IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А кой ще спре контрабандата

Нелегалната търговия с цигари възлиза на над 1 млрд. лв., твърди бизнесът. На този фон заловеното количество от митничарите е нищожно

08:29 | 14.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p class="western">
	Куфарните търговци често купуват стоката си от Турция, след което я продават у нас със почти петорна надценка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Куфарните търговци често купуват стоката си от Турция, след което я продават у нас със почти петорна надценка. Снимка: Ройтерс

А иначе пътят на цигарите-менте е доста дълъг. Според доклад на френското митническо разузнаване цигари-менте се произвеждат в Азия и Африка, но най-често в Китай - страната има славата на незаконен производител № 1 на цигари в света.

Допреди 3-4 години се смяташе, че основното производство на фалшиви цигари е в Китай и Парагвай, като китайската "стока" е предназначена за Европа, а парагвайската - за САЩ и Латинска Америка, макар че започват да навлизат и в Близкия изток. Запознати с контрабандния бизнес обаче споделят, че фалшивото производство сега се измества на изток и ще се бори за дялове на пазара в Ирак.

Ефектът на "тапата" или как цигарите на черно, влизат омотани в бельо

Ефектът на "тапата", както го наричат митничарите, работи безотказно. Камионите се пълнят до тавана с чорапи, блузи, гащи или, ако пренасят плодове и зеленчуци - с дини, пъпеши и т.н. Избират се най-често едър и тежък зарзават, като дини, а целта е митничарите да нямат видимост. Контрабандистите често спекулират, че вкарват бързо разваляща се стока, при която съществува риск при проверките да бъде повредена.

Митничари споделят още, че напоследък пратките са станали по-малки като количества, но по-добре скрити, най-често в самите стени, тавани, подове на превозните средства. В някои случаи празен малък товарен автомобил влиза от Турция, като обявява, че пътува за Германия, но се оказва, че не е съвсем празен, а целите му стени са "тапицирани" с цигари. Някои дори укриват стока в автомобилни гуми.

Куриози

Преди време митничарите граничния пункт "Оряхово" хванаха нелегални цигари в излизащ от България румънски камион МАН, теглещ аварирал влекач. По документи камионът превозвал изкуствена тор от Гърция за Румъния, но след проверка се оказало, че в мотора на авариралия влекач и в хладилни сандъци в ремаркето на тира има общо 2380 кутии контрабандни цигари от марките Rockies и Alhamraa.

Нова мода е и вносът на контрабандни цигари в детски колички, памперси и играчки. Контрабандни цигари, укрити в пакети от памперси, сок и бисквити, в двойни стени на чанти и множество тайници в лек автомобил, хванаха в началото на т.г. митнически инспектори на Малко Търново. Цигарите бяха намерени в "Опел Вектра" с турска регистрация.

В дървените трици, строителни панели и аудиоколони, газови бутилки също виреят незаконните цигари.

Примери за схеми могат да се изреждат до безкрай, факт е обаче, че досега нито едно правителството не успя да тушира този проблем. Новият кабинет също не дава заявка за борба с контрабандата. Нещо повече, в медиите дори се появиха твърдения, че премиерът Пламен Орешарски обмисля да назначи на поста директор на Агенция „Митници“ Асен Асенов, който до преди няколко години оглавяваше ведомството и бе замесен в редица скандали, довели и до оставката му.

Всичко това за пореден път показва нагледно колко тясно е свързана властта с нелегалните приходи в хазната... но не държавната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още