IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: Външната среда продължава да е източник на риск за икономическия растеж

Въпреки това централната банка запазва позитивния си тон по отношение на икономическата активност в страната през 2014 г.

17:47 | 07.05.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	От БНБ очакват през следващите две тримесечия положителното общо салдо по текущата и капиталовата сметка да нарасне.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

От БНБ очакват през следващите две тримесечия положителното общо салдо по текущата и капиталовата сметка да нарасне. Снимка: Ройтерс

Инфлация

През първите два месеца на 2014 г. темпът на намаление на хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) се ускори, достигайки -2,1% на годишна база (-0,9% в края на 2013 г.). Към февруари 2014 г. на годишна база намаление на цените беше отчетено при почти всички основни групи стоки и услуги от потребителската кошница, като най-високо бе при контролираните цени, горивата и нехранителните стоки (без горива), отчитат от БНБ.

Контролираните цени са продължили да имат най-висок отрицателен принос за общата инфлация (-0,9 процентни пункта). Базисната инфлация запази тенденцията си към понижаване в резултат от съществено поевтиняване на транспортните услуги и в по-малка степен поради ускоряване на годишния спад в цените на нехранителните стоки (без горива), като към февруари беше отрицателна (-1,5%), с -0,7 процентни пункта принос, изчисляват експертите на централната банка.

За второто и третото тримесечие на 2014 г. те очакват постепенно забавящ се темп на спад на общия индекс на потребителските цени, което ще отразява главно намаляващия отрицателен принос на контролираните цени, и преустановяване на поевтиняването на хранителните продукти. Основните рискове пред прогнозата произтичат най-вече от несигурността, свързана с развитието на международните цени на храните и петрола, като тези рискове могат да бъдат реализирани както във възходяща, така и в низходяща посока на цените, предупреждават банкерите.

От вътрешните фактори рискове за инфлацията произтичат главно по линия на възможни корекции в административно определяните цени. Според данните на НСИ за бизнес климата през март преобладаващите очаквания на мениджърите в секторите строителство, търговия на дребно, промишленост и услуги са за запазване на цените на текущите нива, докато през последната година при потребителите се наблюдава понижение на инфлационните очаквания.

При продължаващо поевтиняване на петрола и на храните на международните пазари, съчетано със спадащо или слабо потребителско търсене, е възможно темпът на спад на общия индекс на потребителските цени да се запази.

Рисковете пред прогнозата за инфлацията БНБ оценява като балансирани, но банкерите посочват, че при продължителен период на спадащо общо равнище на цените е възможно домакинствата и фирмите да формират очаквания за продължаване на тази тенденция в бъдеще, вследствие на което да понижат потреблението и инвестициите си поради отлагане на разходи за бъдещ период.

Спестявания и кредитиране

В условията на поддържане на висока норма на спестяване притокът на привлечени средства в банковата система у нас продължи да надвишава значително търсенето на заемни средства, се посочва още в анализа на БНБ. Депозитите на неправителствения сектор нараснаха с 8,7% на годишна база към февруари, като се запази тенденцията основен принос за растежа им да имат депозитите на домакинствата. За първото тримесечие на 2014 г. спестяванията на населението нараснаха с 856 млн. лв., или с 29,7% спрямо година по-рано, до 38,553 млрд. лв.

Растежът на кредита за неправителствения сектор остана сравнително слаб, като към февруари възлезе на 0,8% на годишна база, разкриват данните на БНБ. Търсенето на кредити продължи да бъде свито поради все още слабата икономическа активност и запазване на предпазлива кредитна политика от страна на банките. В търсене на по-добра доходност от управляваните активи банките продължиха да използват основната част от привлечения ресурс за инвестиции в чуждестранни активи, погасяваха чуждестранните си пасиви и инвестираха в ДЦК, издадени от българското правителство, посочват от БНБ.

Централната банка очаква относително високият прираст на привлечените ресурси от резиденти в банковата система да се запази и през второто и третото тримесечие на годината, което ще се отрази в поддържането на висока ликвидност на банките и нарастване на нетните им чуждестранни активи. С плавното засилване на икономическата активност у нас БНБ очаква растежът на кредита за неправителствения сектор също бавно да се повишава.

Последна актуализация: 00:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 1
Ironhorse
преди 9 години
Хахахаха, а вътрешната е цъфнала та вързала.Драматичен спад от над 70 % на ПЧИ за 2014 се очертава и буквално спад на БВП с 0,5 до 1 % за 2014г.Хората не са се отказали да протестират, а бойкотират БСП/ДПС/Атака, като не плащат данъци.Ситуацията с бюджета, Здравната каса и НОИ са пред колапс.Но това е добре, крайно време е да фалират, та да изградим нещо справедливо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Tigerman
преди 9 години
А тези в Българска Народна Банка да са чували за преки чуждестранни инвестиции. Ако средата в БГ е добра, ще дойдат хората ще налеят пари и ще създадат работни места.Ако политиците правят и говорят правилните неща ЕС ще дава пари по еврофондовете.Стига са тази външна обстановка. Тя винаги е риск и никога не ще имаме влияние върху нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Tigerman
преди 9 години
А тези в Българска Народна Банка да са чували за преки чуждестранни инвестиции. Ако средата в БГ е добра, ще дойдат хората ще налеят пари и ще създадат работни места.Ако политиците правят и говорят правилните неща ЕС ще дава пари по еврофондовете.Стига са тази външна обстановка. Тя винаги е риск и никога не ще имаме влияние върху нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още