IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво подсказват най-зле представящите се технологични акции в САЩ?

Страната може да е приключила с блокадите, пише в анализ на CNBC

22:56 | 03.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Нещо интересно се случи по пътя към възстановяване на фондовите пазари.

Акциите на компании, свързани с прекарването на повече време у дома, които бяха подкрепени от Covid-19 и блокадите, като Etsy, DoorDash, Zoom и DocuSign, бяха най-зле представилите се тази седмица. Това е обратното на онова, което може да се очаква след появата на омикрон варианта на коронавируса, който според Световната здравна организация носи „много голям“ глобален риск, пише CNBC.

Големите разпродажби предполагат, че инвеститорите залагат, че независимо какво ще се случи с омикрон варианта, Съединените щати са приключили с блокадите, които дадоха тласък на услугите за телевизионен стрийминг и доставки на храна, докато принудиха хората да работят от дистанция и да си общуват до безкрай с приятелите и семействата си през видео услуги.

Цената на книжата на любимецът по време на пандемията Zoom се понижи с 18% тази седмица, достигайки ново 52-седмично дъно на 3 декември при 177,12 долара за акция. Това представлява 69% спад спрямо рекордния връх от октомври 2020 г. Стойността на акциите на онлайн магазина Etsy, който беше използван от мнозина за покупки на маски в началото на пандемията, спадна с 21% от понеделник насам, а тези на компанията за доставки на храни DoorDash – със 17%, на Roku – с 13%, на Shopify – с 12%, и на Netflix – с 10%.

Междувременно разработчикът на софтуер за електронни подписи DocuSign, който утрои стойността си миналата година, потъна с повече от 40% на борсата в петък. Това се случи, след като слабата прогноза на компанията за четвъртото тримесечие подсказа, че „попътните ветрове от пандемията спряха много по-бързо от очакваното“, написа анализаторът на JPMorgan Стърлин Оути.

Това е сериозен удар за технологичния сектор. Nasdaq Composite се понижи с повече от 2,3% в петък, като има 3% спад за седмицата. Технологичният индекс е на път да запише петата си най-лоша седмица за годината. Разочароващият доклад за заетостта в края на седмицата, комбиниран с притесненията за омикрон варианта, доведе до петъчните понижения.

Но част от големите технологични играчи устояха на натиска. Apple. HP и Cisco записаха ръстове за седмицата, тъй като търсещите спасение от нестабилността на пазара инвеститори се насочиха от по-рискови компании към генериращи много средства компании, които плащат дивиденти.

По-рано тази седмица председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл подсказа, че централната банка е толкова притеснена за ескалацията на инфлационния натиск, че може да започне да ограничава програмата си за изкупуването на активи, предназначена за стимулиране на икономиката.

След коментарите на Пауъл Apple беше единствената технологична акция, която поскъпна.

„Има насочване към качеството с компании, които се знае, че ще издържат на бурята, няма да фалират, няма да имат финансови затруднения“, твърди анализаторът на Needham Лора Мартин.

Цената на акциите на Apple се понижи в петък, но за седмицата се радва на над 3% ръст. Стойността на книжата на HP нарасна с около 8% тази седмица, а в петък достигна исторически връх. Главният изпълнителен директор Енрике Лор миналата седмица заяви, че компанията очаква голямо търсене на персоналните си компютри в „обозримо бъдеще“. Цената на акциите на Cisco нарасна с повече от 2% през седмицата, а тези на Intel и Broadcom – с под 1%.

Но за много голяма част от технологичния сектор пазарът се оказа червено море. Facebook, AMD, Adobe и Tesla записаха по над 5% борсов спад тази седмица. Доставчикът на облачен софтуер Asana, който е с най-добре представящата се технологична акция за годината, преживя 39% спад на стойността на книжата.

Salesforce също допринесе за притесненията за облачния бизнес във вторник, когато компанията обяви по-слаба от очакваното прогноза за четвъртото тримесечие. Тази седмица стойността на книжата на фирмата се понижи с 10 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още