IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Триумфализмът на Си Дзинпин се обръща срещу него

Китайският лидер рискува да бъде обвиняван за провала на политиката за нулев ковид, която първоначално изглеждаше успешна

14:00 | 08.05.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Един очевиден изход би бил да се премине към политика на живот с вируса в западен стил. Но докато някои западни правителства се провалиха с първоначалния си отговор на коронавируса поради прекалено либертарианство, Си и комунистическата партия страдат от обратния проблем: обсебени са от прекомерния контрол. Техният вкоренен инстинкт е да реагират на разпространението на пандемията, като изискват все по-голяма дисциплина и жертви от китайския народ.

Новата фаза на пандемията също така разкрива опасни недостатъци в първоначалния отговор на Китай срещу вируса. Ранният успех на стратегията за нулев ковид гарантира, че смъртните случаи в Китай са само няколко хиляди, в сравнение с повече от милион смъртни случаи в САЩ. Това беше истински триумф.

Но приспан от успеха на стратегията за нулев ковид, Китай беше твърде небрежен по отношение на ваксинацията. Голям брой възрастни хора не са напълно ваксинирани. Изглежда също така, че сякаш местните ваксини осигуряват по-слаба защита от MRNA ваксините, които бяха от решаващо значение за реакцията на Запада. Комбинацията от тези два фактора означава, че китайските ръководители са ужасени, че ако оставят омикрон да се развихри, милиони техни сънародници могат да загинат.

Това би било национална трагедия. То би било и политически токсично за Си. След като си присвои заслугата за ранния успех на политиката за нулев ковид, той трудно ще избегне вината за последващия й провал.

Местните служители могат да бъдат накарани да поемат вината за агонията от продължителното блокиране на Шанхай, но подобни мерки на национално ниво неизбежно биха повдигнали въпроса за държавното ръководство. 

Икономическата цена, която Китай ще плати, също вероятно ще нарасне през следващите месеци. Веригите за доставки вече скърцат, а инвестициите спадат поради несигурността относно бъдещи блокади.

В един момент всичко това може да накара китайския елит да си зададе очевидния и надвисващ въпрос – има ли смисъл управлението на Си Дзинпин да бъде удължено? Не е само това, че китайският лидер допусна грешки. Всяка управляваща система, която инвестира толкова много власт и престиж в един човек, е уязвима към катастрофални грешки, които системата не може да коригира.

Тайванската разузнавателна служба - която вероятно има по-добро усещане за случващото се на континента от повечето - току-що публикува доклад, който сочи, че все още няма признаци за предизвикателство към ръководството на Си.

Но до жизненоважния партиен конгрес може да има още шест месеца. Дотогава многократните блокади може да тестват китайското общество и икономика, както никога преди. Продължаващата власт на Си вече не може да се приема за даденост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
ъхъ , та да им дойде акъла на потребителите на китайски стоки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
"политиката за нулев ковид, която първоначално изглеждаше успешна" ??? Кога е изглеждала "успешна"? Ако има нещо, за което е 100.00% сигурно че беше лъжа, това са данните на Китай от пландемията? По-нагла и смехотворна лъжа от десетилетия не е виждана, последно през соца имахме чак такива. "НУЛЕВ КОВИД" ХАХА и имаха нула случаи за две години, добрее! Просто декларираха НУЛА КОВИД според тогавашните им цели, сега декларират УЖАСНОЦУНАМИ ОТ КОВИД според сегашните им цели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още