IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на жилища като директна заплаха за икономиката на Швеция

Строителството на нови жилища в страната изостава от темповете на ръст на населението и тенденциите при мобилността на работната сила

18:13 | 26.10.13 г. 2
Недостигът на жилища като директна заплаха за икономиката на Швеция

Жилищната криза подклажда допълнително проблема с безработицата и подкопава устоите на социалната държава. Приблизително една трета от безработните в страната не са работили повече от шест месеца и се затрудняват с преместването на друго място, където биха могли да намерят препитание.

Същевременно за 15 години цените на жилищата в страната са се утроили. Средната цена на семеен дом в Стокхолм достига 4 млн. шведски крони (623 хил. долара) през третото тримесечие. Нивата на задлъжнялост на домакинствата в Швеция пък са сред най-високите в Европа, което притеснява и шведските власти, и Европейския съюз (ЕС), и Международния валутен фонд (МВФ).

Швеция вече е преминала през подобна ситуация в началото на 90-те години на миналия век. Растящите цени на жилищата и ръста при кредитирането предизвикаха срив на пазара на имоти, който събори цялата икономика. Този модел се повтаря и в други страни - Испания , Ирландия, Дания, както и Норвегия, за която МВФ предупреди, че жилищата са надценени с около 40 на сто.

Ситуацията притеснява централната банка на Швеция, но въпреки това все още не са завишени изискванията към купувачите на жилища с ипотека. Финансовият министър Андерс Борг наскоро коментира, че правителството няма да толерира по-нататъшно повишаване на цените на жилищата и ще предприеме стъпки за “охлаждане” търсенето на ипотеки.

Според анализатори обаче увеличаването на капиталовите изисквания към банките, завишаването на буферите срещу рискове от ипотечното кредитиране и вдигането на летвата за купувачите на жилища няма да реши проблема. Необходимо е качествена промяна на предлагането в посока повишение, либерализиране на пазара на наеми, опростяване на строителното законодателство и реформа на данъчната система.

Това обаче са спорни въпроси за политиците в Швеция. И докато споровете продължават, цените заплашват страната с “торнадо”, тъй като първокласният й инвестиционен рейтинг продължава да привлича инвеститори, търсещи убежище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Biso
преди 10 години
Не разбрах и за каква либерализация на наемите става въпрос. Нима има закони, които ограничават възможността за отдаване под наем на недвижимо имущество?.........................Според мен това означава, че имат въведена някаква форма на контрол или таван на цените за наем на жилища. Немите не се определят от търсенето и предлагането, а по административен път.Нещо, коеот французите искат сега да направят в Париж.Но когато цената на наемите се определя административно, това води до намалени стимули за инвеститорите да строят нови жилища, а дори и да потдържат вече построените жилища. Това създава недостиг на жилища.Не мога да си спомня, коя друга северна държава имаше подобен проблем, и там имаха списък с чакащи за настаняване граждани. Чакащите бяха толкова много, че за години на пред беше ясно, че няма да има свободни жилища за тях.И Ню Йорк са имали подобни закони за таван на наемите и съответно са имали недостиг на жилища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
vstoykov
преди 10 години
Това е един пример как научно-техническият прогрес, подобряването на образованието на гражданите и увеличаването на производителността на труда може и да не успее да компенсира нарастването на законодателството.Нарастващото законодателство "създава работни места" за повече адвокати, счетоводители, държавни служители и други подобни, но въпреки това икономиката не се срива, защото заради повишената производителност на труда, все по-малкото останали да работят в реалното производство на полезни стоки и услуги успяват да произведат достатъчно.Обаче ако скоростта на нарастване на законодателството и бюрократичните пречки продължи да нараства прекомерно, това ще доведе до икономическа катастрофа. Не разбрах и за каква либерализация на наемите става въпрос. Нима има закони, които ограничават възможността за отдаване под наем на недвижимо имущество? Това и в България даже го няма (доколкото ми е известно...)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още