IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка предупреждава Фед, че трябва да отложи вдигането на лихвите

Американската централна банка рискува да предизвика „паника и смут“ на развиващите се пазари, смята главният икономист на СБ Каушик Басу

11:48 | 09.09.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Световната банка предупреждава Фед, че трябва да отложи вдигането на лихвите

Федералният резерв на САЩ (Фед) рискува да предизвика „паника и смут“ на развиващите се пазари, ако реши да вдигне лихвените проценти на заседанието си през септември. Банката не трябва да натиска спусъка, докато глобалната икономика не стъпи на здрави основи. За това предупреждава главният икономист на Световната банка (СБ) Каушик Басу, цитиран от Financial Times.

Растящата несигурност около икономическия растеж в Китай и ефектът от забавянето на китайската икономика върху глобалната икономика означават, че евентуално решение от страна на Фед да вдигне лихвите през следващата седмица за пръв път от 2006 г. ще има негативни последици, смята икономистът.

Предупреждението му подчертава растящите опасения извън САЩ за последиците от евентуално увеличаване на лихвите в САЩ този месец. Коментарите на СБ идват точно след като и Международният валутен фонд (МВФ) предупреди страната за лихвените равнища.

Това означава, че ако щатските централни банкери през следващата седмица решат да повишат лихвите, те ще го направят въпреки съветите на двете институции, създадени в Бретън Уудс като защитници на икономическата стабилност в глобален план.

Подобно решение може да предизвика „шок“ и нова криза на развиващите се пазари, особено ако бъде взето на фона на опасенията за здравето на китайската икономика, след като през август Пекин реши да девалвира юана, коментира Басу пред FT.

Басу подчертава, че всяко вдигане на лихвите ще предизвика изтичане на капитали от развиващите се пазари и ще доведе до резки движения на валутните пазари. Вероятното поскъпване на долара също ще се отрази негативно на американския икономически растеж, смята главният икономист на СБ.

„Не мисля, че самото действие по вдигане на лихвите от страна на Фед ще създаде огромна криза, но ще причини известна мигновена турбуленция“, казва той. „Това би бил натрупващ се ефект от лошите новини, които имаме през последните две седмици след девалвацията на китайския юан. До известна степен това ще причини известна паника и смут“, коментира той.

„Глобалната икономика изглежда обзета от толкова проблеми, че ако САЩ пристъпят много бързо към подобен ход, смятам, че това ще се отрази доста зле на държавите“, счита Басу.

След като прекараха месеци в подготовка на инвеститорите за повишаване на лихвите през тази година, американските централни банкери ги чака напрегнат дебат, когато се съберат на 16 и 17 септември, за да решат кога да вдигнат лихвите и как да балансират доказателствата за уязвимостта на местната икономика спрямо спираловидните движения на глобалните финансови пазари.

От централната банка на САЩ излизат смесени сигнали относно перспективите за вдигане на лихвите през този месец. Въпреки че трудовият пазар продължава да се подобрява, банкерите са притеснени, че инфлацията ще бъде потисната от по-скъпия долар и спадащите цени на суровините.

Председателят на Фед Джанет Йелън непрекъснато повтаря, че очаква лихвенит енива да бъдат увеличени през тази година за пръв път от 2006 г. Тя разполага само с три заседания на Федералната комисия за отворения пазар, ако иска да оправдае тези прогнози.

Басу коментира още, че юнската прогноза на СБ за глобалния растеж от 2,8% тази година вече е застрашена от забавянето на ръста на развиващите се икономики, измежду които Китай и Бразилия, както и от анемичния растеж в индустриалните икономики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
Нешо не го виждам Tyrista тука в класацията с неговото "rate hike Q3 - 15" явно и той се е предал под натиска на световната банка .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 4
Людени
преди 8 години
Само си намират ОПРАВДАНИЯ !Ако не се вдиггнат лихвите, пак ще има сътресения, волатилности и пр. .... но тогава ще бъдат обяснявани с липсата на яснота КОГА ще бъде следващото увеличаване на лихвите !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
ing5roff
преди 8 години
Аха , щот Каушик Басу им казал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
nocalled
преди 8 години
а те фед тамам се бяха наканили да ги дигнат и гледай сега, пак трябва да отложат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
nocalled
преди 8 години
а те фед тамам се бяха наканили да ги дигнат и гледай сега, пак трябва да отложат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още