IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman: Ето кои акции да търсите или да избягвате, ако Фед вдигне лихвите

Колкото и да е странно, има няколко компании – сред които и Apple, които попадат и в двете категории

13:26 | 15.09.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономистите на Goldman Sachs може и да не очакват Федералният резерв на САЩ (Фед) да увеличи лихвените проценти преди декември, но капиталовите стратези на банката вече подготвят клиентите си за може би първото им повишение от близо десетилетие, съобщава Bloomberg.

В съобщение от края на миналата седмица Дейвид Костен и екипът му представят акциите, които инвеститорите биха искали да притежават или да избягват, когато лихвените проценти се вдигнат. Стратегията на Goldman се базира върху идентифицирането на компании, които вероятно ще бъдат най-малко засегнати от повишаване на лихвените проценти и тези, които биха усетили натиск от по-високите разходи за финансиране.

Колкото и да е странно, има няколко компании – сред които и Apple, които принадлежат и към двете категории.

Като цяло според екипа т.нар. „качествени“ акции, или тези със силни счетоводни баланси, се представят най-добре през трите месеца след първоначално увеличение на лихвените проценти. След повишаването на процентите през 1994, 1999 и 2004 г. компаниите със силни баланси отчитат ръст от средно 5%.

Компаниите, които Goldman препоръчва като част от „кошницата си с висококачествени акции“ (High Quality Stock basket), са: Chipotle, Dollar Tree, Pepsi, Kinder Morgan, BlackRock, Google, Apple, Priceline, Oracle и Wells Fargo.

По отношение на акциите, които е по-добре да бъдат избягвани, Костен и екипът му казват, че това са компании с големи дългове с плаващи лихвени проценти, тъй като разходите за финансиране вероятно ще се повишат, щом Фед възстанови лихвените проценти от нулевите им нива.

„Когато цикълът на затягане най-накрая започне, незабавният ефект ще бъде усетен от компании с висок дял на дългове с променлив лихвен процент. Акциите с голям дълг с плаващ лихвен процент като дял от общия им дълг и с рейтинг „продажба“ според анализаторите на Goldman Sachs включват CL (Colgate-Palmolive), COL (Rockwell Collins), and JNJ (Johnson & Johnson)“, се казва още в съобщението на компанията.

Според Goldman списъкът с 50 компании, част от индекса S&P 500, с най-голям размер на дълга с плаващ лихвен процент е забавил индекса GS Financial Conditions с 300 базисни пункта през последната година. В известен смисъл, казват анализаторите, по-строгите финансови условия вследствие на по-силния американски долар и последните сътресения на пазара, вече действат като повишение на официалните лихвени проценти, тъй като водят до високи разходи за финансиране за компаниите.

Кои са компаниите с най-голям дял на дълга с плаващ лихвен процент? Според Goldman най-отличителните имена са: Apple, eBay, MetLife, Coca-Cola, General Mills, Ford, McDonalds, General Motors, Time Warner, Chevron, Allergan, Johnson & Johnson и Monsanto.

Има няколко компании, които присъстват и в двата списъка, като една от тях е Apple.

Както Дейвид Шуавел, портфейлен мениджър на Square 1, посочва, напълно възможно е една компания да има силен счетоводен баланс и в същото време да притежава висок дълг с плаващ лихвен процент. „Една компания може да е с ужасен баланс и да има плаващ дълг, но може и да плува в пари като Apple и отново да има висок дълг с плаващ лихвен процент“, казва той.

Повече по темата можете да научите от коментара на Вероника Денизова от ТВ Bulgaria On Air и Бойчо Попов от Investor.bg в записа от коментарната рубрика Investor Live!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 10
Атанасио
преди 8 години
Хванаха се в собствените си мрежи и сега няма мърдане тоест трябва да признаят факта ,че става въпрос за системна криза обяснена от г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) още 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно с графики и накрая - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Проф.Джефри Сакс съветник на Бан Ки Мун (шефа на ООН) също го казва добре - ''Днешният модел на растеж е по инерция и краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще.... (коментар 2) - http://darikfinance.bg/***/111777#commentsКазано иначе така наречените кризи на капитализма ''бизнес кризи'' са просто кражба през банки ,инфлация и т.н. ''методи'' Най-важното сега(тъй като сме пред свършен факт) е какво трябва да се направи за да не стане хаос и войни(коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още