IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ето какво трябва да кажат западните лидери на обществото

Те трябва честно да го подготвят за военновременна икономика

15:36 | 05.05.22 г. 21
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Изразът е грозен, а съдържанието му - още повече, но „умората от Украйна“ е реален риск в западните демокрации. Техните граждани са възмутени от путиновата война на непредизвикана агресия и са пълни със съчувствие към украинския народ. Техните лидери изненадаха дори самите себе си със силата на подкрепата си за Киев. Но тъй като нещата се проточват, предизвикателствата, близки до дома, все повече могат да отклоняват вниманието им, пише Мартин Сендбу за Financial Times.

Лесно е да се види как кризата с цената на живота, която се усложнява от война и затлачени вериги за доставки и която вероятно вече охлажда търсенето, може да подкопае фокуса на западните лидери върху Украйна.

Допускането на това да се случи би било грешка и провал. Грешка, защото инфлацията на запад в значителна степен се прави от Москва. Провал, защото това би означавало, че политическите лидери са пренебрегнали основната си задача да подготвят обществото за предстоящите неизбежни трудни избори.

Западните политици трябва да обяснят на своите избиратели, че кризата с цената на живота вероятно ще се влоши, както и причините за това. Ето речта, която биха могли да произнесат:

„Уважаеми съграждани,

Последните няколко години бяха трудни. Пандемията донесе болест и смърт, болка и самота, както и заплахи за препитанието и бизнеса на милиони сред вас. Докато отваряхме нашите икономики и мислехме, че най-лошото е зад гърба ни, бяхме засегнати от нарастваща инфлация и по-скъпа енергия.

След 24 февруари станахме свидетели на ужасите на войната, които отново се върнаха в Европа, десетилетия след като се заклехме „никога повече“ да не ги допуснем. Ние сме с Украйна срещу неоправданото нападение от Русия на Владимир Путин. Нашите войници няма да се включат битката; ние няма да влезем в трета световна война, освен ако Русия не ни атакува. Но ще направим всичко, за да помогнем на смелите хора на Украйна да се защитят и да отслабим способността на Путин да разгръща насилие по света.

Макар самите ние да не сме във война, последствията от войната отдавна ни достигнаха. Цената на свободата в Европа се плаща преди всичко от украинците, но също и от толкова много от вас, които се притесняват как ще плащат осветлението и отоплението си, как ще купуват здравословни ястия за децата си или как ще поддържат бизнеса си.

Нека бъдем ясни: цената на енергията нарасна толкова, защото руският диктатор използва петрола и газа като оръжия. Цената на храната се покачва, защото той опустошава най-продуктивните земеделски земи в Европа. А санкциите ни срещу Русия неизбежно включват икономически жертви от самите нас.

Иска ми се да можех да ви кажа, че нещата скоро ще се подобрят. Но истината е, че има вероятност да се влошат. Цените на енергията, храните и суровините могат да се повишат още повече. Нашият икономически растеж и нашите доходи може да се забавят. Насъщно е да погледнем тази реалност в очите и да работим заедно, за да се справим с тези предстоящи предизвикателства.

Не можем да отречем, че по-високите цени на вноса правят икономиката ни по-бедна. Нашите централни банки не могат да спасят украинската реколта или да поправят глобалните вериги за доставки чрез повишаване на цената на кредита. И ако Путин изведнъж прекъсне още доставки на руски газ, не можем да се преструваме, че няма да бъдем ощетени.

Беше ни наложено нещо като военновременна икономика - не по наш избор - от което не можем да избягаме. Това изисква всички ние да поставим общото благо на преден план.

Тези с по-големи възможности трябва да са готови да допринесат повече чрез данъците си. Тези, които са най-изложени на инфлация, би трябвало да получат повече помощ, но също така да приемат, че помощта не може да премахне необходимостта от адаптиране.

Може да се наложат ограничения при някои основни стоки. Всеки трябва да бъде търпелив с по-задлъжнелите публични финанси. Трябва и да помогнем на тези държави, които са в по-лоша позиция от нас, или техните проблеми скоро ще бъдат наши.

Изкушаващо е човек да си затвори очите за правилното и да направи това, което изглежда удобно. Но пътят на най-малкото съпротивление е едновременно грешен и неразумен. Отстъплението пред Путин в името на известен краткосрочен отдих при цените на суровините би ни оставило още повече на неговата милост.

