IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще реши намаляването на таксата за пренос на енергия?

Бизнесът се опасява от ново поскъпване на тока за промишлеността, а едва ли някой ще посмее да повиши цената за домакинствата

09:00 | 27.06.13 г. 13
<p>
	<em>Все още се търси къде е ключът за спасението на българската енергетика. Снимка: ЕК</em></p>

Все още се търси къде е ключът за спасението на българската енергетика. Снимка: ЕК

Намаляването на таксата за пренос на електрическата енергия е сочена като един от спасителните варианти за българската енергетика. Така ще се „отпуши“ износа, защото цената на българските производители на енергийния пазар ще намалее.

Таксата за пренос на енергия беше увеличена на 1 юли 2012 година. Тогава в нея, освен за достъп до мрежата на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и преноса през мрежата на НЕК, бяха включени някои добавки – за зелена енергия, за високоефективно комбинирано производство и за т.нар. „невъзстановяеми“ разходи. В резултат таксата е малко над 34 лева.

От изявленията на новия министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев става ясно, че целта на правителството ще бъде изваждане на добавките от таксата и стойността й да достигне малко над 10 лева.

Така цената на българските производители ще намалее на външните пазари и българският ток ще стане отново атрактивен за Гърция и Турция, които в момента купуват електричество, произведено в Унгария и преминаващо през нашата мрежа, но без да бъде плащана такса.

Припомняме, че от ЕСО обясниха в официална позиция в началото на годината, че при транзитен пренос на електрическа енергия през българската електропреносна мрежа (при едновременно заявени графици за внос и износ на еднакви количества електроенергия), цена или такса за пренос и достъп до българската електропреносна мрежа въобще не се заплаща.

Разходите по транзитния пренос се компенсират по друг начин, заявиха от оператора тогава на обвиненията за „скрити експортни такси“.

В енергетиката обаче нещата са така обвързани, че дърпането на една сламка има потенциал да повлече цялата система и решенията не могат да бъдат еднозначни.

Извадените добавки ще облекчат износителите, но те все пак ще трябва да бъдат платени, вероятно това ще бъдат вътрешните потребители – домакинствата и промишлените потребители. На този етап няма политическа сила, която да вземе решението за увеличението на цената на тока на регулирания пазар – т.е за битовите потребители. Промишлеността пък купува от свободния пазар.

В отворено писмо до медиите, изпратено от няколко организации на промишлените консуматори, вече изказаха своите опасения, че намаляването на таксата за пренос ще рефлектира на свободния пазар в България. „В момента се провеждат търгове по свободно договаряне на високи цени, които се провалят поради липса на интерес“, се казва в позицията.

Последна актуализация: 16:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 4
jelenski
преди 10 години
Можело значи! А при ГЕРБ цените винаги растяха нагоре и никога не можеше тока да е по-евтин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Какво ще реши намаляването на таксата за пренос на енергия?Ами ще премахне проблемите на социалистическата енергийна мафия, която иска да изнася малкото останал евтин български ток за да го продава в чужбина и да печели от това без да им пука за българските гласоподаватели. Де да можеше промит пенсионерски и *** мозък да осъзнае това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 25 rate down comment 2
timtam
преди 10 години
УНИКАЛНО!Ако е вярно това което пише, за пренос на милиони киловати през мрежата до Турция и Гърция държавата не взема стотинка, а за пренос от вътрешните производители до нашите домове ние си пращаме на ЧЕЗ, МЕз и сие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 48 rate down comment 4
Mu/\eH
преди 10 години
След като ти смяташ, че българските частници плащат малко - стани частник и дай пример да те видим.. Пък ние старите "частници" ще стоим от страни и ще гледаме като платиш всичко, което има да се плаща ежемесечно в една фирма, дали нещо ще остане за теб. Хайде успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 30
vankata89
преди 10 години
vtin както държавата ни принужд да плащаме скъп ток за стандарта ни така може да принуди и частник да плаща по големи пари. Междо другото обикновенно българските частници плащат малко пари. Чуждестранните плащат малко за техния стандарт но спрямо българския е добре казвам в почете случеи от мойте наблюдения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 47 rate down comment 3
krez
преди 10 години
В условията на конкуренция производителите използват всички възможни начини за намаляване на себестойността на производството.В условията на монопол производителите представят на разните контролни органи като незначителни и абсолютно необходими всички разходи включително и тези за големи работни заплати.Крайният резултат е винаги един и същ - все по високи цени на крайния продукт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 42 rate down comment 4
T3
преди 10 години
Не разбирам защо не сложат такса за пренос на чуждата енергия, която преминава през нас за Турция???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 31 rate down comment 4
v_tin
преди 10 години
Правителството не може да увеличи доходите на хората, неможе да накараш частна фирма да плаща повече от колкото тя е решила. Относно тока в Европа върви повишаване цената му- мисля че в германия е около 20цента и се обсъждаше да стане около 25. Тези 5 % намаление които се обсъждат не е ясно откъде ще дойдат, най вероятно ще изпищят фирмите, транзита, ще изпищим всички, в момента има увеличение на износа на ел енергия, но никой не казва от коя/евтина , скъпа/.Може би с ясното съзнание това ще му е последен ход орешарски да увеличи минималната заплата и от бюджета да преразпределя всичкоНамаляване на безработицата- с тези банкови лихви не мисля че скоро ще се намали безработицатаЗа корупцията не знам, но горните 3 са извън обхвата на правителството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 36
jelenski
преди 10 години
Приоритет 1 за кабинета Орешарски е увеличаване доходите на хората, приоритет 2- намаляване цената на тока, приоритет 3- борба с корупцията и от там нататък всичко останало. И намаляване на безработицата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 7
data
преди 10 години
Заплатите са най малкия проблем при производството на ел.енергия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още