IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на жилища като директна заплаха за икономиката на Швеция

Строителството на нови жилища в страната изостава от темповете на ръст на населението и тенденциите при мобилността на работната сила

18:13 | 26.10.13 г. 2
Недостигът на жилища като директна заплаха за икономиката на Швеция

Недостиг на жилища в Швеция тласка нагоре цените до рекордни стойности и заплашва да подкопае една от най-стабилните икономики в Европа, пише CNBC.

В продължение на десетилетия строителството на нови жилища в страната изостава от темповете на ръст на населението и тенденциите при мобилността на работната сила. Това доведе не само до повишаване на цените, но и изтласка лихвите по ипотеките до нива, които пораждат опасения за спукване на кредитния балон.

“Построили сме около половината от това, което други държави построиха през последните 20 години. Имаме дългосрочен проблем”, коментира шведският министър на държавната администрация и жилищната политика Щефан Атефал пред Ройтерс.

По думите му проблемите на жилищния пазар ограничават наемането на труд и намаляват конкурентоспособността на фирмите в дългосрочен план. “Това има големи икономически последици за обществото”, заключава той.

Основните причини за недостига на жилища се крият в сложното строително законодателство – издаването на разрешение за строеж може да отнеме 10 години в Швеция срещу 2 в Германия, както и контрола върху наемите. Малко вероятно е обаче да се предприемат радикални мерки преди изборите през 2014 г.

Проблемът е особено остър в Стокхолм, тъй като населението в региона се очаква да се увеличи от 2 млн. с още около 600 хил. души до 2030 г. И в момента в района на шведската столица има недостиг на около 110 хил. жилища.

Същевременно от този регион се очаква да генерира почти половината от увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната до 2030 г. Заради бавните темпове на новото строителство обаче тези очаквания може би няма да се реализират, тъй като компаниите понякога не успяват да помогнат на своите работници и служители да си намерят адекватно жилище.

“Хората, които започват работа при нас, а не са от Стокхолм, имат трудна задача с намирането на жилище. Понякога ние им помагаме да си намерят къща в предградията, която няколко души да споделят. Това обаче отнема време и ресурси”, коментира съоснователят на Spotify Мартин Лоренцон.

Последна актуализация: 10:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Biso
преди 10 години
Не разбрах и за каква либерализация на наемите става въпрос. Нима има закони, които ограничават възможността за отдаване под наем на недвижимо имущество?.........................Според мен това означава, че имат въведена някаква форма на контрол или таван на цените за наем на жилища. Немите не се определят от търсенето и предлагането, а по административен път.Нещо, коеот французите искат сега да направят в Париж.Но когато цената на наемите се определя административно, това води до намалени стимули за инвеститорите да строят нови жилища, а дори и да потдържат вече построените жилища. Това създава недостиг на жилища.Не мога да си спомня, коя друга северна държава имаше подобен проблем, и там имаха списък с чакащи за настаняване граждани. Чакащите бяха толкова много, че за години на пред беше ясно, че няма да има свободни жилища за тях.И Ню Йорк са имали подобни закони за таван на наемите и съответно са имали недостиг на жилища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
vstoykov
преди 10 години
Това е един пример как научно-техническият прогрес, подобряването на образованието на гражданите и увеличаването на производителността на труда може и да не успее да компенсира нарастването на законодателството.Нарастващото законодателство "създава работни места" за повече адвокати, счетоводители, държавни служители и други подобни, но въпреки това икономиката не се срива, защото заради повишената производителност на труда, все по-малкото останали да работят в реалното производство на полезни стоки и услуги успяват да произведат достатъчно.Обаче ако скоростта на нарастване на законодателството и бюрократичните пречки продължи да нараства прекомерно, това ще доведе до икономическа катастрофа. Не разбрах и за каква либерализация на наемите става въпрос. Нима има закони, които ограничават възможността за отдаване под наем на недвижимо имущество? Това и в България даже го няма (доколкото ми е известно...)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още