IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2022 година ще е по-трудна за инвеститорите

Инфлацията, Китай, Русия и евентуална нова вълна на Covid представляват рискове за пазарите

10:49 | 13.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Междувременно двете дългогодишни теми за цифровата и зелената революции ще продължат да заемат много инвестиционно време. В Европа 2022 г. ще започне с борбата на правителствата срещу скока в цените на енергията, който ще навреди на реалните доходи и БВП. Периодите на слаб вятър и ускорено затваряне на по-стари електроцентрали на изкопаемо или ядрено гориво правят живота по-труден. Газът ще се използва все повече като преходно гориво, за да смекчи малко ситуацията.

Предполагам че Русия ще провокира Запада, но няма да предприеме фронтална инвазия в Украйна поради риск от конфликт с войските на НАТО.

Очаквам Китай да продължи да заздравява контрола си над Хонконг, западните си провинции и Тибет, но няма да предприеме нахлуване в Тайван, осъзнавайки, че САЩ все още предлагат много подкрепа на острова. Възможно е да има допълнителни кибератаки, заедно с официални отричания за участие на държавата.

Може да има инфилтриране на руски войски, за да помогнат на приятелските им сили в страни като Украйна и Беларус.

Ще има очевиден отказ да се следват западните стандарти в преследването на нетна нула или в областта на корпоративното управление и човешките права от Китай, Русия и различни страни с развиващи се икономики. Инвеститорите, които проявяват по-силен интерес към екологичните, социалните и управленските въпроси около своите инвестиции, ще трябва да помислят как това може да се комбинира с инвестиции в китайската и руската сфери на икономическа дейност.

Закрих позициите на фонда на FT в китайски борсово търгувани фондове (ETF) през 2020 г., виждайки как авторитарните тенденции в Пекин нарастват. Пренасочването към Тайван, с неговата демократична система, досега работи добре като инвестиционна идея.

Светът ще се раздели заради нетната нулева цел за климата. Индия и други водещи развиващи се страни в скоро време ще се обединят с Китай в отказа си да намалят своите емисии с мотива, че се нуждаят от по-евтини изкопаеми горива и техните надеждни технологии, за да ускорят растежа си.

В рамките на западната група може да има повече напрежение относно това колко насериозно страните приемат нетната нула. По-богатите европейски държави ще бъдат водещата сила за ускоряване на прехода. САЩ при Байдън ще дадат много реторична подкрепа, но все пак ще разчитат повече на изкопаема енергия от собствените си ресурси, за да си осигурят конкурентно предимство. Президентът издава нови разрешения за проучвания и сондажи на нефт и газ.

По-голямата част от останалия свят ще приветства концепцията за нетна нула, но ще отложи прилагането й и ще поиска повече отстъпки от Запада. Китай ще продължи да се специализира в доставянето на зелени продукти на Запада, произведени от неговите индустрии, зависими от изкопаеми горива, като същевременно разширява собственото си широко използване на въглища.

Това ще направи 2022 година по-трудна за инвеститорите. С по-малко монетарна и фискална подкрепа, високи начални оценки и много несигурност по отношение на политиката, вируса и смущенията, които идват от Китай и Русия, моят основен сценарий допуска ниска положителна възвръщаемост за годината от текущия портфейл на FT.

Ще внимавам за прекалена инфлация, твърде много затягане на паричната политика или голямо международно напрежение, тъй като всеки от тези елементи може да ни вкара в мечи пазар, пише още сър Джон Редууд. Ако настъпи един от тези лоши сценарии, би било необходимо допълнително да се намалят рисковете в портфейла, като се държат повече кеш и нискорискови облигации до степента, позволена от правилата на фонда.

Евентуално по-големите проблеми, породени от вируса, вероятно биха забавили строгия регулаторен отговор, който би навредил на пазарите. Това също би дало предимство на дигиталните бизнеси пред компаниите, зависещи от социални контакти, както по време на работа, така и през свободното време. Инвестициите за възстановяване в области като пътуването, гостоприемството и други персонални услуги ще се нуждаят от по-добри новини за пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още