IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулациите на наемите в Швеция притискат пазара на имоти

Все по-голям брой строители, наемодатели и анализатори призовават правителството да премахне регулациите, за да се облекчи недостига на жилища

09:02 | 28.08.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Регулациите на наемите в Швеция притискат пазара на имоти

Регулациите на наемите в Швеция, които в продължение на десетилетия пазеха достъпността на жилищата, сега подхранват ръста на цените на имотите, който заплашва икономиката на страната, пише Bloomberg.

Ниските наеми в атрактивни райони като централната част на Стокхолм насърчават много шведи да останат в тези жилища и обезкуражават строителите да строят нови. Това изостря проблема с хроничния недостиг на жилища, заради който цените и дълговете на домакинствата нараснаха до рекордно високи равнища.

Все по-голям брой строители, наемодатели и анализатори призовават правителството да премахне регулациите на наемите, за да облекчи недостига на жилища.

Цените на жилищата в Швеция се увеличиха повече от два пъти от 2000 г. насам. Шведските домакинства дължат по ипотеките си повече от 4 пъти над разполагаемия им доход.

Централната банка на Швеция и Международният валутен фонд (МВФ) предупредиха, че покачващите се нива на дълга на домакинствата излагат икономиката на опасност, ако безработицата нарасне или се стигне до спад на цените на имотите.

"Това трябва да бъде спряно напълно с течение на времето", коментира Андерс Даниелсон, изпълнителен вицепрезидент на Skanska, най-големия строител на Швеция.

Рекордно ниските лихви също подхраниха ръстовете на пазара на имоти в страната. Затова през 2010 г. правителството въведе “таван” на ипотеките до 85% от стойността на финансирането за имота. По-късно бяха увеличени капиталовите изисквания към банките, а в момента се обмисля и принудителна амортизация на ипотеките, за да се направи опит за пресичане растежа на частните дългове.

Миналата седмица Швеция обяви, че вероятно ще свали още “тавана” на ипотечните кредити, ще въведе лимит на съотношението на заемите към доходите на кредитополучателите и ще ограничи използването на плаващи лихви по ипотечните кредити.

Регулацията на наемите  е част от политиката на шведските власти за равенство и намаляване несъответствията в доходите. Правилата целят да защитят наемателите от загуба на техните домове в момент на увеличаване на търсенето, както и да намалят сегрегацията в страната.

В Швеция 37 на сто от апартаментите са обитавани от наематели, а останалите – от собственици.

Регламентите са приети през 60-те години на миналия век. От тях се възползват много шведи, които плащат среден месечен наем от 4 980 крони (720 долара) на месец за апартамент с една спалня. Съюзът на наемателите, който води преговори за наемите, има за цел да запази плащанията под 25 на сто от разполагаемите доходи на членовете си.

Последна актуализация: 16:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още