China Daily. Програмата предлага финансиране и щедри ползи за фармацевтичните разработчици и техните семейства. Ли има зад гърба си стаж в AstraZeneca.

В някои случаи китайските фармацевтични компании предлагат и акции за наемане на таланти с опит в чужбина.

Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Големите фарма гиганти не правят ваксини, а бизнес. Какво ще продават, е почти без значение. С мощната подкрепа на СМИ те си пробутват "ваксини" за ланския сняг, които са напълно неефективни срещу новите щамове и особено срещу омикрона, но това не е пречка да се налага задължително мушкане с иглите, при това, през ненормално кратки периоди. Без никаква отговорност за последствията, защото имало пландемия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още