Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

БНБ: Външната среда продължава да е източник на риск за икономическия растеж

Въпреки това централната банка запазва позитивния си тон по отношение на икономическата активност в страната през 2014 г.

БНБ: Външната среда продължава да е източник на риск за икономическия растеж

От БНБ очакват през следващите две тримесечия положителното общо салдо по текущата и капиталовата сметка да нарасне. Снимка: Ройтерс

Българска народна банка (БНБ) запазва позитивния си тон по отношение на икономическата активност в страната в началото и в средата на 2014 г. Очакванията на централните банкери са, че през третото тримесечие вътрешното търсене постепенно ще се възстановява и ще има положителен принос за икономическия растеж в резултат на бавното възстановяване на частното потребление и на инвестициите, но и с подкрепата на промишлеността.

Въпреки наблюдаваното подобрение на икономическата конюнктура при основните ни търговски партньори външната среда продължава да е източник на риск за икономическия растеж на страната, предупреждават обаче от БНБ. Същото важи и за дефлационните процеси, стартирали във втората половина на 2013 г.

За второто и третото тримесечие на 2014 г. централната банка прогнозира постепенно забавящ се темп на спад на общия индекс на потребителските цени главно заради намаляващия отрицателен принос на контролираните цени и преустановяване поевтиняването на хранителните продукти.

Търсенето на кредити продължава да бъде свито поради все още слабата икономическа активност на фона на предпазлива кредитна политика на банките, констатират още централните банкери.

Международна конюнктура и икономическа активност в България

В началото на 2014 г. международната стопанска конюнктура продължи бавно да се подобрява. В еврозоната и в САЩ се наблюдаваше подобрение на конюнктурните индикатори, докато в Китай очакванията в сектора на преработващата промишленост се понижаваха, което сигнализира за забавяне на икономическия растеж в Поднебесната империя, пишат експертите на БНБ в своя икономически преглед за първите три месеца на 2014 г.

Обемът на световната търговия продължи да се увеличава. Въз основа на водещите конюнктурни индикатори и положителната динамика на световната търговия БНБ прогнозира, че през второто и третото тримесечие на 2014 г. глобалната икономическа активност ще запази тенденцията си към плавно повишение. Според централната банка най-голям принос за общия растеж ще имат развитите икономики.

Още по темата

На фона на положителните перспективи пред международната конюнктура БНБ очаква и икономическата активност в България да се повиши през второто и третото тримесечие на 2014 г. Вътрешното търсене постепенно ще се възстановява и ще има положителен принос за растежа в резултат на бавно възстановяване на частното потребление и инвестициите в основен капитал.

Въпреки наблюдаваното подобрение на икономическата конюнктура при основните ни търговски партньори външната среда продължава да е източник на риск за икономическия растеж в страната, предупреждават от БНБ.

През четвъртото тримесечие на 2013 г. икономическата активност се повиши на верижна база, като положителен принос за растежа имаха нетният износ и инвестициите в основен капитал, докато частното потребление беше с отрицателен принос. През тримесечието положителен принос за растежа имаше и натрупването на запаси, отчитат банкерите.

Основен двигател на растежа беше секторът на промишлеността, където увеличението на добавената стойност беше свързано с нарастване на износа и подобряване на инвестиционната активност през втората половина на 2013 г. Въпреки възстановяването на икономическата активност в страната фирмите останаха предпазливи по отношение откриването на нови работни места и през последното тримесечие на 2013 г. общата заетост се понижи незначително. Според сезонно изгладените данни на НСИ равнището на безработица се повиши слабо до 13% през четвъртото тримесечие на 2013 г. спрямо сравнително постоянните нива през първите три тримесечия.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
8
 
3
преди 7 години
Няма профилна снимка
Хахахаха, а вътрешната е цъфнала та вързала.Драматичен спад от над 70 % на ПЧИ за 2014 се очертава и буквално спад на БВП с 0,5 до 1 % за 2014г.Хората не са се отказали да протестират, а бойкотират БСП/ДПС/Атака, като не плащат данъци.Ситуацията с бюджета, Здравната каса и НОИ са пред колапс.Но това е добре, крайно време е да фалират, та да изградим нещо справедливо
0
 
2
 
2
преди 7 години
Няма профилна снимка
А тези в Българска Народна Банка да са чували за преки чуждестранни инвестиции. Ако средата в БГ е добра, ще дойдат хората ще налеят пари и ще създадат работни места.Ако политиците правят и говорят правилните неща ЕС ще дава пари по еврофондовете.Стига са тази външна обстановка. Тя винаги е риск и никога не ще имаме влияние върху нея.
0
 
6
 
1
преди 7 години
Няма профилна снимка
А тези в Българска Народна Банка да са чували за преки чуждестранни инвестиции. Ако средата в БГ е добра, ще дойдат хората ще налеят пари и ще създадат работни места.Ако политиците правят и говорят правилните неща ЕС ще дава пари по еврофондовете.Стига са тази външна обстановка. Тя винаги е риск и никога не ще имаме влияние върху нея.

Още от Анализи
Инвестициите в здравеопазването да се увеличат до 10% от БВП, съветват експерти