IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо ще е трудно да се постигне мир в Украйна?

Преследването на Путин и други руски политици като военнопрестъпници също ще се сблъска с много предизвикателства

09:10 | 09.04.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

СССР ратифицира Женевската конвенция през 1954 г. Русия през 2019 г. отмени признаването на един от протоколите, но остава страна, подписала останалите споразумения.

Главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан каза този месец, че е започнал разследване за възможни военни престъпления в Украйна. Нито Русия, нито Украйна обаче са членки на този съд, който е различен от Международния съд на ООН, който разглежда спорове между държави.

Украйна все пак даде одобрението си Международният наказателен съд да проучи предполагаемите зверства на нейна територия, датиращи от анексирането на Крим от Русия през 2014 г. Русия може да реши да не му сътрудничи и процесът да се отлага, докато обвиняемите не бъдат арестувани.

"Това няма да попречи на международния съд да продължи наказателното си преследване и да издаде заповеди за арест", коментира професорът по право в Американския университет Ребека Хамилтън. Заповед за арест може да бъде издадена, ако прокурорите успеят да покажат "разумни основания“, че са извършени военни престъпления.  За да получи присъда, прокурор трябва да докаже вината на подсъдимия извън разумното съмнение.

Разследването на военни престъпления може да се съсредоточи върху войници, командири и държавни глави.

Според правни експерти бомбардировките в Мариупол – например в родилен дом и театър, обозначен като подслон на деца, изглежда попадат в определението за военни престъпления. Да се стигне до присъда обаче ще е трудно заради сложността да се докаже намерението, както и да се получат показания от свидетели.

В случая с Украйна прокурорите на Международния наказателен съд ще прегледат публично достъпни видео и фотографски доказателства. Процесът няма да бъде бърз. Изправянето на обвиняеми пред съд също може да бъде трудно. Москва почти сигурно ще откаже да изпълни евентуални заповеди за арест.

Има ли прецеденти

От създаването на Международния наказателен съд той е наблюдавал 30 дела, някои с множество обвиняеми. Съдиите му са осъдили петима души за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид и са оправдали други четирима. Конгоанският военачалник Томас Лубанга Дийло беше осъден през 2012 г. Съдът издаде заповеди за арест на няколко обвиняеми, които остават на свобода, включително Джоузеф Кони, лидер на милиционерската група на Господната съпротивителна армия в Уганда.

Организацията на обединените нации през 1993 г. създаде отделен Международен наказателен трибунал за бивша Югославия, за да разследва предполагаеми престъпления, извършени по време на войните. Този съд, който затвори врати през 2017 г., повдигна 161 обвинителни акта и осъди 90 лица.

Бившият президент на Либерия Чарлз Тейлър беше осъден от ad hoc съд на ООН.

Правни експерти повдигат възможността за създаване на отделен трибунал за разглеждане на потенциални военни престъпления в Украйна, което може да стане чрез Организацията на обединените нации или чрез договор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 6
4un4o.
преди 2 години
Коя територия ще върне бе . Украйна ще остане наполовина сегашна . И без море . От нея ще вземат и Русия и Унгария и Полша . И това в най -добрия вариант .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 2 години
няма да е трудно... след като Украйна си върне територията, ще преминат към няква форма на замразен конфликт по общата им граница с пукотевици от време на време.... и ще бъде така докато малкото джудже се гътне, после новия Цар ще обвини за всичко Късиий, ще сключи постоянен мир с Украйна, без крим и донбас и още някакво месо ще трябва да се отреже (това вече ще се види какво и колко на по късен етап) .... и така до следващия път, ако рашистите все още не са научили урока!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още