IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще реши намаляването на таксата за пренос на енергия?

Бизнесът се опасява от ново поскъпване на тока за промишлеността, а едва ли някой ще посмее да повиши цената за домакинствата

09:00 | 27.06.13 г. 13
<p>
	<em>Все още се търси къде е ключът за спасението на българската енергетика. Снимка: ЕК</em></p>

Все още се търси къде е ключът за спасението на българската енергетика. Снимка: ЕК

Намаляването на таксата за пренос на електрическата енергия е сочена като един от спасителните варианти за българската енергетика. Така ще се „отпуши“ износа, защото цената на българските производители на енергийния пазар ще намалее.

Таксата за пренос на енергия беше увеличена на 1 юли 2012 година. Тогава в нея, освен за достъп до мрежата на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и преноса през мрежата на НЕК, бяха включени някои добавки – за зелена енергия, за високоефективно комбинирано производство и за т.нар. „невъзстановяеми“ разходи. В резултат таксата е малко над 34 лева.

От изявленията на новия министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев става ясно, че целта на правителството ще бъде изваждане на добавките от таксата и стойността й да достигне малко над 10 лева.

Така цената на българските производители ще намалее на външните пазари и българският ток ще стане отново атрактивен за Гърция и Турция, които в момента купуват електричество, произведено в Унгария и преминаващо през нашата мрежа, но без да бъде плащана такса.

Припомняме, че от ЕСО обясниха в официална позиция в началото на годината, че при транзитен пренос на електрическа енергия през българската електропреносна мрежа (при едновременно заявени графици за внос и износ на еднакви количества електроенергия), цена или такса за пренос и достъп до българската електропреносна мрежа въобще не се заплаща.

Разходите по транзитния пренос се компенсират по друг начин, заявиха от оператора тогава на обвиненията за „скрити експортни такси“.

В енергетиката обаче нещата са така обвързани, че дърпането на една сламка има потенциал да повлече цялата система и решенията не могат да бъдат еднозначни.

Извадените добавки ще облекчат износителите, но те все пак ще трябва да бъдат платени, вероятно това ще бъдат вътрешните потребители – домакинствата и промишлените потребители. На този етап няма политическа сила, която да вземе решението за увеличението на цената на тока на регулирания пазар – т.е за битовите потребители. Промишлеността пък купува от свободния пазар.

В отворено писмо до медиите, изпратено от няколко организации на промишлените консуматори, вече изказаха своите опасения, че намаляването на таксата за пренос ще рефлектира на свободния пазар в България. „В момента се провеждат търгове по свободно договаряне на високи цени, които се провалят поради липса на интерес“, се казва в позицията.

Последна актуализация: 16:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 27 rate down comment 10
krez
преди 10 години
В енергетиката заплатите са 2, 3, до 10 пъти по високи от средните за страната.Няма начин при тези заплати да бъдат договорени по-ниски цени на тока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 3
krez
преди 10 години
То и сега топлофикация разпределят разходите си между всичките си абонати а не само между консумиращите.Нещо повече. Чрез таксите за когенерации топлофикация прехвърля част от разходите си и върху всички консуматори на ел.енергия.Ако се премахне това "противоречие" ще станем роби не само на топлофикация а и на ВиК, енерго, телефонните оператори и те няма да эакъснеят а и много други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 8
mick
преди 10 години
В енергийната система има противоречие - постоянните разходи се разпределят само между консумиращите ел. енергия, а не между всички абонати. Когато много повече консумират.. проблем няма, но сега когато сигурно само 1/2 от абонатите реално консумират .. се получава голямо изкривяване и всичко се прехвърля на гърба на консумиращите.http://mickideas.blogspot.com/2013/06/blog-post_27.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 3
Hahoto
преди 10 години
"и да ги накараме да купуват нашия ток от ВЕИ-мощности." И как ще ги накараме??? Едно е ясно проблемите в енергийния сектор ще се решат с повишаването на общата икономическа активност на всички страни в региона. Тогава недостига на електроенергия за тях, ще повиши цената на тока на външния пазар и по естествен начин ще почне да тегли нашите енергийни дружества. До тогава има няколко варианта. Единият, който не е никак за пренебрегване, е фалит на НЕК, а ЕСО да поеме изкупуването на ток от производителите, на предоговорени, по-ниски цени. Вторият е предоговаряне на цените от НЕК и теглене на облигационен заем за БЕХ, за закърпване на големите дупки и стабилизация на дружествата. Третият е масов фалит в енергетиката, хаос,масови съкращения, преразпределения на собственост от страна на банки кредитори и в края на краищата отново стабилизиране на енергетиката. Кой вариант ще се случи предстои да видим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още