Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Графика на деня: В България работят вятърни турбини с обща мощност от 687 MW

Като цяло в света са инсталирани вятърни паркове с обща мощност от 371 GW, сочи доклад

Графика на деня: В България работят вятърни турбини с обща мощност от 687 MW

Снимка: ЕК

През 2014 година в България са инсталирани нови вятърни централи с обща мощност от 10,1 мегавата (MW). Общият капацитет на страната към 2014 година вече достига 686,8 MW, показва годишният доклад на организацията EurObserv’E, чиято дейност се подкрепя от ГД „Енергетика“ към Европейската комисия.

Като цяло през миналата година в ЕС са изградени нови вятърни енергийни паркове с обща мощност от 12,4 гигавата (GW) и така в общността вече има 130,3 GW мощности, които произвеждат електричество от вятъра. От данните е видно, че към края на 2014 година по света са изградени общо 371 GW вятърни мощности, от които най-много са в Азия – 142 GW.

Статистиката на организацията показва още, че в Европа най-голям е капацитетът на Германия за производството на енергия от вятърни централи – в страната вече има изградени 40,4 GW мощности, като само през миналата година са добавени 6,1 GW. Без съмнение причината за толкова големия брой присъединени мощности е предвиденото ограничение на преференциите, които германското правителство отпуска за сектора. Те влязоха в сила през август 2014 година.

На второ място се нарежда Испания с вятърни паркове с мощност почти 23 GW. През миналата година в експлоатация обаче са въведени само 55 MW.

Инсталирани вятърни мощности в ЕС към 2014 година (в мегаватчаса)

                                                                                                                                                                         Графика: EurObserv’E

EurObserv’E води статистика и за инсталираните мощности на 1000 жители от населението. Най-голям е броят в Дания – 862 киловата на хиляда жители. По този показател България се нарежда под средното за ЕС (258 киловата на хиляда жители). У нас инсталираните вятърни мощности са 95 киловата на хиляда жители.

През 2014 година вятърните паркове в ЕС са произвели общо 247 тераватчаса електроенергия. Делът на вятърната енергия в общия микс нараства до 7,5%, спрямо 7,1% през 2013 година. 

Още по темата

Данните за България показват, че вятърните централи през 2014 година са произвели общо 1,3 тераватчаса електроенергия.

Разходите за производство на електрическа енергия от вятърни турбини са сред най-ниските, посочват от EurObserv’E, като се позовават на данни на Европейската вятърна енергийна асоциация. Тяхно проучване показва, че разходите за производството на ток от вятъра са 105 евро на мегаватчас. Производството на електричество от газови централи например коства 164 евро, а от въглищните централи – между 163 и 233 евро. Разходите за производството на ток от ядрени мощности пък са около 133 евро за мегаватчас.

На този етап производството на електричество от крайбрежни вятърни турбини е малко по-скъпо, но пък има перспектива за значителното намаление на разходите, посочва още изданието. 

Още интересни графики може да намерите тук!

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
17
 
3
vzhekoff до: alexx
преди 4 години
Няма профилна снимка
Истината е, че има огромно противоречие в ценообразуването. Значи от една страна са едни ТЕЦ-ове, които горят гориво, плащат акцизи и (забележете !) са непрекъснато на разположение, а от друга - перките (които са много смислени) с безплатно "гориво" и не са постоянно на разположение - субсидирани. Това със субсидиите следва да се премахне изцяло, понеже изкривява пазара до неузнаваемост.
2
 
18
 
2
преди 4 години
Няма профилна снимка
Всичко това е много хубаво, но защо трябва да има гарантирани изкупни цени за години напред? ВЕИтата можеха да свалят крайните цени, а вместо това ги вдигнаха и създадоха гигантски дефицити в системата. Иначе още 2013 г., ако не се лъжа, достигнахме целите за 2020 от 16% ВЕИ.
2
 
9
 
1
преди 4 години
247 теравата общо производство от мощности за 130 гигавата прави по 1 900 мегават часа на инсталиран мегават. В България парковете в Добруджа правят средно по 2 500 мегаватчаса на инсталиран мегават. Тоест нашата Добруджа е подходяща за строителство, защото има ефективност с 25% над средната в Европа, значи цената на тока пада и под 100 евро. Отделно, че в Добруджа се строи лесно, не е като да катериш перки по върхове.

Още от Анализи
ИПИ: Стандартът на живот на българина продължава да се подобрява