IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партито при щатските джънк облигации започва да затихва

Инвеститорите преоценяват способността на емитентите на високорискови облигации да издържат на трудните икономически времена

21:30 | 18.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Доверието на инвеститорите по отношение на кредитния риск беше показано чрез разликата в доходността между корпоративните облигации и еквивалентните американски ДЦК, спред, който ефективно игнорира движението на лихвените проценти, представени от държавните облигации, и дава по-ясна представа за възгледа на инвеститорите относно здравето на по-ниско оценените компании. Спредовете на високодоходните облигации започнаха годината от 3,10 процента, като се повишиха леко в началото й, преди да се покачат отново през март и да достигнат 3,5 процента на 21 април.

Оттогава обаче спредовете започнаха да се покачват по-осезаемо, завършвайки април на ниво от 3,97%. През следващите девет търговски дни спредовете се повишиха с още 0,5 процентни пункта, изпреварвайки повишенията (респективно разпродажбите) за цялата по-ранна част на годината.

Този ход бе особено категоричен за облигациите с рейтинг ССC, най-ниския в скалата, която започва от ААA и преминава в джънк под ВВB.

Възвръщаемостта на този сегмент на пазара бе по-добра от тази на дълга с по-висок рейтинг по-рано тази година, тъй като стабилната икономическа перспектива подкрепи идеята, че цялостното здраве на най-рисковите облигации ще се подобри с течение на времето, намалявайки спредовете и противодействайки на покачването на лихвените проценти.

Този месец обаче възвръщаемост на CСС падна под тази на по-широкия пазар, като ясен знак, че нервността относно лихвения риск започва да се трансформира в нервност относно кредитния риск.

„Това беше труден, труден пазар“, коментира Мат Игън, портфолио мениджър в Loomis Sayles в Бостън. „Наистина няма къде да се скриеш. Това е повратна точка по отношение на естеството на разпродажбите на корпоративни облигации."

Говорейки с мениджъри на облигационни фондове миналата седмица - включително Игън - е ясно, че това все още не е преломна точка. Доверието, че пазарът на високорискови облигации ще издържи на по-нататъшни насрещни ветрове, остава, макар и в по-малка степен. Както каза един търговец на облигации в средата на миналата седмицата, това изглежда като възможност за покупка. Те просто искат някой друг да започне да купува първи.

Индексът за високорисковите облигации (High Yield) на Ice Data Service е 7,5 процента, ниво, което е било преминато само в четири други случая през последното десетилетие, за последно в разгара на разпродажбата, предизвикана от пандемията, а преди това - по време на енергийната криза през 2015 г. и страховете за растежа, които се появиха през 2018 г.

„Базовият ми сценарий в края на първото тримесечие беше, че Фед ще може да осигури меко кацане за икономиката“, посочва Джеръми Бъртън от PineBridge. „Това все още ми е основният вариант, но вероятността от мечи пазар нараства.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още