IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай иска да е глобален фармацевтичен лидер, но първо трябва да се промени

Пекин стимулира иновациите на местно ниво, но в глобален план продължава да търпи критики относно кражбите на технологии

08:21 | 21.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Samsul Said/Bloomberg</em></p>

Снимка: Samsul Said/Bloomberg

Паричните потоци

Третият стълб на китайската фармацевтична индустрия е прост: пари в брой. Инвестициите от фирми за частен капитал и рисков капитал във фармацевтичния сектор на Китай достигат рекордните 2 млрд. долара през 2021 г., според Pitchbook.

Листнати китайски фармацевтични компании. Графика: Factset

Според изследване на Deloitte през 2020 г. в Китай са реализирани 93 сделки за сливания и придобивания, свързани с научноизследователска и развойна дейност, във фармацевтичната индустрия на обща стойност 14,1 млрд. долара. Това е повече от 76-те сделки на стойност 13,5 милиарда долара, отчетени през 2019 г.

Продажби и R&D разходи на публичните фармацевтични компании. Графика: Factset

Някои големи инвеститори са се насочили към китайски предприятия. Innovent Biologics, компания за разработване на лекарства, основана през 2011 г., набира пари главно от международни компании, включително от сингапурската Temasek и базираната в САЩ Capital Group Private Markets, преди да осъществи своето първично публично предлагане (IPO) през 2018 г.

При стартъпите в областта на биологичните продукти се забелязва приток на финансиране, откакто Хонконг разреши подобни листвания през 2018 г., в опит да подражават на Nasdaq.

Обратна реакция

Бързият растеж на китайския фармацевтичен сектор доведе до обвинения в кражба на технологии от САЩ.

Няколко китайски учени са обвинени в кражба на материали и изследвания от американски институции и компании, включително от Университета „Корнел“ и GlaxoSmithKline. Националният институт по здравеопазване обвини китайски учени, че не разкриват чуждестранните си връзки, а 93% от случаите на разследване през 2020 г., включват китайски финансиране.

Твърди се, че по време на пандемията от COVID-19 подкрепяни от Китай хакери са участвали в шпиониране или кражба на информация, свързана с ваксините в САЩ, Испания и Индия. През май 2020 г. ФБР и Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност на САЩ предупредиха организации, изследващи коронавируса, че са изправени пред заплаха от „вероятно насочване и компрометиране на мрежата“ от страна на Китай.

Законите за интелектуалната собственост на Китай също помагат на компаниите да се възползват от идеите на международните конкуренти. Робърт Аткинсън, основател и президент на Фондацията за информационни технологии и иновации, мозъчен тръст в САЩ, споделя, че китайската патентна система е „предназначена да позволи на китайските компании да имат достъп до патентна информация“ от мултинационални компании. Много фирми не са склонни да отмъстят от страх да не компрометират присъствието си на огромния китайски пазар.

Това обаче не единственият проблем за Китай. Някои местни фармацевтични компании също се сблъскват с критики, че техните данни не отговарят на международните стандарти, че индустрията е пълна с подкупи и че проблемите с качеството продължават.

Въпреки очевидния напредък на Китай през последните години страната все още има "дълъг път", преди да се превърне в истински глобален играч, твърди Томоюки Шибугучи от Японската служба за изследвания на фармацевтичната индустрия. Неговото изследване показва, че само 15% от всички продукти, произхождащи от Китай, са преминали през глобални клинични изпитания в Европа, САЩ и Япония. Той посочва, че по-малко иновативните лекарства - които може да са подобни на съществуващите глобално признати лекарства, с направени модификации и по-ниски цени - все още държат голям дял от разработването на лекарства в Китай.

В същото време Китай безмилостно защитава своята фармацевтична индустрия, а чуждестранните конкуренти с експозиция към местния пазар трябва да разчитат на милостта на правителствените регулатори. Въпреки че това помага за стимулиране на бързия растеж на вътрешния сектор, ситуацията може да попречи на усилията на Китай да победи САЩ във фармацевтичната надпревара.

Рьо Ханамура, партньор в Arthur D. Little Japan, твърди лаконично: „Ако Китай иска да направи иновациите с глобални знания, той трябва да се промени“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Големите фарма гиганти не правят ваксини, а бизнес. Какво ще продават, е почти без значение. С мощната подкрепа на СМИ те си пробутват "ваксини" за ланския сняг, които са напълно неефективни срещу новите щамове и особено срещу омикрона, но това не е пречка да се налага задължително мушкане с иглите, при това, през ненормално кратки периоди. Без никаква отговорност за последствията, защото имало пландемия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още