IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът поскъпна втора поредна сесия във вторник

Междувременно британският паунд удари дневно дъно от 1,337 спрямо щатския долар

12:17 | 06.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Петър Лавов

Акциите в САЩ затвориха сесията със спадове във вторник, технологичният сектор отбеляза ръст, но не успя да повлияе на по-широкия пазар. Широкообхватният S&P 500 се понижи с 0,4% до 2 629,57 пункта, като телекомуникационният, промишленият сектор, както и комуналните услуги се представиха слабо. Измерителят отчете първите си тридневни загуби от месец август тази година. Секторът на информационните технологии затвори с 0.2% ръст и беше единственият сектор в индекса, отбелязал повишение. Акциите на Facebook, Netflix и Alphabet компенсираха част от загубите при измерителя. Индустриалният Dow Jones завърши с корекция от 109,41 пункта до 24 180,64 пункта. Технологичният NASDAQ Composite беляза 3-дневна загуба, затваряйки с 0,2% до 6 762,21 пункта.

Секторът на информационните технологии е най-добре представящият се за годината, като през миналата седмица се движеше с печалби около 4%. Инвеститорите отчетоха новината, че Сенатът прие данъчната реформа на републиканците. Това е една стъпка напред за републиканците към понижение на корпоративните данъци. Междувременно финансовите компании са отбелязали ръст от над 3% през изминалата седмица. На теория предложените промени биха помогнали на банките и финансовите институции повече, отколкото на технологичните компании, тъй като понастоящем те плащат по-висока ефективна данъчна ставка.

Компанията Snap Inc. отчете значителен ръст, като акциите на корпорацията се изстреляха с 10,1%, след като от Barclays заявиха, че социалните медии могат да достигнат "повратна точка" през 2018 г. Акциите на McDonald's добавиха 1,4% към стойността си, докато Disney отбеляза спад от 3%, след като от CNBC съобщиха, че 21st Century Fox са близо до закупуването на ключови активи от компанията.

Доларът поскъпна за втора поредна сесия във вторник. Причината беше в оптимизма около американската данъчна реформа. Индексът на щатската валута, който е показател за стойността ѝ спрямо кошница от шест основни валути, в края на сесията бе с 0,13% по-високо до 93,31 пункта. Срещу японската йена доларът поскъпна с 0.10% до 112,51 йени.

Еврото междувременно се понижи с 0,33% до 1,1825 долара. Въпреки че зелените пари се възстановяват след достигането на 2-месечно дъно през миналата седмица, някои пазарни стратези очакват печалбите за долара да бъдат ограничени, тъй като вероятно единната валута ще бъде бенефициентът. Според прогнозен доклад за 2018 г., публикуван във вторник от стратезите на ING, очакваният ръст на валутната двойка EUR/USD е до ниво 1,3000. За последно най-търгуваната валутна двойка в света беше на тези нива през септември 2014 г.

Междувременно британският паунд удари дневно дъно от 1,337 спрямо щатския долар. Валутата на Обединеното Кралство обаче затвори с 0,25% по-ниско в края на деня до 1,3444 долара. Корекцията бе повлияна от разочарованието на инвеститорите от липсата на ясна информация за развитието на сделката за Brexit. Премиерът Тереза Мей не успя да постигне договорка в понеделник, за да започне преговори за осъществяването на свободна търговия между ЕС и Обединеното кралство.

Златото достигна 2-месечно дъно във вторник след спад с 1%. Спот златото се понижи с 1% до 1263,02 долара за тройунция, а в разгара на сесията цената удари и 2-месечно дъно от 1260.71 долара. Фючърсите върху злато с доставка през февруари се понижиха с 12,80 долара до 1 264,90 долара за тройунция.

Ценният метал се задържа в широки граници през ноември между 1 271 и 1 289 долара, като според анализатори психологическата подкрепа може да дойде на ниво 1 250 долара за унция. Среброто също удари 2-месечно дъно от 16 долара в разгара на сесията, но затвори с 1,7% спад спрямо вчера на 16,04 долара за тройунция. Платината се понижи с 1% до 914 долара за унция, като по-рано в сесията достигна и най-ниското си ниво от 30 октомври насам до 909,50 долара за тройунция. Паладият достигна най-ниското ниво от два месеца и половина до 97960 долара по време на сесията, преди да затвори с 0,8% по-ниско спрямо вчерашния ден до 984,60 долара за тройунция.

Петролът поскъпна във вторник, след като инвеститорите бяха водени от високото търсене на черното злато, очакванията за спад на запасите в САЩ, както и предстоящата сделка ръководена от ОПЕК за ограничаване на производството. Световният бенчмарк в цените на петрола, сортът Брент поскъпна с 45 цента до 62,90 долара за барел, докато лекият суров американски петрол затвори с 15 цента по-високо до 57,62 долара за барел.

По-интересните новини от днешния ден дойдоха от Австралия, където в 2:30 часа българско време бяха публикувани резултатите от БВП на държавата континент. Очакваните 0,7% ръст не бяха оправдани, като излязоха по-ниски от очакваното с 0,6% ръст. Броени минути след новината австралийският долар се срина с 0,44% спрямо новозеландския долар. През деня най-интересните новини ще дойдат отвъд Океана. В 15:15 часа ще бъдат публикувани резултатите за заетостта в американската икономика с изключение на селскостопанския сектор. В 17:00 часа ще бъде публикувано решението за лихвените проценти в Канада, а очакванията са нивата от 1% да останат непроменени. В 17:30 часа ще излязат и резултатите за запасите на лек суров американски петрол.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Стефанов

AUD/USD

AUD/CHF

Както предполагахме в предишни анализи, “озито“ направи корекция, макар и по-плитка, като не успя да достигне нивата от 0,7730, а се спря на 0,7654. Вчерашната „доджи“ свещ е индикация, че най-вероятно пазарът е готов отново за поевтиняване на валутата.

EUR/USD

В синхрон с AUD/USD и тук получаваме индикации за приключване на корекцията нагоре и нови движения надолу. Като потвърждение за това виждаме и съобразяване на цената с пълзящата средна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още