IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съюзът на капиталовите пазари е ключов за суверенитета на ЕС

Без него блокът няма да може да подкрепи амбициите си за дигитализация и зелен преход

15:43 | 24.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

„Възстановяване, сила, принадлежност“ е мотото на френското председателство на Европейския съвет. То извиква в съзнанието суверенитета на ЕС, бъдещето на нашето общество, ценности и общност, и бъдещето на блока като процъфтяваща международна бизнес дестинация, пише за Financial Times главният изпълнителен директор на Deutsche Borse Теодор Ваймер.

С това един познат проект се завърна на върха на дневния ред - съюзът на капиталовите пазари (CMU). Въпреки че го обсъждаме от години, беше постигнат малък напредък - дали поради липса на воля или способност, не е сигурно. Но ако сме сериозни относно CMU, трябва спешно да променим стратегията си, посочва Ваймер.

Със или без CMU, европейските капиталови пазари са жизненоважни за бъдещето на континента. Но въпреки годините усилия за тяхното изграждане, ЕС изостава. Миналата година имаше приблизително 2700 първични публични предлагания в световен мащаб, но по-малко от 12% от тях бяха в ЕС, докато повече от 60% бяха в САЩ и Азия.

Броят на листнатите компании в Европа също намалява, докато капиталовите пазари на ЕС остават силно фрагментирани. Освен това с напускането на Обединеното кралство Европа загуби важен глас в тяхна полза.

Тъй като Лондонското Сити започва редовни консултации относно бъдещето на своите капиталови пазари, ЕС трябва да осъзнае, че неговите приоритети - особено дигитализацията и „зеленият преход“ - не могат да бъдат постигнати без по-добри и по-дълбоки капиталови пазари. Необходимата инвестиция е твърде голяма, за да бъде понесена само от банките. Отделните страни са еднакво претоварени.

Ето защо Ваймер приветства заявената цел от Брюно льо Мер, френският финансов министър, който каза, че за да финансираме зеления преход, за всяко публично инвестирано евро, трябва да осигурим поне 3 евро частни инвестиции. Международният успех на бъдещия икономически модел на ЕС може да бъде гарантиран само ако приемем тази формула сериозно.

Но за да бъде реализирана амбицията на Льо Мер, е необходима културна промяна. Трябва да спрем да демонизираме капиталовите пазари, отношение, твърде разпространено в определени части в Европа - и напълно различно от това, което преобладава в Обединеното кралство и САЩ.

Макар че това отчасти е продължаващ ефект от финансовата криза през 2008 г., неговите корени са много по-дълбоки. Затова е наложително да се привлече по-широкото общество към капиталовите пазари. Настояването на Европейската комисия за финансова стратегия, ориентирана към масите, е полезна стъпка в тази посока, тъй като изисква увеличени инвестиции в икономическо и финансово образование. Трябва да дадем възможност на нашите граждани да инвестират безопасно и разумно, и да им предоставим набор от атрактивни продукти и стимули за това.

Централна част от това е ангажиментът за прозрачност и почтеност. Трябва да спрем да се самозалъгваме: далеч сме от прозрачен капиталов пазар в ЕС. Прозрачността на фондовите пазари в ЕС сега е значително по-ниска, отколкото преди въвеждането на регламентите Mifid - само около 35-50% от обема на търговия се извършва на прозрачни места. Днес, повече от 10 години след финансовата криза, 92% от търговията с деривати в ЕС се извършва „на гише“. И създадохме режим на пазарите на облигации в ЕС, при който само 3% от облигационните инструменти се считат за прозрачни.

Имаме регулаторна рамка, която не само продължава да толерира конфликтите на интереси и непрозрачността, но и активно ги насърчава, отбелязва Ваймер.

Ефективните капиталови пазари на ЕС също се нуждаят от силни големи борси, способни да се конкурират в световен мащаб, особено с техните еквиваленти в САЩ. Европа никога няма да бъде истински „суверенна“ без тях. Всичко друго би било подритване на икономическото бъдеще на нашия континент.

Предприемането на действия сега е от решаващо значение. Историческата трансформация на глобалните капиталови пазари чрез екологични, социални и управленски (ESG) инвестиции, и чрез дигитализация, създава уникална възможност. Европа е световен лидер в създаването на ESG рамка и ние можем да използваме това лидерство, за да оформим ориентирани към бъдещето и конкурентни капиталови пазари.

Борсите и операторите на пазарна инфраструктура в ЕС са гръбнакът на CMU и на нашия бъдещ суверенитет. Но нашите борси се нуждаят от мащаб, за да отговарят на тази отговорност, и трябва да бъдат оборудват, за да могат да се изправят срещу глобалната конкуренция. Нуждаем се от политики и регулаторна рамка, които отчитат тази реалност и подпомагат нашата еволюция, вместо да й пречат.

За да успеем в това начинание, трябва да се засили доверието на европейците в капиталовия пазар. Това от своя страна изисква от нас да гарантираме прозрачност, почтеност и стабилност - което можем да направим, само ако усилията ни се основават на силна инфраструктура на финансовия пазар в целия ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още