IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международни банкови групи разширяват дейността си в ЦИЕ

Заемите за граждани и малки фирми са основен фактор за растежа в региона, очаква се те да растат средно с 31% годишно до 2008

19:15 | 26.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Международни банкови групи разширяват дейността си в ЦИЕ

Международните банки с трайни интереси в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) управляват по-голямата част от банковия пазар в региона. Към края на 2005 година пазарният дял на международните финансови институции в ЦИЕ е 78 на сто (с изключение на Русия, Украйна и Турция). Това се казва в анализ на UniCredit New Europe Research Network – направлението за изследвания на Нова Европа на италианската банкова група UniCredit. У нас този показател е 76 на сто пазарен дял по активи.

"Банковият сектор в Централна и Източна Европа ще продължи бързия си растеж. Тъй като регионът има голям потенциал за развитие на бизнеса, този пазар ще остане във фокуса на интереса на международните финансови групи, които са активни в региона. ЦИЕ е основен пазар на UniCredit Group," коментира Андреа Монета, член на борда на UniCredit Group.

Заемите за граждани, домакинства и малки фирми са основен фактор за растежа в ЦИЕ. Очаква се те да нараснат с 31% средногодишно до 2008 година. Най-силен ръст се очаква в Русия, където този сектор ще расте с 56% на година, което е почти два пъти повече от средния ръст на пазара в ЦИЕ като цяло (включително и Русия). Добрите макроикономически перспективи подкрепят и увеличаването на корпоративните заеми, сочи още анализът.

"Очакваме бизнесът с кредитирането на граждани, домакинства и малки фирми да нарасне тройно през следващите три години. В момента например в Русия 51% от потенциалните ползватели на банкови продукти и услуги имат банкова сметка. Тези данни показват огромен потенциал за растеж", коментира главният икономист за ЦИЕ на UniCredit Дебора Револтела. След Русия се нареждат Сърбия и Турция, където се очаква заемите за граждани, домакинства и малки фирми да се увеличават с над 30% годишно. Прогнозите са тези заеми в България да нарастват с много по-умерени темпове от около 21% средно на година за периода до 2008 година.

Като цяло средногодишното увеличение на заемите от 24% в ЦИЕ е много по-силно от ръста в еврозоната, който е 6%. Данните на отделните държави за общия размер на заемите като процентен дял от БВП към края на 2005 година показват, че този показател е най-висок в Хърватия (68%). В Румъния заемите като процент от БВП са 22%, което показва потенциал за развитие на пазара. В България към края на 2005 година този показател е около 43% и се очаква да достигне 50% през 2008 година. Като цяло очакванията са в целия регион ръстът на кредитирането да продължи, като основните фактори за това са комбинация от силния икономически растеж и преодоляването на разликите в степента на банковото посредничество (измерено като заеми като процент от БВП и депозити като процент от БВП).

Добрите макроикономически перспективи и силното инвестиционно търсене ще продължат да подкрепят растежа на корпоративните кредити. Около 13% средногодишно ще се увеличава финансирането на фирми в България за периода 2005 – 2008 година, предвижда още UniCredit.

Относително стабилно се очаква да нараснат и депозитите в ЦИЕ, но с видими различия между отделните държави. Очакваните добри перспективи за печалби в корпоративния сектор ще поддържат ръста на депозитите в региона като значителна роля в увеличаването им ще има и нарастването на депозитите на граждани и домакинства в страни като Русия, Румъния, България, Сърбия, Босна и Херцеговина и Турция. Анализът сочи, че за периода 2005 – 2008 година се очаква над 16% средногодишно увеличение на депозитите на граждани и домакинства в България. Около 14% годишно до 2008 година се предвижда да нарастват и корпоративните депозити у нас.

Приватизацията в банковия сектор в региона на ЦИЕ може да се смята за приключила, в резултат на което възможностите за придобиване на големи местни банки са ограничени. Поради тази причина чуждестранните инвеститори пренасочват вниманието си към Русия, Турция и в средносрочен план - към Украйна, където процесите на навлизане на чуждестранни капитали и консолидация все още са в начален етап. Тези държави имат значителен потенциал за растеж – ако бъдат включени в изчисленията за пазарен дял заедно с останалите държави на ЦИЕ, пазарният дял на международните банки в региона става едва 46%.

Според UniCredit международните банки имат 19% пазарен дял в Турция. Процесът на приватизация в Турция напредва и може да се очаква развитие и в процеса на консолидация. Делът на чуждестранните банки в Русия е дори по-нисък - само 9% за момента. Броят на банковите институции там е около 1 200, което ясно показва, че трансформациите в структурата на пазара в тази страна тепърва предстоят. Най-висока концентрация на международни банки има в новите страни членки на Европейския съюз (ЕС) като Естония (99% от общите активи на банковия сектор в страната се контролират от международни институции) и Словакия (98%), следвани от страната кандидат за ЕС Хърватия (91%).

Няколко международни банкови групи считат ЦИЕ за свой втори основен пазар след националния. Това са и най-големите играчи в региона, които печелят от широката мрежа представителства. Най-големите седем такива институции контролират около една четвърт от целия банков сектор в региона с 26% пазарен дял от консолидираните активи на сектора. Четири от седемте най-големи международни групи в региона притежават мажоритарни дялове в български банки. Това са UniCredit Group, Raiffeisen International, Societe Generale и OTP.

Банковият сектор на ЦИЕ ще продължи да бъде основен фактор за растеж на международните банкови групи, които развиват дейност в региона. Само за 2005 година печалбата преди данъци на банките в девет страни от ЦИЕ, сред които и България, се е увеличила с 4,5 млрд. евро до 21 млрд. евро, спрямо 16,5 млрд. евро за 2004 година, в резултат на фактори като растеж на бизнеса, оптимизиране на разходите и подобрено управление на риска.

Според изследването на UniCredit печалбите в региона ще нараснат почти двойно до 32 млрд. евро в края на 2008 година, което означава средногодишен растеж от 15,2% спрямо 2004 година. Близо до тази стойност е и очакваното увеличение на печалбите на страните кандидатки за присъединяване към ЕС като България и Румъния. Предвижда се средногодишният растеж на печалбата на банковия сектор в България за периода 2005 – 2008 година ще е 13%, а за Румъния – 11%, което надвишава очаквания средногодишен ръст за страните членки на ЕС като Полша (10%), Чехия (7%) и Словакия (9%).

"Очакваме най-голямо увеличение на печалбите в банковия сектор да има в Русия", коментира още Дебора Револтела. Тя предвижда среден годишен растеж от 21% на печалбите преди данъци в Русия за периода на прогнозата 2005 – 2008 година. Турският банков сектор също ще продължи да се развива динамично, въпреки увеличената волатилност на финансовите пазари в момента, се казва още в анализа на UniCredit. Тези данни показват, че руският банков сектор е един от най-атрактивните в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още