Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Казусът „яйцето или кокошката“ застига електрическите автомобили

Европейската зарядна инфраструктура все още не е готова за революцията на е-колите

Казусът „яйцето или кокошката“ застига електрическите автомобили

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Електрическите превозни средства са готови да покорят Европа, но готова ли е Европа за тях?

Водени от регулациите при въглеродните емисии и държавните стимули, електрическите автомобили вече наводняват европейския пазар. И все пак много купувачи, които иначе биха преминали към електрически коли, се въздържат от покупка. Разходите остават проблем, но опасенията относно достъпността на зарядната инфраструктура са, може би, най-голямата спирачка, пише Automotive News Europe.

„Зареждането е един от двата ключови фактора, които движат настроенията на потребителите, заедно с достъпността“, изтъква Мартин Кьоринг, старши мениджър „Устойчивост, изменение на климата и природни ресурси“ в Economist Impact, който изучава склонността към покупка на електромобили в девет страни от Западна Европа и Китай. 

Още по темата

Кьоринг казва, че 38 процента от всички британски потребители са изразили недоволство от зарядната мрежа и „това е очевидно една от причините, поради които само една четвърт от потребителите в Обединеното кралство всъщност обмислят да преминат към електромобили“.

Доклад от май на Европейската сметна палата относно подкрепата на Европейския съюз (ЕС) за обществената зарядна инфраструктура установява, че „наред с по-високите разходи за закупуване на превозни средства, липсата на зарядни станции спира развитието на пазара на (автомобили, работещи с) алтернативни горива“.

ЕС, който превърна разширяването и подобряването на зарядната инфраструктура в стълб на своята екологична стратегия на „Зелената сделка“, е далеч от постигането на целта „да направи зареждането на електрически превозни средства толкова лесно, колкото пълненето на резервоар на конвенционален автомобил“, изтъкват одиторите.

„ЕС все още е далеч от амбициозната цел на „Зелената сделка“ за 1 милион зарядни станции до 2025 г. и му липсва цялостна стратегическа пътна карта за електромобилността“, се добавя в доклада.

Според Кьоринг броят на станциите не е най-големият проблем, а фактът, че съществуващата мрежа на отговаря на нуждите на потребителите по отношение на скоростта на зареждане, надеждността, местоположението и безпроблемното плащане.

„Ако не сте собственик на Tesla, тогава се сблъсквате с този проблем, когато шофирате някъде или ако станциите са заети, или не работят, или имате различни системи за плащане“, посочва Артурс Смилкстинс, партньор в Boston Consulting Group, позовавайки се на често срещани оплаквания от страна на потребители.

Собствениците на Tesla се възползват от мрежата на концерна, която е предназначена единствено за негови превозни средства и предлага бързо зареждане. Наскоро компанията стартира пилотен проект в Нидерландия, който позволява и на автомобили на други марки да използват зарядните станции.

Удобната за потребителите мрежа за зареждане на Tesla може да окаже влияние върху налагането на електромобилите, смятат експерти, проучили проблема.

Интересът към закупуване на електрическа кола обикновено е най-голям в страните с най-много зарядни станции и такива, които предлагат бързо зареждане.

Например, 56 процента от шофьорите в Нидерландия, която разполага с най-много зарядни станции в Европа, казват, че са готови да закупят електромобил през следващите пет години, следвани от 48 процента в Швеция и 47 процента в Китай, установява изследване на Economist Impact.

Ал Бедуъл, анализатор в LMC Automotive, казва, че проблемът със зареждането все още остава встрани от прожекторите, тъй като много от собствениците на електромобили зареждат своите коли в домашни условия или на работа.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
6
 
3
0pk
преди 1 месец
В първия момент ми се стори, че Газпром пише на колонката :D DaveBG, аз пък съм гледал клипчета, как се зорят като зареждат теслата.Като цяло, докато са нишов продукт ще си правят пиар, ако се стигне до масовост ще увисне електроснабдяването.
5
 
6
 
2
преди 1 месец
антитесла запалянковците , започвате ли фащате каква зверска вертикална интеграция е направила теслата ... и колко изостава от нея немската света троица , разлигавена от крос субсидиите ...
1
 
5
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Зарядните мрежи на всички освен на Тесла са пълен ***. Нито работят , нито са надеждни нито удобни. Има безброй клипове в нета които показват нагледно каква мъка, колко бавно зареждат ако изобщо тръгнат и колко са неудобни за плащане и за ползване.При Тесла обаче няма такъв проблем, ръчкаш кабела и всичко заспива автоматично и безотказно.

Още от Анализи
Как Tesla успя да разтърси европейския пазар?