IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда в Силициевата долина започна да губи блясъка си

Редица големи компании съкратиха служители, а намирането на нова работа се оказва предизвикателство

13:15 | 25.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Часове след като Джо Тейлър е съкратен от Uber Technologies като част от бързите решения за свиване на разходи от страна на компанията за споделено пътуване, хардуерният инженер започва да си търси нова работа. Това, което открива, е, че пазарът на труда в Силициевата долина е загубил голяма част от блясъка си, пише Wall Street Journal.

Технологичната индустрия е един от най-устойчивите сектори в икономиката по време на спад, причинен от коронавируса. Microsoft и Amazon отчетоха силен ръст на приходите от продажби за първото тримесечие, дори след като мерките срещу Covid-19 влязоха в сила.

Но големи съкращения в големите компании, включително в Uber и Airbnb, както и в редица по-малки стартъпи, разсеяха всяко усещане, че технологичната индустрия е изолирана от по-големия срив на заетостта, а за мнозина това означава и по-малко надежда, че след загуба на работно място лесно ще намерят друго.

„Всички са малко по-внимателни“, твърди 38-годишният Тейлър, който е съкратен по-рано този месец. По думите му по-малко експерти по човешки ресурси са се свързали с него спрямо предходните пъти, в които е търсил работа, а той разглежда възможности както в големи, така и в малки фирми. Посланието от повечето набиращи кадри е „Нямам нищо в момента, но нека поддържаме връзка“.

В рамките на 15-годишната си кариера, в която е работил в компании като Microsoft и Spansive, той е виждал възходи и падения на пазара на работни места в Силициевата долина и преди, включително и по време на финансовата криза през 2008 г. Във времената на бум компаниите са предлагали значителни възнаграждения и допълнителни пакети със социални придобивки, в опит да привлекат най-добрите кадри. Сега Тейлър и други виждат как ситуацията се охлажда.

По думите на Тейлър преди е променял профила си в LinkedIn, за да покаже, че е готов за нови предизвикателства, а търсещите кадри са го заливали с предложения. „Натискате бутона и получавате по 10 възможности седмично или нещо от сорта“, твърди той. „Този път натискаш бутона и получаваш по две-три“.

В понеделник Uber обяви, че съкращава още 3000 служители - две седмици, след като каза, че ще премахне 3700 работни места. Това означава, че тя ще се сбогува с около една четвърт от работната си сила. В последните седмици конкурентът на Uber – Lyft, разкри, че ще съкрати около 17% от своите служители, а Airbnb – 25%, след като резервациите в платформата потънаха, защото хората не можеха да пътуват.

Само от тези три компании са загубени близо 10 хил. работни позиции този месец, а в Силициевата долина има и още. Технологичните стартъпи са съкратили 56 хил. служители от началото на епидемията на Covid-19, сочи уебсайтът Layoffs.fyi.

Няколко технологични компании, които избегнаха съкращенията, публично обявиха, че забавят наемането на нови кадри. Сред тях е Microsoft, която временно замрази този процес за някои позиции, но продължава да наема в стратегически важните за нея области, твърди говорител на компанията. Google публично обяви миналия месец, че също няма да наема толкова много, колкото преди.

Това, което се случва сега, може да промени дългосрочните перспективи пред търсещите работа в Силициевата долина. Набиращите персонал и част от ръководителите заявиха, че не очакват наемането в технологичните компании да се възстанови бързо, след като започне икономическото възстановявяване. „Не мисля, че ще видим връщане към същото ниво“, заяви наскоро главният финансов директор на Uber Нелсън Чай.

Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още