IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой решава дали някой е военнопрестъпник?

Разследвания на действията на Путин вече са започнали, но как и от коя институция може да се вземе окончателното решение

15:59 | 17.03.22 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Президентът Джо Байдън вчера категорично нарече руския си колега Владимир Путин "военнопрестъпник" заради яростната атака в Украйна, където са бомбардирани болници и родилни отделения. Но да обявиш някого за военнопрестъпник не е толкова просто, колкото да изречеш думите. Съществуват определени дефиниции и процедури за определяне на това кой е военнопрестъпник и как трябва да бъде наказан, пише Пламен Йотински в материал за БТА.

Белият дом избягваше да нарича така Путин, като казваше, че това изисква разследване и международна решителност. След като Байдън използва този термин, говорителката на Белия дом Джен Саки заяви, че президентът "говори от сърце" и отново заяви, че в ход е процес за вземане на официално решение.

В разговорния език обаче думата се използва като определение за някой, който е ужасен.

"Ясно е, че Путин е военнопрестъпник, но президентът говори политически по този въпрос", казва Дейвид Крейн, който от десетилетия се занимава с военни престъпления и е бил главен прокурор на Специалния съд на ООН за Сиера Леоне, който съди бившия либерийски президент Чарлз Тейлър.

Разследвания на действията на Путин вече са започнали. САЩ и още 44 държави работят съвместно за разследване на евентуални нарушения и посегателства, след като Съветът на ООН по правата на човека прие резолюция за създаване на анкетна комисия. Има и разследване на Международния наказателен съд, независим орган със седалище в Нидерландия.

"Ние сме в началото на началото", каза Крейн. Той прогнозира, че обвинението срещу Путин може да бъде повдигнато до една година. Но няма давностен срок.

Кой е военнопрестъпник?

Терминът се прилага за всеки, който нарушава набор от правила, приети от световните лидери, известни като закон за въоръжените конфликти. Правилата уреждат поведението на държавите по време на война.

Тези правила са променяни и разширявани през последния век. В основата им са Женевските конвенции, приети след Втората световна война, и протоколите, добавени по-късно.

Целта на правилата е да се защитят хората, които не участват в сраженията, и тези, които вече не могат да се бият, включително цивилни лица като лекари и медицински сестри, ранени войници и военнопленници. Договорите и протоколите определят кой може да бъде обект на нападение и с какви оръжия. Някои оръжия са забранени, включително химически или биологични.

Кои конкретни престъпления правят някого военнопрестъпник?

Така наречените "тежки нарушения" на конвенциите, които се приравняват на военни престъпления, включват умишлено убийство и широкомащабно унищожаване и присвояване на имущество, което не е оправдано от военна необходимост. Други военни престъпления включват умишлени действия срещу цивилни граждани, използване на непропорционална сила, използване на човешки щитове и вземане на заложници.

Международният наказателен съд също така преследва престъпления срещу човечеството, извършени в контекста на "широко разпространено или систематично нападение, насочено срещу цивилно население". Те включват убийства, изтребване, насилствено преместване, изтезания, изнасилване и сексуално робство.

Най-вероятният начин, по който Путин би могъл да влезе в категорията на военнопрестъпниците е чрез широко признатата правна доктрина за отговорност по командната верига. Ако командирите заповядват, знаят или са в състояние да знаят за престъпленията и не са направили нищо, за да ги предотвратят, те могат да бъдат подведени под правна отговорност.

Какви са пътищата към правосъдието?

Най-общо казано, съществуват четири пътя за разследване и установяване на военни престъпления, въпреки че всеки от тях има своите ограничения. Единият е чрез Международния наказателен съд.

Вторият вариант е, ако ООН излезе извън рамките на своята анкетна комисия и предприеме действия за създаване на нарочен международен трибунал за военни престъпления, който да съди Путин.

Третият вариант би бил създаването на трибунал или съд, който да съди Путин по искане на заинтересовани или засегнати държави, като НАТО, Европейския съюз и САЩ. Пример за такъв подход са военните трибунали срещу нацистките лидери в Нюрнберг след Втората световна война.

И накрая - някои държави имат свои собствени закони за преследване на военни престъпления. Германия например вече разследва Путин. САЩ нямат такъв закон, но министерството на правосъдието има специален отдел, който се фокусира върху деяния, включващи международен геноцид, изтезания, вербуване на деца войници и осакатяване на женски гениталии.

Къде може да бъде съден Путин?

Това не е ясно. Русия не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд и не би изпратила заподозрени в централата на съда в Хага, Нидерландия. САЩ също не признават правомощията на съда. Путин би могъл да бъде съден в страна, избрана от ООН или от група заинтересовани държави. Но ще бъде трудно да бъде докаран там.

Били ли са съдени национални лидери в миналото?

