IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Животът с COVID означава планиране за постоянна пандемия

Правителствата трябва да се въоръжат с добре проиграни извънредни режими, които обществеността и бизнесът разбират

14:55 | 09.01.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Предварително планираните спешни реакции биха изяснили три неща. Първо, набор от поведенчески правила, като задължително носене на маска, дистанциране, работа от разстояние и тестване. Второ, набор от спирачки за дейностите, най-способстващи заразяването - обикновено в областта на гостоприемство и развлеченията на живо - вероятно диференцирани според вероятния имунитет на участниците. Трето, предвидима икономическа подкрепа за дейностите, засегнати от такива спешни мерки, включително платен отпуск и субсидии. Нашето вдъхновение трябва да бъдат други видове предварително планирани действия при извънредни ситуации: противопожарни учения и такива в областта на сигурността, военни игри, полицейски наръчници за антитерористични операции. По-зловеща аналогия е евакуационният съвет, отправян исторически към обществеността при бомбардировки и ядрени атаки.

Предимствата на предварителните планове за пандемични огнища са три. Първо, икономическите щети са сведени до минимум, ако предприятията знаят точно кои ограничения и схеми за подкрепа да очакват при положение, че се задейства извънредна ситуация от пандемия, и могат да организират своя бизнес модел (и застраховка) при такова стечение на обстоятелствата.

Второ, предварителното планиране значително улеснява вземането на решения от правителството. Готов набор от мерки, които да бъдат задействани при криза, е много за предпочитане пред преоткриването на колелото всеки път - и така е по-вероятно да се избегнат грешките от прибързаното вземане на решения. Може дори да се надяваме, че съществуването на извънреден режим ще насочи умовете в посока увеличаване на складовете за оборудване и капацитета за тестване, проследяване и ваксинация преди, а не след факта.

Трето, първите две предимства биха намалили политическата цена на ранното действие. Отлагането е един от най-смъртоносните ни врагове. Примерите по-горе показват, че са необходими по-строги ограничения, за да се постави по-високата степен на заразяване под контрол. Казано по друг начин, ние ограничаваме социалните взаимодействия, за да сведем числото R (на колко човека предава вируса един заразен – бел. прев.) под едно, но R трябва да бъде под единица за по-дълго, ако на заболеваемостта е било позволено да нарасне твърде много преди това.

Неразбирането на това е първичният грях на политиците, които се съпротивляват на ограниченията уж в името на свободата или икономическия растеж. Последните са в по-добро състояние при бързо налагане от време на време на предвидим извънреден режим за няколко седмици, отколкото при сегашната ни политическа каша. Във войни и пандемии, както каза бившият финансов министър на САЩ Тим Гайтнър, визирайки финансовите кризи, „планът побеждава липсата му“. Разбира се, детайлите трябва често да се актуализират с най-новите знания, например кои ограничения стопират най-добре заразното взаимодействие.

Планирането за постоянна пандемия, вместо да се преструваме, че тя не съществува, е това, което наистина означава ученето да живеем с вируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
по принцип те контролираха масите (повечето, не всички разбира се) и преди пандемията... ква е разликата? Зора беше тая пуста инфлация и да правят повече пари и съответно да концентрират повече активи... дреме им дали ще се набодеш или не! Ей сега пролета свършва всичко... без кредитите, те оставати след ковида! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 години
Много е удобно и доходоносно да контролираш масите. със сигурност се работи по следващата планирана подобна акция, но за съжаление още незнаем какво ще бъде. Нападение от извънземни е кофти т.к. трите космически държави могат да се разберат , а с ПЛАНдемията бяха формално повече :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
изобщо не означава това... или ги готвите за следващата пандемия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
++100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
За добро или лоио, първо най-набодените си заминават. А статията е ясна. *** пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
мой проблем , ако е рекъл Господ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 9
redcretin
преди 2 години
Ку искаш, може и да пукясаш от вируса. Само веднъж става :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
и инжекции нонстоп , налЕ ... а на новото евро ше е изтипосан айгър шахън и жена му , па на петстотин евро кат най заслужил борец против пЛандемията -били филантропа ... сикктир оттука бе *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Слабичко Пеше, слабичко. Отиди на стаж в БНР при чедата на Гьобелс... Неповторим ще си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още