IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Животът с COVID означава планиране за постоянна пандемия

Правителствата трябва да се въоръжат с добре проиграни извънредни режими, които обществеността и бизнесът разбират

14:55 | 09.01.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Две години след началото на пандемията голяма част от Европа затаява дъх, надявайки се, че омикрон е по-малко опасен от по-ранните варианти на коронавируса, така че дори рекорден брой заразени да не донесе смъртността и заболеваемостта от по-ранните вълни. В САЩ омикрон също се разпространява като горски пожар. Лидерите изглеждат несигурни кои ограничения да наложат и се борят да въведат всичко - от достатъчен капацитет за тестване до подкрепящи мерки заради подновените икономически сривове, пише Мартин Сендбу за Financial Times.

Въпреки двугодишния опит очевидно нито овладяхме пандемията, нито се научихме да оптимизираме нашите политики. Няма извинение за това. Омикрон, като всяка мутация, дойде изненадващо. Но появата на мутации е предсказуем - и прогнозиран - резултат от продължаващите да се разпространяват инфекции, които светът не успя да предотврати.

Стратегията за нулев COVID не работи, защото не е изпробвана в достатъчно страни. Малкото правителства с безкомпромисна стратегия за потискане на вируса до голяма степен успяха да запазят случаите на завидно минимално ниво. Те нито претърпяха по-големи икономически трудности, нито с течение на времето по-тежки отклонения от нормалното поведение, отколкото страните, толериращи по-високи скорости на предаване на ковид.

Точно обратното: по-силното ограничаване при първите признаци на заразяване на общността прави възможно по-бързото облекчаване на мерките и по-дългото наслаждаване на нормална икономическа дейност след това. Южна Корея и Нова Зеландия, например, имаха по-леки ограничения от Обединеното кралство и части от САЩ, и дори от Швеция, за голяма част от пандемията. Най-голямата цена на стратегиите за нулев COVID - строги ограничения за трансграничното пътуване - са необходими само защото страните партньори са по-толерантни към заразата. Липсата на глобален ангажимент може наистина да направи нулевия COVID неустойчив, макар че това едва ли е оправдание за тези, които активно го подкопават.

Приоритетът сега е да се справим с реалността, че коронавирусът ще бъде траен. Като се има предвид, че омикрон хвана лидерите неподготвени, едва ли си струва да мислим за последствията от мутация, която е едновременно по-заразна и по-опасна. Но рискът от друг, потенциално по-смъртоносен вариант е неоспорим. Учените отдавна ни казват да очакваме чести зоонози (зарази, предавани от животни на хора - бел. прев.).

Неуспехът да си представим какво означава това вече не е простим. Следователно е наложителен изцяло нов ред на готовност. Ако има вероятност вълни от варианти на коронавирус или нови патогени да ни връхлитат редовно, имаме нужда от система от спешни реакции, закрепени в законите и практиката. Всеки трябва да знае, че тези реакции могат да се задействат бързо. Нашият най-добър вариант е бъдеще, в което „нормалността“ може да бъде изместена от кризисен режим с „натискане на едно копче”, когато заразяването се засили.

Последна актуализация: 02:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
по принцип те контролираха масите (повечето, не всички разбира се) и преди пандемията... ква е разликата? Зора беше тая пуста инфлация и да правят повече пари и съответно да концентрират повече активи... дреме им дали ще се набодеш или не! Ей сега пролета свършва всичко... без кредитите, те оставати след ковида! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 години
Много е удобно и доходоносно да контролираш масите. със сигурност се работи по следващата планирана подобна акция, но за съжаление още незнаем какво ще бъде. Нападение от извънземни е кофти т.к. трите космически държави могат да се разберат , а с ПЛАНдемията бяха формално повече :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
изобщо не означава това... или ги готвите за следващата пандемия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
++100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
За добро или лоио, първо най-набодените си заминават. А статията е ясна. *** пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
мой проблем , ако е рекъл Господ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 9
redcretin
преди 2 години
Ку искаш, може и да пукясаш от вируса. Само веднъж става :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
и инжекции нонстоп , налЕ ... а на новото евро ше е изтипосан айгър шахън и жена му , па на петстотин евро кат най заслужил борец против пЛандемията -били филантропа ... сикктир оттука бе *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Слабичко Пеше, слабичко. Отиди на стаж в БНР при чедата на Гьобелс... Неповторим ще си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още