IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда в Силициевата долина започна да губи блясъка си

Редица големи компании съкратиха служители, а намирането на нова работа се оказва предизвикателство

13:15 | 25.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

След два месеца, в които служителите работиха от дистанция, някои компании могат да променят практиките си за наемане, което потенциално може да намали фокуса върху кампусите в Силициевата долина, които компании като Apple и Facebook създадоха. Вместо това фирмите могат да търсят по-евтина работна ръка в чужбина.

Рекрутъри и служители на технологични компании твърдят, че промените в пазара на труда могат да означават, че хората с опит, какъвто се търси, вероятно ще намерят нови позиции в технологичната икономика след коронавируса. Онези с по-слаби автобиографии вероятно ще имат по-малки възможности на един пазар, препълнен с таланти, във време, в което компаниите са доста по-консервативни.

Аса Шумейкър, друг наскоро съкратен от Uber служител, е работила около година в звеното за наем на тротинетки и велосипеди, като е асистирала на инженерите, занимаващи се с развойна дейност. Преди това е била механик на велосопеди на договор. Работата в Uber тя определя като „мечтаната“.

Шумейкър твърди, че си взима почивка, преди да се пробва отново на пазара на труда и разчита на група съкратени от Uber колеги, които си общуват в канал в Slack, в опит да си помогнат един на друг да намерят нова работа. Но тя не е уверена в перспективите, които ще има, когато започне да търси отново работа. „Има много обяви, но никой от екипа ми не е получил нито една сериозна оферта“.

Загубените технологични работни места са малък дял от близо 36,4 млн. заявления за обезщетения при безработица в Съединените щати в седмиците, след като коронавирусът засегна сериозно САЩ.

Заетостта в областта на информационните технологии в страната се понижи с рекордните 112 хил. работни места през април, изтривайки ръста, постигнат за година, твърди CompTIA по-рано този месец, позовавайки се на данни на властите.

Въпреки този лош сценарий, някои технологични служители намират работа в компании, които виждат в съкращенията възможност да си осигурят талантите, които иначе не можеха допреди няколко месеца, защото не можеха да се конкурират с технологичните гиганти.

Хариет Укаома, която е сред 120-те съкратени през април от стартъпа Greenhouse Software, твърди, че е преминала 13 първоначални интервюта само в седмицата, след като е загубила работата си. Тя твърди, че наскро е била наета в Clever, образователен стартъп в Сан Франциско.

Големите технологични компании също бързат да наемат в част от експедитивно развиващите се области. Amazon Web Services и Zoom Video Communications са сред онези, които все още наемат. Миналия месец главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг заяви, че компанията ще наеме поне 10 хил. служители на продуктови и инженерни позиции тази година.

Това, което определено се е променило за търсещите работа в Силициевата долина, е как се случва самото търсене, като се имат предвид ограниченията за срещи лице в лице. Интервютата се случват предимно в Zoom или през други подобни решения, макар че някои компании намират интересни начини да съберат хората на едно място физически. По думите на Браян Коп от Talentfoot Executive Search един от начините е да се организират срещи между потенциален служител и работодател на голф игрище, като се пази необходимата дистанция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още