Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Акциите на Интеркапитал във Варшава са към три пъти по-евтини, отколкото в София

Дружеството поставя трудна задача пред двойното листване в Полша на Софарма, Еврохолд, Енемона, Монбат и Каолин

Акциите на Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ са 2,6 пъти по-евтини на борсата във Варшава спрямо цената на БФБ-София, показва справка на Investor.bg. Акциите на Интеркапитал се търгуват във Варшава от 11 август 2010 г.

Последната сделка от днес в София е при цена от 1,34 лв. за акция. Последната сделка до момента на борсата във Варшава е 1,05 злоти за една акция на Интеркапитал, като една злота се равнява на 0,486 лв., или цената на акция в лева е 0,51 лв.

Цената от 1,05 злоти за акция е 8 пъти под рекордната цена от 8,16 злоти за акция на Интеркапитал, реализирана във Варшава в последните 12 месеца.

Днес във Варшава са изтъргувани 22 135 акции на АДСИЦ-а в общо 11 сделки, докато в София обемът е 3 218 акции в 9 сделки.

След като акциите на Интеркапитал станаха първите български с двойно листване, имаше добра корелация и близки цени между книжата на АДСИЦ-а тук и във Варшава. Предстои да видим дали скоро ще има арбитраж между цените на акциите на двете борси.

Още по темата
Фиаското на цената на акциите на Интеркапитал пропърти дивелопмънт АДСИЦ във Варшава може да окаже негативен ефект върху желанията за листване на чужда борса, включително и тази във Варшава, на компании като Софарма, Еврохолд България, Енемона, Монбат и Каолин, които вече са обявили подобни намерения.

Причината е, че част от полските инвеститори може да асоциират българските компании с Интеркапитал. Около 10% от акциите на дружеството са в полски инвеститори, които са ги придобили при увеличението на капитала при емисионна цена от 3 лв. за акция, или близо 6 пъти повече от текущата цена в Полша, което е загуба от 83%.

Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ отчете 1,83 млн. лв. загуба за първото тримесечие на 2011 г.

За последните 12 месеца акциите на дружеството поевтиняват с 57% до 1,34 лв. за акция и 8,1 млн. лв. пазарна капитализация.

Още по темата: Анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
2
 
4
mpy_yordanov до: Nice Man
преди 9 години
Благодаря
0
 
3
 
3
преди 9 години
Няма профилна снимка
"Акциите на Интеркапитал се търгуват във Варшава от 11 август 2011 г."
Дата е объркана нещо
0
 
7
 
2
преди 9 години
Няма профилна снимка
Много ми е интересно въпросните полски инвеститори, с какво аргументи са били убедени да купуват акциите от увеличението на капитала.И след това щом са продавали на 83 % загуба явно нещо доста ги е стреснало.Скелети в гардероба вероятно.
0
 
14
 
1
преди 9 години
Няма профилна снимка
Ами сега? За мен въпроса ми е чисто риторичен, а отговора – пределно ясен! Аз съм „за” колкото се може повече самонадеяни български компании да се листват във Варшава, че и другаде, за да видят отблизо що е то пазарна икономика, която не създава оранжерийни условия за някои привилегировани собственици. Там няма услужливи държавни чиновници, контролни органи, политическа подкрепа, пликове „под масата”, любезни медии, силово потискане на конкуренцията и ред други български мурафети. Пък и една загуба от 83% се помни дълго и „певци песни за нея пеят”!

Още от