Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Европа влиза в битка за "технологичния си суверенитет"

Старият континент се подготвя за действие, за да намали зависимостта си от САЩ и Китай

Европа влиза в битка за "технологичния си суверенитет"

„Време е да вземем съдбата си в свои ръце", заяви еврокомисарят по въпросите за вътрешния пазар Тиери Брьотон. Снимка: Alexandros Michailidis/Bloomberg

Европейският съюз инвестира милиарди евро в технологии, за които вярва, че ще бъдат фундаментални за засилването на своя технологичен суверенитет и намаляването на зависимостта си от САЩ и Китай, пише в свой анализ CNBC.

The Fraunhofer Institute, германска държавна агенция за проучвания, определя технологичния суверенитет като възможността на една държава „да предоставя технологии, които смята за критични за благосъстоянието, конкурентоспособността и възможността за действие, и да може да ги разработва или набавя от други икономически области, без едностранна структурна зависимост“.

В момента Европа е силно зависима от технологии, които идват от други места, но лидерите на континента искат да променят това.

Още по темата

„Засилването на дигиталния суверенитет на Европа е ключов компонент от нашата дигитална стратегия“, коментира говорител на Европейската комисия пред CNBC. „Европа може да играе водеща роля на световната сцена, когато става дума за технологии“.

Въпреки това в момента Европа изостава по отношение на критична технологична инфраструктура, като чиповете и изключително бързите телекомуникационни мрежи.

Компании като Cisco в САЩ и Huawei в Китай изградиха основите, на които лежи интернетът за над 700-те млн. души в Европа. Чиповете до голяма степен идват от производители като Nvidia, Qualcomm и Intel, които са от САЩ, от китайската Foxconn, от южнокорейската Samsung или от тайванската TSMC.

Отвъд това на онлайн пазара лидери са американски и китайски интернет платформи – Google, Facebook, Instagram и TikTok имат стотици милиони потребители от Европа, споделящи лични данни с тези компании в огромни мащаби.

„Страните са загрижени, че технологиите позволяват на чужди сили да ги доминират по всякакви начини“, коментира Абишур Пракаш, специалист по геополитика в Center for Innovating the Future – базирана в Торонто консултантска компания. „Ето защо правителствата гледат на технологиите с нов поглед“.

Нарастващо напрежение

Продължаващото геополитическо напрежение между САЩ и Китай не остава незабелязано от европейските лидери.

През последните няколко години Съединените щати подеха битка срещу Huawei, една от най-големите китайски технологични компании, като призоваха други страни по света да я бойкотират. САЩ обвиняват базираната в Шънджън компания за създаването на задни вратички в оборудването ѝ, които могат да бъдат използвани от Китайската комунистическа партия за шпионаж. Huawei многократно отрече тези обвинения.

При управлението на Доналд Тръмп Вашингтон постави в черния си търговски списък десетки други китайски технологични компании, включително производителя на дронове DJI. Междувременно Пекин от години блокира американски платформи като Google, Facebook и Twitter.

„С оглед на нарастващото напрежение между Съединените щати и Китай, Европа няма да бъде просто страничен наблюдател, нито пък бойно поле“, коментира през юли еврокомисарят по въпросите за вътрешния пазар Тиери Брьотон. „Време е да вземем съдбата си в свои ръце. Това означава още идентифицирането и инвестирането в дигиталните технологии, които ще подчертаят нашия суверенитет и нашето индустриално бъдеще“.

Технологичният анализатор Бенедикт Евънс, бивш партньор в компанията за рисков капитал Andreessen Horrowitz, коментира, че технологичният суверенитет, що се отнася до Китай и Запада, е нещо интересно и важно. „Вашата верига на доставките е в една неприятелска страна и двете страни са притеснени за това“, коментира той. „Разликите между САЩ, Великобритания и Европейския съюз не ми се струват като нищо повече от популистко ръкомахане“.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
0
 
2
 
12
abdul до: Dr. Vatnikov
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
имаш точка, да.
3
 
4
 
11
Dr. Vatnikov до: abdul
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Първо в Китай нищо не се измисля, там се краде и копира.Второ, разбираш ли за коя иновация говорим - за съществено новото, а не за имитации на съществуващо.
3
 
2
 
10
abdul до: Dr. Vatnikov
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Добре.Съгласен съм.Не трябва да се инвестира във вече работещи идеи.Няма да е европейски фейсбук. Ще е европейски мейсбук.комПо принцип може и да е китайски, но задължително трябва да го ребрандираме.. ако е в китай не се брои са измислено.
2
 
3
 
9
mrynmryn до: Solar Power
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Не мисля, че е редно да обвиняваш само ЕС за това. Когато кажеш на местните - дайте да копаем за руда/нефт/каквото си човек иска, се започва как това щяло да трови почвата, водите и тн., ами няма как и вълкът цял и агнето сито. Всяка такава дейност носи и негативи и в Европа (не само в България) нещата са - който почнал, почнал, останалите да го духат.Примерно с шистовия газ бе същата история - едни проучвания, забрана да се копае и до там. Поне и там не сме сами - https://static.dw.com/image/18589751_403.png
3
 
5
 
8
Dr. Vatnikov до: evlogi
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Проблемът не е в парите, а в консерватизма на европееца. Просто тук фондовете се занимават с глупости и административни алабализми, ограничения и тн., вместо да се насочат към иновацията.А и, в интерес на истината, не търсят истинската иновация, а копия на вече измислени неща.Веднъж бях на сбирка на "ангели", т.е. ранни малки инвеститори, имаше презентация на различни стартъпи. Нашите убавци отидоха точно при тия, дето вадеха местни имитации на разни неща, никой не отиде при иноваторите, а имаше такива. Такъв е манталитета - "бе да не се прецакаме много, а и тва вече работи, дребно е, *** може да изкараме някоя стотинка"... Англия нива над континентална Европа, но и те много, ама много след САЩ. Затова всички нови неща идват през океана, мисленето е различно.Тук можем да хванем и подобрим нещо, ама да измислим - не. За съжаление.С мислене на последовател човек НИКОГА няма да стане водещ.

Още от Анализи
Колко близо е споразумението за трансатлантическия трансфер на данни?