IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на сложните вериги за доставки

Мощни посредници изкривяват глобалните пазари

13:59 | 08.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Адам Смит, бащата на съвременния капитализъм, е прочут с мисълта, че справедливите пазари изискват споделена морална рамка между купувача и продавача. Това не е изненада, като се има предвид, че идеите му идват от пазара от 18 век, на който производителите и потребителите вероятно са били съседи. Оттогава технологиите, транспортът и комуникациите ни отведоха много напред по пътя, създавайки сложни глобални вериги за доставки. Те намалиха потребителските цени, но вкараха собствени рискове, от изкривяващата пазара монополна власт до експлоатацията на труда и влошаването на околната среда, пише Рана Форухар за Financial Times. 

Част от цената за тези вериги на доставки - които съществуват както при физическите продукти, така и при глобалния капитал - е възходът на мощни корпоративни посредници. Те включват компании като например Cargill, която превозва повече от 200 милиона тона храна и други товари годишно, както и големи финансови институции, които пакетират сложни ценни книжа, големи технологични платформи като Amazon, гигантски търговци на дребно като Walmart или дори брокери на имоти, които посредничат между купувачите и продавачите на жилища.

Тези посредници смазват колелата на капитализма, но също така го изкривяват по начини, които подкопават нашите икономика и общество, твърди Катрин Джъдж от Columbia University в новата си книга „Възходът на посредническата икономика и цената на достигането до източника“. Посредниците ни дават възможност да „купуваме стоки, произведени на другия край на света, да изграждаме диверсифициран инвестиционен портфейл, да поръчваме хранителни стоки от комфортния си диван“, пише тя. Но тази свързваща сила „подкопава отчетността“, като създава толкова голямо разделение между купувачи и продавачи, че е невъзможно да се изчисли реалната цена на удобството и ниските цени.

Има много примери в подкрепа на това, от текстила, произвеждан чрез детски труд, през огнищата на ешерихия коли в сложните вериги за доставка на храни, до непропорционалните наеми, прибирани от посредници във финансовите услуги или технологичните платформи. При последното информационната асиметрия затруднява пазарните участници да имат споделено разбиране за това какво се купува и продава (друго нещо, което Смит смяташе, че е предпоставка за добре функциониращи пазари).

Свръхглобализацията и екстремните концентрации на корпоративна власт със сигурност са фактори зад пазарните дисфункционалности, от ипотечната криза през 2008 г. до различните видове недостиг във веригата за доставки през последните години. Но Джъдж вярва, че самият „ръст на посредническата икономика“ е проблемът, защото той премахва отговорността и дори морала в рамките на нашата пазарна система.

Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още