IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулациите на наемите в Швеция притискат пазара на имоти

Все по-голям брой строители, наемодатели и анализатори призовават правителството да премахне регулациите, за да се облекчи недостига на жилища

09:02 | 28.08.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Регулациите на наемите в Швеция притискат пазара на имоти

Комбинацията от ниски наеми и липсата на свободни жилищни единици означава, че шведите с апартаменти в атрактивни райони имат малък стимул за мобилност. Някои от тях обитават по-големи пространства, отколкото се нуждаят, което води до засилване на дефицита на жилища. Неефективното използване на жилищата в страната е довело до  недостиг на 40 хил. жилищни единици, сочат данните на Шведския национален съвет за жилищното строителство и планиране.

Понякога жителите на Стокхолм трябва да търсят с години, за да намерят жилище под наем в по-атрактивните райони на града, особено ако са включени в списъците на чакащите, които се администрират на централно ниво.

Комитетът за жилищната криза, който беше основан от Шведската федерация за недвижими имоти и търговските камари в най-големите градове, през юни също призова правителството да премахне регулациите на наемите и да намали данъците върху капиталовите печалби от продажбата на жилищата, за да стимулира мобилността.

Комитетът иска собствениците на имоти да могат да увеличават наемите с до 5 на сто на година, докато достигнат пазарни нива.

Правителството вече направи някои козметични промени в системата. То позволи на строителните фирми да поддържат по-високи наемите на новопостроените жилища за период от 15 години. Преди срокът беше 10 години.

Строителството на нови жилища с цел отдаване под наем и покупка през миналата година нарасна с 55 на сто до 31 400 единици – най-силен ръст от 2006 г., сочат данни на Шведската строителна федерация. По оценки на правителството обаче всяка година е необходимо да се строят по поне 50 хил. нови жилища, за да се посрещнат нуждите на нарастващото население. Средно за периода 2008-2012 г. се строяха два пъти по-малко нови жилища.

От Съюза на наемателите обаче не вярват, че премахването на регулациите на наемите ще реши проблема. Според тях това би означавало, че някои хора просто няма да могат да останат в домовете си.

Засега опитите на правителството да се справи с недостига на жилища са предпазливи предвид подготовката на националните избори на 14 септември. Коалиционното правителство на премиера Фредрик Рейнфелд и опозиционната Социалдемократическа партия, водена от Щефан Льовен, обещаха да предприемат мерки за насърчаване на жилищното строителство.

Рейнфелд например обеща да облекчи строителните регулации и да обнови метрото, ако бъде преизбран. Според него тези мерки ще доведат до строителството на 150 хил. нови жилища. Според Льовен обаче предложението на премиера не е достатъчно широкообхватно и той обещава 250 хил. нови жилища до 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още