IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо ще е трудно да се постигне мир в Украйна?

Преследването на Путин и други руски политици като военнопрестъпници също ще се сблъска с много предизвикателства

09:10 | 09.04.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Според Медински има дискусия и за размера на украинската армия.

Путин каза през февруари, че иска писмени гаранции, че Украйна никога няма да се присъедини към военния алианс НАТО. Украинският президент Владимир Зеленски заяви, че Украйна няма да стане член на НАТО скоро, защото организацията няма да приеме страната му.

Русия също многократно изразява загриженост относно разработването на ядрени оръжия в Украйна. В Будапещенския меморандум от 1994 г. САЩ, Русия и Обединеното кралство дадоха гаранции за сигурност на Украйна в замяна на придържането на Киев към Договора за неразпространение на ядрени оръжия.

Руски права: Статут на руския език и рускоговорящите хора в Украйна

Това е основен въпрос за Москва. Закон, приет от Украйна през 2019 г., предостави специален статут на украинския език и го направи задължителен за работещите в обществения сектор. Законът задължава всички граждани да владеят украински език и го прави задължително изискване за държавни служители, войници, лекари и учители.

"Денацификация" и "геноцид"

Според Путин Украйна е позволила на нацистки групи да извършват „геноцид“ срещу рускоезичните общности в Украйна. Батальонът "Азов", част от украинската национална гвардия, е обвиняван от Москва, че е нацистка организация, която тероризира руски цивилни и извършва военни престъпления.

Създаден през 2014 г. от доброволци, които се биеха срещу подкрепяните от Русия бунтовнически региони в Донецка и Луганска област, основателите му изразяват крайно десни, антисемитски възгледи. От батальон „Азов“ не са отговорили на искането на Ройтерс за коментар.

Помощниците на украинския президент многократно са споменавали ролята на формированието в отбраната на пристанищния град Мариупол, където е базирано то.

Украйна отхвърля обвиненията в геноцид над рускоговорящото население.

Преговорите за край на конфликта започнаха на 28 февруари, четири дни, след като Путин нареди на руските войски да нахлуят в Украйна. Руският преговарящ екип се ръководи от съветника на руския президент Медински, руснак, който е роден в Съветска Украйна, но който представя съвременна Украйна като "исторически фантом“, защото според него "така наречената история на Украйна е просто неразривно свързана с хилядолетната история на Русия и СССР“.

Според него има известен напредък в разговорите.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу коментира, че Русия и Украйна са близо до споразумение по "ключови" въпроси и че се надява поне на прекратяване на огъня.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за всеобхватни мирни преговори с Москва. Русия казва, че няма да има среща между Путин и Зеленски, докато не бъде постигнато споразумение.

Как се дефинира "военно престъпление" и защо ще е трудно Путин да бъде осъден като военнопрестъпник

Президентът на САЩ Джо Байдън публично нарече руския президент Владимир Путин военнопрестъпник, но според правни експерти съдебното му преследване, както и преследването на други руски политици, може да отнеме години и ще се сблъска със сериозни препятствия.

Международният наказателен съд в Хага определя военните престъпления като "тежки нарушения" на Женевските конвенции след Втората световна война - споразумения, които определят международните хуманитарни закони, които трябва да се спазват по време на война. Нарушенията включват умишлено насочване към цивилни и атакуване на законни военни цели, където цивилните жертви биха били "прекомерни", посочват правни експерти.

Украйна и нейните западни съюзници обвиняват руските сили в безразборно нападение срещу цивилни. Русия, която описва нахлуването си в Украйна като "специална операция", отрича обвиненията и казва, че целта ѝ е да "демилитаризира и денацифицира" Украйна.

Последна актуализация: 09:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 6
4un4o.
преди 2 години
Коя територия ще върне бе . Украйна ще остане наполовина сегашна . И без море . От нея ще вземат и Русия и Унгария и Полша . И това в най -добрия вариант .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 2 години
няма да е трудно... след като Украйна си върне територията, ще преминат към няква форма на замразен конфликт по общата им граница с пукотевици от време на време.... и ще бъде така докато малкото джудже се гътне, после новия Цар ще обвини за всичко Късиий, ще сключи постоянен мир с Украйна, без крим и донбас и още някакво месо ще трябва да се отреже (това вече ще се види какво и колко на по късен етап) .... и така до следващия път, ако рашистите все още не са научили урока!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още