IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 забравени кризи през 2021 г.

Много кризи се случват скрито от очите на световната общественост. Резултатът: по-малко подкрепа за нуждаещите се

08:33 | 18.01.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Судан - 13 години война и глад. <em>Снимка: EPA/STР</em></p>

 Судан - 13 години война и глад. Снимка: EPA/STР

Причини за хуманитарната криза в Украйна 

Единствената държава на европейския континент в списъка на CARE за кризите, пренебрегнати от журналистите през 2021 г., е Украйна. Тя заема предпоследно място с 801 отразявания в медиите - и това въпреки новата ескалация на конфликта в Донбас. Въпросът е, че периодът на събиране на данни за анализ от експертите е ограничен до септември 2021 г. Дотогава изострянето на руско-украинските противоречия все още не играеше важна роля в дневния ред на медиите. 

Бурунди: Преследването и насилието подхранват хуманитарна криза
 

"През ноември и декември 2021 г. Украйна получи много по-голямо внимание, особено в европейските медии", заявява и Сабине Вилке. „Ако това беше взето предвид, вероятно нямаше да попадне в списъка." 

Според експертите конфликтът в Донбас и пандемията от COVID-19 са основните фактори, които допринасят за трудната хуманитарна ситуация в Украйна. Последното задълбочи вече съществуващите хуманитарни проблеми, особено за възрастните хора и други по-слабо защитени слоеве от населението. 

По данни на ООН, на които се позовават авторите на проучването, през 2021 г. 34 милиона души са били зависими от хуманитарна помощ в Украйна. 

"Конфликтът (в Донбас) няма политическо решение. Хората в Източна Украйна са принудени да рискуват живота си всеки ден. Ситуацията е особено опасна по 420-километровата демаркационна линия", се подчертава в доклада. 

Освен това експертите обръщат внимание на трудната ситуация със заетостта и социалното осигуряване в Украйна. 

Значението на медийния дневен ред 

Както отбелязва Забине Вилке, CARE се надява, че докладът на организацията ще ни напомни за обикновените хора в различни части на света, чието страдание не попада често в заглавията на световните медии. 

В същото време тя е поразена от темите, на които световните онлайн медии обръщат все по-голямо внимание. 

„Глобалното разпределение на медийното внимание към различните теми, като се имат предвид всички новинарски фактори, е направо изумително. Например онлайн медиите са публикували 360 000 статии за интервюто на принц Хари и съпругата му Меган с Опра Уинфри. А това, че над един милион души в Замбия страдат от недохранване, е било предмет само на 512 статии", казва тя. 

Експертът от CARE подчертава, че медийната програма е много важна за кризисните региони. „Ако се обръща внимание на кризите, те се разглеждат и в политическата сфера и се решават по съответния начин", казва Вилке. 

Наред с другото, организациите и институциите, предоставящи хуманитарна помощ, като например Европейската комисия, вземат предвид кои кризисни ситуации предизвикват най-голям отзвук. Когато тя и колегите ѝ разговарят с потенциални благодетели, казва Вилке, постоянно трябва да обясняват защо искат да помогнат именно на Замбия. „Тази година изобщо не сме чували за тази страна", често ни казват по такива поводи. Така че има пряка, логична връзка: по-малко внимание означава по-малко финансова подкрепа и следователно по-малко възможности да се сложи край на нечие страдание", обобщава експертът. 

Международната благотворителна организация със седалище в Женева „Кооператив за подпомагане и помощ навсякъде“ (CARE) е създадена през 1945 г. след Втората световна война, за да се бори с глада и бедността в Европа. Чрез мрежа от местни партньори НПО вече работи в 102 държави по света. Според собствените ѝ данни през 2021 г. CARE е помогнала на 100 милиона души по света.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
Вие нали за това сте тук... зада ни припомните, че трябва да се страхуваме от малковажните неща!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 2 години
Водещата причина за представените стопански криза е неправилното емитиране на пари. Запазването на злокобната парична политика завишава щетите. Колкото повече работят хората за икономически растеж толкова повече възникват щети. Централната банка няма капацитет за устойчиво спасение от щети от паричната грешка. Постижимо е устойчиво развитие. Прекратяването на съдбовната парична грешка зависи от волята на държавната власт. Необходимото условие за устойчивият успех на съответно национално стопанство е прилагане на подобрено емитиране на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още