IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият "стар" SOFIX

Промяната през последните шест месеца е най-вече при акциите, които напуснаха основния индекс, коментират от "Елана"

19:57 | 14.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Февруари премина под знака на ребалансирането на индекса SOFIX. Тези промени са два пъти в годината и се очакват с интерес от инвеститорите, защото имат отражение върху цените на акциите. Методологията вече залага много повече на активността на търговията и това има съществено влияние върху дружествата в индекса. Влизането на две нови компании е съществена промяна в индекса, като няколко от тях имат много близки показатели.

Това ще остане и при следващото ребалансиране на индекса през септември, коментира в свой анализ Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг.

Промяната на SOFIX не означава само прехвърлянето на пакети от борсово търгувания фонд върху индекса и съответното изменение в цената от 5 -10% за всяка акция. SOFIX вече е клуб на най-ликвидните дружества и това не е единствено за престиж. Капиталовият пазар е полезен инструмент за развитие на една компания.

Долната граница за влизане в SOFIX

600 е броят на сделките, които дават шанс за класирането по този показател. Това е 5 сделки на сесия и определено не е висок индикатор за ликвидност. Летвата на класирането преди шест месеца също беше малко над това ниво. Прави впечатление, че акциите в по-горната част на класирането са се търгували по-слабо през последния период.

Промяната сред първите петнадесет компании, обаче, е незначителна. Корекцията на Българска фондова борса (БФБ), започнала още през август, се усети по-съществено в търсенето на пазара, отколкото реално се вижда в броя на сключените сделки. "Софарма" е изключение, благодарение на голямата продажба на миноритарния дял.

Броят на сделките показва най-вече реакцията на индивидуалните инвеститори към корекцията от август 2017 г. и към спада на пазара в началото на февруари 2018 г., когато паднаха борсите в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
forexar
преди 6 години
Трябва да се увеличат компаниите в индекса. Това постоянно влизане и излизане не е полезно за никой и изкривява представата за индекса като показател за тенденциите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още