И нека бъдем честни, че тази криза ни принуждава да предприемем стъпки, които отдавна трябваше да предприемем в името на нашите внуци. Бъдещото здраве на тяхната планета изисква края на изкопаемата енергия. Днес нашата непосредствена геополитическа сигурност изисква същото – като се започне от руските горива.

Наше задължение е да инвестираме в енергийна система, която е едновременно чиста и недостъпна за враговете на демокрациите. В процеса може да се загубят работни места и да се намали потреблението, но подобно на войната, това е задача, която нашето поколение трябва да изпълни в името на следващото."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 6 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
За "западът" важи с пълна сила лафът на Въргалчето: "Ако сам не се очистим, нема кой да ме утpeпе". Е, западът сам се прострелва в главата. Разбира се - путин-е-виновен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Някои не са чели достатъчно (вече) класици, май. Помните ли какво каза майстор-търговецът Малоу? "Хората могат да понесат много лишения, когато се крият в окопите и над главите им падат бомби. Но когато няма бомби, те виждат само автомобилът, който не се движи, пералнята, която не работи и радиаторът, който остава студен. И тогава пропагандата вече губи значение." Цитирам по смисъл. Тоя лаф, че Путин е виновен, задето детето ти гладува и трепери от студ на тъмно в къщи, защото училището е затворено, тъй като в него е още по-студено, ще минава само в началото... ако изобщо минава. В същото време, когато се случи да има ток - смелите но вече по-малко или по-сърдити европейци ще виждат в Тубата и Тик-ток как при минус 40 градуса навън, руснаците се разкарват в къщи по тениска и къси *** или ходят да потичат в парка да се разхладят, освен когато не си джиткат с колите за кеф и изобщо не си и помислят да ограничават папането, камо ли да си държат децата гладни. Дори и сега оправданията с Путин не минават много-много, макар че европейците не знаят какво е глад и студ... все още. Ако минаваха оправданията, нямаше да лишават европейците от уж гарантираната им свобода на словото и достъпът до информация, забранявайки още три телевизии, само защото са руски. Само че в съвременният свят е МНОГО ТРУДНО информацията и истината да бъдат спрени. То е ясно че европейските "лидери" (нз какъв "лидер" е гнъсната и некомпетентна урсула, която никой никога за нищо не е избирал), но въпросът е дали вместо одобрение или поне разбиране, няма да получат кaмъни по тимбериците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
data
преди 1 година
Ех, не се ли умори да чакаш смъртта на прогнилия запад ? Докат чакаш наближава времето твоя да пишат . Колко славни комунисти си отидоха в това чакане само кат се замисля
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 1 година
русия трябва да бъде заличена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 6
khao
преди 1 година
пуснах сълза, номожеше още по драматично да го опишеш!... добре че те знаем що за куха лейка си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 6
cyclop
преди 1 година
Логика - ще доведем 140 милиона руснаци до лишения, и за да го направим, ще доведем 650 милиона европейци до същите или по-големи лишения! Добре, няма нищо MAЛOУMHO тук! Междувременно ПУТИНЛОШ ще си продава на Индия и Китай на промоционални цени, които обаче са дори по-високи от преди войната, поради повишението на цените вследствие от "санкциите"! Няма нищо MAЛOУMHO тук! Съвсем логични и смислени действия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 6
cyclop
преди 1 година
Бачкай душко, регулирай мисленето и не допускай престъпмисъл. До едно време се чудех за теб, но вече недвусмислено (за мен) се определи като професионално зает и не се хабя да ти чета служебните коментари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Самоубийствени? Не, копейник, следствие е на войната, започната от Пyттю и неговите opки. Сърди се на него. Или трябваше да го потупаме по джуджешкото раменце и да му кажем Няма проблем, Пyттe, убивай си, изнасилвай си по Украйна,а като се накрадеш, ела и при Балтийците и при нас. Аман от празноглави и нагли копейници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 1 година
Това проект за текст на некролог на Европа ли се явява?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 8
cyclop
преди 1 година
Бате като искам да напиша че санкциите са MAЛOУMHИ що не ми давате да напиша че санкциите са MAЛOУMHИ? Думата е много на място в случая. Въпреки че има и друга дума, и тя е ЗЛОНАМЕРЕНИ. Целенасочено злонамерени и унищожителни за Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още