IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Непубличните пазари ще са на фокус през 2022 г.

Мениджърите на активи все повече поглеждат отвъд публичните инвестиции в търсене на добра възвръщаемост

10:55 | 18.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Естествено, много неща могат да се объркат. В противен случай не бихте имали очаквана възвръщаемост от 8% за финансиране на качествен строителен предприемач. Основната грижа е ликвидността. При криза това не са активи, които можете да продадете бързо - затова на публичните пазари съществува така наречената премия за ликвидност.

Calpers смята, че може да се справи с това. „Имаме достатъчна способност да плащаме обезщетения, ако настъпи пазарен срив или доста значителен спад на пазарите“, посочва Фрост. Но тъй като частните пазари си спечелват нови почитатели извън специализираните инвеститори, очевидно е жизненоважно всеки купувач да е помислил за негативната им страна.

„Проблемът с демократизацията на непубличните активи е, че много хора ги купуват без да разбират реално какво означава премията за ликвидност“, изтъква Сезар Перес Руис, ръководител на инвестициите в Pictet Wealth Management. „Ликвидността е фантастично нещо, което можете да използвате, когато ви потрябва. Трябва да сте сигурни, че клиентите са готови да я загубят. Това не е безплатен обяд."

Потенциално, наличието на по-голям дял глобални инвестиции, вложени на частните пазари, може дори да направи публичните пазари по-уязвими. Както видяхме през пролетта на 2020 г., инвеститорите не продават непременно всичко, което искат, когато ситуацията стане трудна. Те продават това, което могат да продадат, където най-лесно могат да намерят купувач.

Публичните пазари биха могли да усетят по-голям натиск за продажби при следващия голям шок, защото по-голяма част от портфейлите е вложена в неликвидни частни активи. Може би. Но частните пазари вероятно все още не са достатъчно големи за това.

Освен това по-ниската ликвидност на непубличните активи може да е по-малък проблем, отколкото изглежда. Свръхпредпазливите, свръхразумни пенсионни фондове, например, по презумпция блокират средства дългосрочно. Защо да се притеснявате, ако не могат да излязат от добра частна инвестиция преждевременно? Защо да жертвате възвръщаемостта в името на ликвидността?

Мълвата явно се разнася. „Това е въпрос, който ни задават често - как мога да получа достъп до частните пазари?“ споделя Соня Лауд, главен инвестиционен директор в Legal & General Investment Management.

Преминаването към нов, по-екологичен глобален енергиен микс - процес с акцент върху инфраструктурата и с цена в трилиони - означава, че има възможности. За нея обаче проблемът е, че тези частни пазари са все още твърде малки. „Обемите са ниски. Пулът от активи засега е ограничен.“ Може би не за дълго.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още