IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Второ поредно понижение на износа, макар и минимално

Вносът за февруари също спада, като търговското салдо FOB/FOB се подобрява с 217 млн. лв. на годишна база

13:15 | 11.04.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Второ поредно понижение на износа, макар и минимално

След като в началото на годината износът се понижи след половин година на растеж, то експортът на страната ни се сви и през февруари, макар и минимално. Същото важи и за вноса, който се покачи през януари.

Статистиката показва, че 2014 г. не започва добре по отношение на износа ни към държавите от Европейския съюз (ЕС). В месеците януари и февруари търговията с трети страни също се влошава още. Данните разкриват, че конфликтът между Русия и Украйна може да се отрази по-съществено на нашия внос от страните, отколкото на износа към тях.

Пpез февруари общият износ на страната ни е спаднал с 0,7% на годишна база до 3,2 млрд. лв. Във втория месец на годината износът на България извън ЕС се свива с 5,3% спрямо същия месец на 2013 г. и е в размер на 1,2 млрд. лв. През периода януари - февруари 2014 г. от България са изнесени стоки общо на стойност 6,3 млрд. лв. и спрямо съответния период на предходната година износът намалява с 5,9% 

Изменение на общия износ (FOB) по месеци на годишна база

Графика: НСИ

Основни търговски партньори на България извън ЕС са Турция, Китай, Обединените арабски емирства, Сингапур, Русия и Македония, които през първите два месеца на 2014 г. формират 56,9% от износа за трети страни. През януари-февруари износът на България към трети страни се понижава с 14,2% спрямо същия период на 2013 г. и е в размер на 2,4 млрд. лв.

През февруари общият внос е спаднал с 6,2% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 3,8 млрд. лв, показват предварителните данни на НСИ. През периода януари - февруари 2014 г. в страната са внесени стоки общо на стойност 7,8 млрд. лв. (по цени CIF), или с 0,3% по-малко спрямо същия период на предходната година.

Вносът на България от държави, извън ЕС, намалява с 15,9% на годишна база и е на стойност 1,3 млрд. лв. За първите два месеца на 2014 г. същият показател се понижава с 8,8% на годишна база до 3 млрд. лв. За този период най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Русия, Турция, Китай и Украйна.

Изменение на общия внос (CIF) по месеци на годишна база

Графика: НСИ

Общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно през февруари и е на стойност 585 млн. лв. спрямо -815 млн. лв. през февруари 2013 г. (подобрение от 230 млн. лв.) По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото през февруари 2014 г. също е отрицателно и е в размер на 392 млн. лв. спрямо -609 млн. лв. преди година (подобрение от 217 млн. лв.)

За периода януари-февруари 2014 г. външнотърговското салдо е отрицателно и е на стойност 1,442 млрд. лв., което е влошаване с 375 млн. лв. в сравнение с първите два месеца на миналата година. По цени FOB/FOB салдото за същия период се е влошило с 377 млн. лв. и е достигнало сумата от 1,053 млрд. лв.

В първите два месеца на 2014 г. ръстът на износа към Украйна се понижава до 66% на годишна база, след като през цялата 2013 г. бе отчетен ръст от близо 75%. За същия период ръстът на вноса от Украйна е спаднал до 5,2% на годишна база. Успокоителното е, че само през февруари сме изнесли с 82% повече спрямо януари. За сметка на това обаче сме внесли с 26% по-малко стоки и услуги спрямо януари.

Цифрите подсказват, че износът на българските компании не се влошава така рязко и през февруари има признаци на подобрение, имайки предвид, че кулминацията на напрежението между Русия и Украйна бе именно в първите три месеца на годината. Притеснително остава състоянието на вноса от страната, тъй като традиционно родните компании си набавят суровини и ресурси за производство именно от Украйна.

Статистиката за търговския оборот с Русия през януари също изглеждаше доста тревожна. Все пак през февруари износът ни към Русия се увеличава с 52% спрямо предходния месец. Вносът към Русия, от която сме внесли най-много стоки през миналата година, намалява - с 20% на месечна база. За първите два месеца на годината потокът от стоки и услуги от Русия към нашата страната е спаднал с около 33%, докато износът ни за Русия е нараснал с 2,6 на сто.

И в търговските отношения с Русия забелязваме задържане на позициите при износа, но за сметка на понижаването на импорта. Съмненията за влошаване на търговските отношения със страните може да се разсеят напълно, след като видим данните за първото тримесечие на годината.

Основният ни търговски партньор продължава да бъдат страните от Европейския съюз. През 2013 г. износът към 28-те държави членки се повиши с 9%, а вносът – с 3 на сто. Първият месец на новата година обаче не започва добре що се отнася до износа. През януари експортът към Европа се свива с 2,6% на годишна база до 2 млрд. лв. Вносът пък скача с 12,8% спрямо същия месец на предходната година до 2,3 млрд. лв.

През 2013 г. най-много стоки и услуги сме изнесли към Германия, Италия и Румъния. Топ пет на дестинациите за износ от страните членки на ЕС допълват Гърция и Франция. Тази тенденция се запазва и в първия месец на новата година, като това важи и за вноса на България от тези страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Съвсем нормално е предвид как си управлявате работната сила. Даже си исля че има скрит спад които няма ка да изнесете без последват и други нещица. Но не може да се крие вечно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Ами кто ви избягаха работниците, щото за никакъв не ставате и сега ви пада изнооса паляци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още