Да. От трибуналите в Нюрнберг и Токио след Втората световна война до по-новите специални трибунали висши лидери са били съдебно преследвани за действията си в страни като Босна, Камбоджа и Руанда.

Бившият югославски лидер Слободан Милошевич беше съден от трибунала на ООН в Хага за подклаждане на кървави конфликти, когато Югославия се разпадна в началото на 90-те години на миналия век. Той почина в килията си, преди съдът да произнесе присъда. Съюзникът му от босненските сърби Радован Караджич и военният лидер на босненските сърби генерал Ратко Младич бяха успешно съдени и сега излежават доживотни присъди.

Чарлз Тейлър от Либерия беше осъден на 50 години, след като беше признат за виновен за подкрепа и финансиране на зверства в съседна Сиера Леоне. Бившият диктатор на Чад Хисен Хабре, който почина миналата година, беше първият бивш държавен глава, осъден за престъпления срещу човечеството от африкански съд. Той беше осъден на доживотен затвор.

( БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 2 rate down comment 3
Alex Silver
преди 2 години
Да разбирам, че нямаш деца, ама имаш внуци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 3
4un4o.
преди 2 години
Общата ти култура и познания са обект на възхищение само сред група *** с незавършено средно . На възраст съм сигурен че ме бягаш с 20 поне напред , а след като не ме забелязваш , но ми отговаряш , можеш незабележимо и да го поемеш на моя приятел бай Цеко Манивелата ,който ти е набор - на 69 е :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
По нищо в постовете ти не личи да имаш кой знае какви юридически познания. Постоянно призоваваш за противоправни действия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
"Други военни престъпления включват умишлени действия срещу цивилни граждани, използване на непропорционална сила, използване на човешки щитове и вземане на заложници. Международният наказателен съд също така преследва престъпления срещу човечеството, извършени в контекста на "широко разпространено или систематично нападение, насочено срещу цивилно население". Те включват убийства, изтребване, насилствено преместване, изтезания, изнасилване и сексуално робство." - ами то вие, цитирайки международното право, сами казвате, кои са военнопрестъпниците - мрсният пaляк и цялата му престъпна клика - защото ТЕ извършват това !!! Покрай тях и всички, които ги поддържат и въоръжават, начело със САЩ и ЕС. Да видим сега Международният съд колко е безпристрастен? А тоя гнъсен стaрец, тоя морален и ментален уpoд, да си запуши най после и плювaлникът и анycът. Осем години той беше нигъp на нигъpът и му бе съучастник в най-гнусните му престъпления - майданът в Украйна, нападенията над Сирия и Либия. КОЙ е военопрестъпникът? Пyкването на тая твaр ще е истински празник за цялото човечество !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 7
юрист
преди 2 години
А ти кога роди три деца, че да питаш другите за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 2
Alex Silver
преди 2 години
Имаш ли деца?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 2
4un4o.
преди 2 години
*** - троL
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
уикипедия продължение '''...числото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
За незапознатите- уики''...Културата Варна или халколитната култура край Варненския залив е датирана към края на медно-каменната епоха (4400 4100 г. пр. Хр.). Нейните паметници се откриват на територията на съвременна Северна България. Културата е относително обособена от Култура Коджадермен-Гумелница-Караново VI (4500 4000 г. пр.н.е.). Смяташе се, че находките от Варненския халколитен некропол[1] са най-старото технологично обработено злато в Европа и света, преди разкопките в Градът на птиците край Пазарджик. Намереното обработено злато край Пазарджик е с 200 300 г. по-старо от предметите във Варненския халколитен некропол.[2]..Обитателите на Северозападното Черноморие създават високоразвита цивилизация, с постижения за времето си в технологиите и математиката. За хората от тази епоха в региона са били познати числото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
1. България Е ЗАПАД- културата Варна е културата на НАЙ-СТАРОТО ЗЕМЕДЕЛСКО НАСЕЛЕНИЕ В ЕВРОПА, а Градът на птиците е дори още по-стар. БЪЛГАРИЯ, А НЕ РУСИЯ СТОИ В ОСНОВАТА НА ЕВРОПЕЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ. Време е това да бъде припомнено на всички.2. Дефолта на русия е факт- защо путин раздава рубли на всички държавни служители- за да си КУПИ ПОСЛУШАНИЕТО И МЪЛЧАНИЕТО ИМ, КАКТО И СЪДЕЙСТВИЕТО ИМ, когато ОФИЦИАЛНО русия обяви дефолт. Русия твърди, че е извършила ДВЕ плащания във валута, само, че... изненадааа- КРЕДИТОРИТЕ Й НЕ СА ПОЛУЧИЛИ НИТО ЕДИН ОТ ТРАНШОВЕТЕ в сметките си...Така, че- какво лъже русия, кого се пробва да заблуждава, е просто поредният епизод от руските лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още