IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарни участници опитаха да "накажат" определени пенсионни фондове

От ИД Адванс Инвест АД са изтеглени 10 млн. лв., вече се виждат и тегления от други фондове

09:50 | 02.01.08 г.
Пазарни участници опитаха да "накажат" определени пенсионни фондове

Разпродажбите по позицията на Алфа Ууд България АД в последната минута на последния работен ден за 2007 г. се дължат на опит на пазарни участници да накажат пенсионните фондове, които обявиха намерение да изтеглят десетки милиони лева от договорни фондове, смятат източници на Investor.bg.

Във форума веднага се появи тема за действията на определени посредници в последните минути на търговската 2007 г.

Според нашите източници пенсионните фондове на Алианц имат много акции от Алфа Ууд България АД и понижението на средната цена с 22% чрез продажби в последната минута е опит да бъде намалена доходността на фондовете. Освен че за цялата 2007 г. те ще отчетат по-ниска доходност и по-нисък PR ефект пред вложителите си - настоящи и бъдещи, по-ниската доходност ще намали и притока на служебноразпределени лица, защото при служебното разпределение на осигурени реализираната доходност е важен критерий. Поради изтеглянето на пари от договорните фондове доста инвеститори - от фонд мениджъри до спекуланти, са "сърдити" на Алианц, защото на 19 декември притежаваните от тях акции поевтиняха. Има и доволни от ситуацията, защото купуваха на 19-ти и реализираха бързи 10-20% печалба.

От Алианц отказват коментар по информациите за изтегляне на техни средства от договорните фондове.

В последната минута има разпродажби и съответно покупки и при други борсови компании, като слуховете посочват като причина формирането на доходност на пенсионни фондове.

Междувременно вече е виден ефектът от изтеглянето на средства от договорните фондове, обявен на 18 декември и предизвикал спад до 10-20% при различни акции на 19 декември. На 20 декември Стандарт Асет Мениджмънт обяви, че един инвеститор е подал поръчка за теглене на пари от фондовете им в размер на 15% от активите. Споменава се, че същият инвеститор е реализирал над 100% доходност. Към 15 декември на това управляващо дружество са доверени 35,5 млн. лв., тоест 15% са 5,3 млн. лв.

Изтеглянето е видно след изтичане на срока, в който фондовете удовлетворяват големи обратни изкупувания (до 10 дни) и приключване на сетълмента на сделките.

Между 21 и 28 декември акциите в обращение на ИД Адванс Инвест АД намаляват с 3 млн. броя до 15,8 млн., а активите намаляват с 10 млн. лв. до 59 млн. лв. От 18 декември до края на годината активите на БенчМарк Фонд-2 са намалели с 3,1 млн. лв. до 28 млн. лв. От 18 декември до края на годината активите на ДФ Стандарт инвестмънт Високодоходен фонд са намалели с 2,6 млн. лв. до 18,7 млн. лв. С 2,5 до 40,3 млн. лв. са намалели и активите на ДФ Елана Балансиран Евро Фонд. Възможно е в следващите дни с изтичане на срока за удовлетворяване на тегленията и с приключване на сетълмента да видим пълната картина на процеса, отразена в нови намаления на активите.

Според изпълнителния директор на ПОД Алианц България АД София Христова пенсионните фондове държат 70% от активите на договорните фондове.

Фонд мениджъри предполагат, че Алианц България нама да изтегли парите си от пазара на акции, а само от договорните фондове, като ще започне да управлява парите си сам и по този начин няма да плаща такса за управление от около 3% върху активите. Възможен вариант е Алианц България да се готви и за стартирането на мултифондовете, които ще бъдат истински конкуренти на договорните фондове и ще се управляват от пенсионноосигурителните дружества.

При всички случаи групата Алианц България е важна за пазара на акции не само защото портфейлът от акции на пенсионните му и застрахователни дружества е огромен, но и защото банката Алианц България кредитира срещу дялове от договорните фондове на Елана, БенчМарк и Юг Маркет.

Тъй като пенсионните фондове на Алианц са големи, постъпващите осигурителни вноски към тях няма да стигат до борсата, ако Алианц се изтегли, а именно вноските към пенсионните фондове се сочат като фактор за ръста на цените на акциите у нас.

В ЗУПФ Алианц България се осигуряват 506 хил. души към септември 2007 г., което е 20% от всички осигурени в универсален пенсионен фонд. Активите на ЗУПФ Алианц България са 246 млн. лв. или 22% от активите на УПФ. ЗУПФ Алианц България има 72,4 млн. лв. в български акции и дялове към 30 септември. ЗППФ Алианц България има 27,1 млн. лв. в български акции и дялове към същата дата, а ДПФ Алианц България има 99,4 млн. лв. в български акции и дялове. Доброволният фонд на Алианц има 52,5% от активите в доброволните пенсионни фондове.

Общо към 30 септември ПОД Алианц България е държал в български акции и дялове 198,9 млн. лв. Цифрата е по-малко от активите на БФБ, управлявани от ПОД Доверие, които към 30 септември са 214,9 млн. лв., но със застрахователите на Алианц и банката Алианц, вероятно групата е най-големият институционален инвеститор на БФБ-София.

Липсват данни на колко възлиза сумата в български акции и дялове, управлявани от трите застрахователни компании на Алианц - животозастрахователна, общозастрахователна и ЗК Енергия. Общозастрахователното дружество е с най-голяма печалба в България сред застрахователите за шестмесечието на 2007 г. - 11,3 млн. лв., Енергия е четвърта с 4,34 млн. лв., а животозастрахователното дружество е шесто с 3,64 млн. лв. печалба за полугодието.

Рязкото и неочаквано изтегляне е може би заповед от централата в Мюнхен. Ако действията са продиктувани от централата в Германия, може да отбележим, че наскоро Allianz продаде имоти в Германия за 3 млрд. евро. Дали централата събира ликвидност поради загуби на облигационния пазар в САЩ, където много облигационни емисии са загубили почти цялата си стойност? Все пак застрахователите правят точно това - държат в портфейлите си много облигации. Напълно е възможно, след като и UBS обяви 10 млрд. долара загуби, германската банка за малко да фалира, а немските финансови компании традиционно имат силни позиции в чужбина и пострадаха както от мораториумите в Русия и Аржентина, така и от атентатите на 11 септември 2001 г.

На помощ на договорните фондове при удовлетворяването на поръчките за теглене на десетки млн. лева е дошъл фактът, че някои от тях са имали известно количество акции на компании от Югоизточна Европа и Русия, които са по-ликвидни и са помогнали за плащане на големите поръчки при евентуална липса на достатъчно кеш над прага от 10% задължителен кеш за договорните фондове. Оказва се, че е хубаво да имат по-шарен откъм регионален аспект портфейл.

Анализът не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

 

 

Свързани компании:

Алфа Ууд България АД(AL1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още