IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А кой ще спре контрабандата

Нелегалната търговия с цигари възлиза на над 1 млрд. лв., твърди бизнесът. На този фон заловеното количество от митничарите е нищожно

08:29 | 14.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p class="western">
	Куфарните търговци често купуват стоката си от Турция, след което я продават у нас със почти петорна надценка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Куфарните търговци често купуват стоката си от Турция, след което я продават у нас със почти петорна надценка. Снимка: Ройтерс

Покрай зимния народен бунт срещу високите сметки за ток и безобразията на властта и последвалата политическа криза на заден план остана една деликатна тема, която никога не е била сред любимите на управляващите.

Като по учебник, предизборно, много политически партии гръмко обещаваха, че ще увеличат приходите в бюджета и ще затворят кранчето на безконтролната контрабанда. През 2009 г. Бойко Борисов също разчиташе на тези традиционни риболовни кукички за печелене на избиратели. Малко след като пое властта бившият кмет на София и вече премиер на България обеща, че до края на 2012 г. страната ни ще се е преборила окончателно с нелегалните цигари.

Въпреки това, след скока на акциза на цигарите в началото на 2010 г., контрабандата на тютюневи изделия завладя над 60% от пазара, както твърдят мнозина експерти, сред които Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията или специалистите от Българска легия "Антимафия".

Вярно и към днешна дата, поне веднъж в седмицата Агенция "Митници" изгрява в медиите със заловена пратка цигари-менте и то за хиляди късове, количествата звучат грандиозно, но истината е, че те са само прашинка на фона на това, което се пласира на черно в цялата страна. Статистиката на митниците показва, че за 2010 г. подчинените на Ваньо Танов са хванали над 249 млн. къса нелегални цигари. През следващите години обаче заловеното количество значително намалява. За 2011 г. задържаната контрабанда тютюневи изделия възлиза на малко над 194 млн. къса, а за 2012 е едва 83 млн. къса.

Според данните на бизнеса и различни изследвания контрабандната търговия с папироси възлиза на над 1 млрд. лв., т.е. заловеното е смешно малко.

Постъпленията от акцизи също драстично спадат. От Агенция „Митници“ оправдават намалението с понижената употреба на тютюневи изделия заради забраната за пушене на обществени места. Статистиката на НСИ също говори за спад, но не чак толкова драстичен, че да се отрази на бюджета. Разходите на член от семейството за цигари за последната една година са се увеличили с около 10%, но консумацията е намаляла едва с 0,5%.

Схемите на трафикантите

И докато държавата умува как да спира нелегалните папироси, трафикантите стават все по-изобретателни.

Една от малкото осветени порочни схеми за щедри печалби от цигари на черно работи по следния начин: цигарите първо се произвеждат у нас, фирмите обаче спестяват милиони левове, които трябва да платят на хазната за акциз с мотив, че стоката е за износ. Експортът обаче се прави за страни от третия свят или такива, в които има военни конфликти и където митническия контрол за стоки от този тип е последна грижа. След като пратката пристигне в такава държава, тя преседява там до 2 месеца и след това отново се внася в страната ни и се продава на черно. Най-често такива цигари се изнасят за Иран или Ирак главно с камиони.

"Обикновено за разтоварване на стоката се избира някоя по-затънтена безмитна зона, където стоката се разтоварва. Количествата престояват там 45 дни и то съвсем целенасочено, толкова време издържа батерията на GPS-а, който нашите митничари са изискали да бъде монтиран към кашоните с цигари, за да контролират движението им. След това стоката се товари на друг камион и се връща през Грузия и Турция "маскирана" като гащи, трикотаж, чорапи или дини, например", разказват запознати, пожелали анонимност.

Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още