Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Дигиталното евро започва да придобива форма

Промяната може да се окаже далеч не толкова стряскаща, колкото мнозина първоначално мислеха

Дигиталното евро започва да придобива форма

Снимка: Getty

Обещаното дигитално евро започна да придобива форма тази седмица и сигналите, идващи от Франкфурт, могат да предложат известно облекчение за изнервените търговски банки, разтревожени, че са били оставени настрана.

Пандемията ускори отказа от физическите пари, на чието място заплашват да нахлуят криптовалути и стейбълкойни. На този фон обещанието от миналата година, че дигиталното евро ще е в обращение до няколко години, бе направено преди Европейската централна банка (ЕЦБ) да знае точно какво точно ще представлява то или как ще функционира, пише Майк Долан, редактор за финанси и пазари на Reuters News.

И докато всяка централна банка работи по някакво дигитално платежно средство с различен модел или система на функциониране, дебатът за дизайна се разпростря значително за последните 6 месеца – от дигитални токени до директни сметки към централната банка и всичко по средата.

Още по темата

За щастие отговорите от публичните консултации на ЕЦБ, публикувани по-рано през седмицата, стесниха до известна степен обсъжданите опции. Според допитването хората искат поверителност, но не и анонимност, както и запазване на поне някаква част от ролята на сегашната банкова система.

И макар това да е само едно проучване, обсипано с предупреждения от ЕЦБ, че не е представително , то може да даде някои насоки.

Респондентите поставят ударение върху нуждата от поверителност и сигурност, както и върху предпочитанието си дигиталното евро да съществува и офлайн – под формата на токен в в смартфона или в дигитален портфейл. По-важно, те изглежда искат то да съществува паралелно, а не да замества физическите пари и да действа заедно със сега съществуващата банкова система.

Това се отнася към едно от най-големите притеснения за банковата стабилност, хвърлящо сянка върху дигиталните пари. Мнозина се страхуват, че ако дигиталните пари са под формата на отворена депозитна сметка директно към централната банка, то ще има отлив от търговските банки, особено по време на криза.

Графика: Ройтерс

За да реши този въпрос, членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Фабио Панета предложи ограничаване на депозитите само за домакинства и до не повече от 3000 евро – като на практика се наказва притежаването на повече от тази сума, както и на сметки на компании или инвеститори, със силно негативни лихвени проценти

Ако и други проучвания установят такова предпочитане на офлайн токени, които да са „интегрирани в съществуващите банкови и платежни услуги“, както заключва ЕЦБ, то може би промяната ще се окаже далеч не толкова стряскаща, колкото мнозина първоначално мислеха.

За макроинвеститорите дизайнът ще е от решаващо значение за оценката на потенциалните валутни ефекти от евентуално неограничено притежание на дигитално евро или долари.

Също така ще се отрази и на това дали дигиталните валути на  централните банки ще се използват от паричните власти за управление на икономиката в бъдеще – инжектирайки пари директно в сметките на домакинствата по време на криза, например, или за налагане на данъци, отрицателни лихви и др.

„Това ще са хеликоптерните пари на бъдещето“, казва Цезар Перес Руис, главен инвестиционен директор на Pictet Wealth Management. „Вече не става въпрос само за стойността на парите, но е и въпрос за това какво са парите“, допълва той.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

3
 
1
 
8
khao до: Shadow1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
:))) знам, даже бих казал че не знаят за какво говорят... но карай да върви. Като цяло в статията е само някви предположения и спекулации :))
1
 
3
 
7
Shadow1 до: khao
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Очевидно говорят за нещо различно тук. Ако беше само банкова сметка щяха да кажат че са готови с него от миналия век.
1
 
4
 
6
khao до: Shadow1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
всеки гастербайтер го ползва... вкарва 1000 хартиени евро в сметката, те стават цифрови за да минат по мрежата/ жицата, та като се прибере в каспичан отново тегли 1000 хартиени евро... Има го от десетилетия и се ползва от много хора.Нали не си мислиш че същите хартии пътуват по пощата от ...Германия например!
1
 
4
 
5
khao до: Dr. Vatnikov
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
статията е пълна с чисти глуупости и неточности... даже незнам кое първо да хвана.. :)
4
 
2
 
4
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
И кой го иска това дигитално евро? Ценното на независимите криптовалути е, че получаваш равни условия с всички останали играчи на пазара, а тези смешни дигитални централизирани валути се управляват от група хора някъде си, и тези хора задават условията им, и естествено тези условия се договарят с останалите участници на пазара - основно големите участници. Мнението на Дойче банк и Барклийс няма да е с еднаква тежест на моето нали? И пак става същата ситуация като сегашната но с ново име, еми не си правете труда, карайте си както си е сега...

Още от Анализи
Биткойнът е все по-малко дигитално злато и все повече рискова акция