IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция обмисля радикални мерки за понижаването на задлъжнялостта

Правителството смята да задължи домакинствата по-бързо да изплащат ипотечните си кредити

11:06 | 11.09.13 г.
Швеция обмисля радикални мерки за понижаването на задлъжнялостта

Швеция обмисля възможността да задължи домакинствата да започнат да изплащат по-бързо ипотечните си кредити в опит да се предотврати увеличаването на задлъжнялостта още повече спрямо сегашните така или иначе рекордни нива, пише Bloomberg.

"Ако дълговете на домакинствата ускорят темпото си на увеличение, както се е случвало в миналото, трябва да се направи нещо", коментира генералният директор на шведския финансов регулатор Мартин Андерсон.

От 2000 г. насам цените на жилищата в Швеция са нараснали над два пъти. Това предизвиква опасения за жилищен балон, особено на фона на рекордната задлъжнялост на домакинствата. По изчисления на централната банка частните дългове ще достигнат 177% от разполагаемите доходи през 2015 г.

При сегашното темпо на изплащане на ипотеките на шведските домакинства ще са им нужни средно 140 години. На практика само 40% от кредитополучателите с ипотеки, по-малки от 75% от стойността на имотите им, изплащат дълговете си със задоволителни темпове, посочва се в доклад на финансовия регуратор.

Правителството и централната банка твърдят, че поради тези обстоятелства домакинствата са уязвими по отношение на евентуални финансови сътресения.

Швеция вече прилага по-строги регулаторни стандарди към Nordea Bank AB, Svenska Handelsbanken AB, Swedbank AB и SEB AB, за да предпази икономиката от въздействието на огромната банкова индустрия.

От началото на глобалната финансова криза преди повече от пет години местните власти предприеха редица стъпки, за да ограничат рисковете за финансовата индустрия. През октомври 2010 г. те сложиха лимит върху ипотеките - до 85% от стойността на имота. Тази година бяха увеличени и рисковите тегла на ипотечните активи до 15% спрямо 5% по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още