Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Вторият живот на батериите може да даде допълнителен тласък на електромобилите

Рециклирането на батериите и тяхното повторно използване могат да понижат допълнително цената на електрическите превозни средства

Вторият живот на батериите може да даде допълнителен тласък на електромобилите

Снимка: Kiyshi Ota/Bloomberg

Все повече пазарни анализатори възприемат мнението, че до 2040 г. един на всеки три леки автомобила по света ще се захранва с електричество чрез батерия. Но „електрическите сърца“, които задвижват тези превозни средства, не са вечни, така че какво ще стане с тях, след като изгубят своя заряд?

Климатичните цели, новите правила относно емисиите на въглероден диоксид, намаляващите разходи и промяната на потребителските навици сигнализират, че продажбите на електрически превозни средства ще се увеличат бързо през следващото десетилетие, пише Euractiv. 

Още по темата

Европейският съюз (ЕС) и страните членки, които вече възприемат широко тази технология, изпълняват плановете си за увеличаване на производството на батерии, за да си осигурят значителен дял от глобалния пазар и да намалят зависимостта си от внос от Югоизточна Азия.

Броят на електромобилите продължава да нараства и въпросът с амортизираната акумулаторна батерия излиза на преден план в индустрията.

Предлагат се две опции в зависимост от състоянието на батерията и нуждите на компанията, занимаваща се с този компонент - рециклиране или повторна употреба.

Рециклируеми батерии

Процесът на рециклиране включва демонтаж на батерията, след като вече не може да поддържа достатъчно заряд, за да задвижва електрическия мотор, и извличане на материали като литий, кобалт и никел за производството на нови батерии.

Едно от предизвикателствата пред това е свързано с факта, че не всички батерии, особено тези, които може би наближават десетилетие на експлоатация, са проектирани така, че да бъдат отворени за извличане на материали.

Правилата на ЕС относно батериите са остарели и не отразяват настоящото състояние или нуждите на индустрията. Прегледът на този въпрос е в дневния ред на Европейската комисия (ЕК).

Съгласно актуализираната работна програма на изпълнителната власт на ЕС, през четвъртото тримесечие ще бъде представена законодателна инициатива, която ще има за цел да подобри устойчивостта и да действа в крак с технологичното развитие.

ЕК все още не е потвърдила официално дали предложението ще включва промяна на съществуващата директива или замяната ѝ с регламент, въпреки че източниците сочат, че вероятно ще се случи второто.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Дефицитът на чипове изтрива 210 млрд. долара от продажбите на автомобили