IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северодонецк е почти изцяло под руски контрол

Русия обвини Украйна за зърнената криза, Москва възнамерява да проведе референдум в Запорожие

08:03 | 09.06.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Регионът около Северодонецк. <em>Снимка: ЕРА/ST</em></p>

Регионът около Северодонецк. Снимка: ЕРА/ST

Войските на Русия са напът да отвоюват последния голям град в Луганска област от контрола на украинските сили - единственото, което все още им липсва, е индустриалната зона. Междувременно германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах обяви пътуване до Киев. В Анкара руският външен министър Сергей Лавров не допринесе за разрешаването на зърнената криза, а обвини за нея съседната страна. Междувременно правителството на Володимир Зеленски изрази разочарование от изявленията на бившия германски канцлер Ангела Меркел относно нейната политика спрямо Русия. 105-ият ден от войната накратко.

Украйна държи единствената индустриална зона в Северодонецк

След седмици на тежки сражения стратегически важният град Северодонецк в Източна Украйна е „до голяма степен" под руски контрол, твърди украинският губернатор на Луганска област. „Индустриалната зона все още е наша, там няма руснаци", заяви губернаторът Серхий Гайдай в услугата за съобщения Telegram. „Огромни разрушения" има и в съседен Лисичанск, добави той.

Заедно с Лисичанск Северодонецк е последният голям град в Луганска област, който все още се контролира от Украйна. Гайдай заяви по канал 1+1, че отбраната на Северодонецк срещу руските войски прилича на „мисия невъзможна". Руската армия бомбардирала града „денонощно". Във вторник министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу заяви, че руските въоръжени сили контролират изцяло жилищните райони на града. Въпреки това руската армия продължава да се опитва да превземе индустриалната зона и околните селища.

Лаутербах ще лети за Украйна в четвъртък

Федералният министър на здравеопазването Карл Лаутербах ще замине на посещение в Украйна в четвъртък, заяви плитикът социалдемократ в Дюселдорф. Той ще се срещне с украинския министър на здравеопазването. Наред с други неща, германецът искал да разбере как да се подобри грижата за пострадалите хора. Лаутербах казва, че иска да разбере как хората, които са загубили крака или ръце по време на войната, могат да бъдат по-добре снабдени с протези. По-специално, каза той, става дума и за ранени деца. Лаутербах нарече руската война срещу Украйна „варварска, разрушителна и несправедлива агресивна война" и подчерта: „Това е нецивилизовано и трябва да бъде осъдено под всякаква форма“.

Други германски министри вече посетиха по-рано Киев - министърът на външните работи Аналена Бербок и министърът на развитието Свеня Шулце. А министърът на културата Клаудия Рот наскоро беше в Одеса. Лидерът на опозицията Фридрих Мерц и председателят на Бундестага Барбел Бас също наскоро бяха в Киев.

Лавров обвини Украйна за зърнената криза

В рамките на спора за блокадата на украинското зърно в пристанищата на Черно море Русия отхвърля всякаква вина. По време на посещението си в Турция външният министър Сергей Лавров обвини за кризата самата Украйна. Досега Украйна е отказала да отцепи пристанищата си или да осигури по друг начин преминаването на товарни кораби, заяви Лавров след среща с турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Анкара. Срещата не доведе до конкретни резултати, като например създаването на коридор за сигурност. Всъщност руските военноморски сили блокират черноморските пристанища на Украйна, откакто преди повече от три месеца започна агресивната война срещу съседната страна. Поради това Украйна, четвъртият по големина износител на зърно в света, е зависима от собствените си доставки.

Русия планира референдум в Запорожие

Установената от Русия администрация в окупираната част на Запорожка област в Украйна планира да проведе референдум за присъединяване към Русия по-късно тази година, съобщи агенция ТАСС, като се позова на член на органа. „Хората ще решат бъдещето на Запорожка област, референдумът е планиран за тази година", цитира се изявлението на представителя на администрацията Владимир Рогов.

Москва и Киев си разменят трупове

Украйна обяви нов обмен на мъртви души с Русия. Русия е върнала 50 „герои", съобщи украинското министерство на реинтеграцията. Сред 50-те убити са 37 души, които са участвали като „герои" в борбата за украинския стоманодобивен завод „Азовсталь". Според тази информация размяната на загиналите е станала в района на Запорожие в южната част на Украйна. Правилото е било „50 срещу 50". През миналата седмица вече беше обявена подобна размяна на войници. Тогава бяха предадени по 160 войници от двете страни.

Путин отлага телевизионна изява

Традиционният телевизионен час за въпроси към гражданите „Пряката линия" на руския президент Владимир Путин няма да се състои през юни тази година, както често се случваше досега. Според агенция „Интерфакс“ говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е заявили, че подготовката за събитието е в ход, но все още няма конкретна дата. Той обаче изключи възможността събитието да се проведе през юни. В предишните години времето за въпроси винаги се е провеждало през юни - с едно изключение през 2020 г., когато имаше силна Covid вълна.

„Пряката линия" е едночасово предаване на живо, в което руските граждани могат да опишат личните си проблеми на лидера на Кремъл. Телевизионният маратон дава възможност на Путин да се представи пред населението като грижовен баща на страната.

Украинският посланик в Берлин за изявата на Меркел: Има още отворени въпроси

Украинският посланик в Берлин Андрий Мелник похвали в интервю бившия канцлер Ангела Меркел за това, че е заела позиция по отношение на руската си политика. Мелник заяви пред RTL/ntv, че има нужда от „преоценка на политиката спрямо Русия". „Ето защо е добре, че канцлерът се съгласи да заеме позиция". Мелник обаче допълни, че в Киев са очаквали "много повече" от гледна точка на конкретните отговори: „Защото, ако се предполага, че всичко е минало толкова блестящо и не са допуснати никакви грешки, тогава въпросът е защо се занимаваме с тази агресивна война вече 105 дни“.

Украинското правителство също не е било убедено от обясненията на Меркел. Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк написа в Twitter, че все още е неразбираемо защо Меркел е подкрепила изграждането на германско-руския газопровод „Северен поток 2". Подоляк обоснова неразбирането си с твърдението на Меркел, че „винаги е знаела, че Русия се готви за война" и че президентът Владимир Путин иска да унищожи ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 1 година
Скоро и Киев... и после ЛвовСлава Украйна или там каквото е останало от нея...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още