Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕЦБ: Европейците искат дигиталното евро да бъде сигурно и евтино

Поверителността е най-важната характеристика на цифровото евро за обществеността, показва мащабно проучване на централната банка

ЕЦБ: Европейците искат дигиталното евро да бъде сигурно и евтино

Снимка: Camilla Cerea/Bloomberg

Гражданите от еврозоната очакват дигиталното евро на Европейската централна банка (ЕЦБ) да бъде сигурно и евтино, показа проучване на ЕЦБ.

„Това, което европейските граждани искат най-много от дигиталното евро, е поверителност (43%), сигурност (18%), плащане в еврозоната (11%), липса на допълнителни разходи (9%) и възможност за офлайн използване (8%)”, показва доклада на ЕЦБ, представящ резултатите от мащабно общественото проучване.

„Дигиталното евро може да бъде успешно само ако отговаря на нуждите на европейците“, казва членът на ЕЦБ Фабио Панета. „Ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че цифровото евро отговаря на очакванията на гражданите, отразени в обществената консултация“, добави той.

Поверителността е най-важната характеристика на цифровото евро както за обществеността, така и за професионалистите, особено търговците и други компании. И двете групи подкрепят изискванията за избягване на незаконни практики, като по-малко от един на всеки десет анкетирани подкрепя пълната анонимност.

Повече от две трети от анкетираните признават значението на посредниците, предоставящи иновативни услуги, които позволяват достъп до дигитална валута и посочват, че то трябва да бъде интегрирано в съществуващите банкови и платежни системи. Участниците в проучването също биха искали допълнителни услуги, предоставяни освен основните плащания с дигитално евро.

Още по темата

Около една четвърт от анкетираните смятат, че цифровото евро трябва да прави трансграничните плащания по-бързи и по-евтини. Те искат то да бъде използваемо извън еврозоната, макар и с ограничения.

В рамките на анкетата ЕЦБ е получила много технически предложения. Според една четвърт от тях решенията за крайни потребители, включващи смарт карти или защитен елемент в смартфоните, биха били предпочитани за улесняване на потреблението. Почти половината споменават необходимостта от лимити за притежание, за да се управлява количеството дигитално евро в обращение.

Консултацията започна на 12 октомври 2020 г. и завърши на 12 януари 2021 г., като събра над 8200 отговора. Това е рекордно участие в обществена консултация на ЕЦБ. Мнозинството от анкетираните са граждани (94%). Останалите участници бяха професионалисти, включително банки, доставчици на платежни услуги, търговци и технологични компании.

Най-много отговори са получени от Германия (47%), Италия (15%) и Франция (11%), като консултацията беше отворена за всички и участниците са се включили по собствена инициатива. Дадените мнения ще бъдат полезни за аналитичната и експерименталната работа на ЕЦБ, както и за предстоящото решение на Управителния съвет дали да започне официална фаза на изпитване с цел възможно пускане на дигитално евро.

Цифровото евро е малко вероятно да бъде реалност по-рано от четири до пет години.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
4
 
2
alex8712 до: дядя Вова
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Демек Китай ще обложи Русия с данък, понеже Русия е нищо повече от васал на Китай?
4
 
2
 
1
преди 3 седмици
Емм като пуснат дигиталният юан, няма нужда се напъвате.
$ отива в историята, васалите се облагат с данък и битият-бит и пр.

Още от Новини
Китайските производствени цени отбелязаха най-силния ръст от над 3 години