IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опитите на Световната банка да спре изгарянето на суровини

Организацията се стреми да наложи нови стандарти, за да предотврати разпиляването на ресурси и замърсяването на околната среда

15:13 | 23.08.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Световната банка (СБ) си е поставила за цел да наложи световни стандарти, с които да спре рутинното изгаряне на нежелан газ от петролните кладенци в опит да спре замърсяването и разпиляването на ресурси, коментира Financial Times.

Ръководството на банката се надява да убеди най-големите страни и компании производителки на петрол в света да се присъединят към плана, твърдейки че това ще намали емисиите на парниковите газове и ще подобри достъпа до енергия на страните с ниски доходи.

Около 140 млрд. куб. м. газ годишно или около 4% от световното производство се изгаря от петролната индустрия.

Много големи страни производителки на петрол, включително Русия, Норвегия, Казахстан и Ангола, и компании като Royal Dutch Shell, Statoil и Total се присъединиха към инициативата, стартирана от СБ през април, ангажирайки се за пръв път с прекратяване на практиката на изгаряне до 2030 г.

Тези производители са отговорни за около 40% от световното изгаряне на ненужен газ.

Няколко други големи страни обаче, включително Саудистка Арабия, САЩ, Канада и Нигерия, и компании, като ExxonMobil и Chevron, все още не са приели плана.

Анита Джордж, старшият енергиен директор на СБ, заяви, че иска повече ангажираност, за да не се позволи изгарянето да се превърне в "реален световен стандарт на индустрията".

Тя добави, че банката "работи в тясно сътрудничество с няколко други страни", които да се присъединят към инициативата. Световната банка цели проектът да се превърне във важна част от приноса на организацията към разговорите в Париж по повод международното споразумение за справяне със заплахата от климатични промени, които трябва да започнат на 30 ноември.

Когато нежеланият "асоцииран" газ се освобождава при производството на петрол, изгарянето му в пламъци често се оказва най-лесният начин, с който безопасно да бъде премахнат.

Това допринася за увеличаване на заплахата от глобално затопляне заради отделения въглероден диоксид, въпреки че неизгорелият газ, изпуснат във въздуха, има по-мощен ефект, а отпадъчните ресурси, които могат да бъдат използвани  по-продуктивно.

Засега Русия е най-големият прахосник на газ по този начин, сочат данни на Световната банка, като след нея са Нигерия, Иран и Ирак.

Изгарянето в САЩ се е увеличило рязко в резултат на бума на производство на шистов петрол, започнал през 2010 г. въпреки усилията да бъде контролирано. Природният газ, изпуснат във въздуха и изгорен в САЩ, се е повишил от 4,7 млрд, куб. м. през 2010 г. до 7,4 млрд. куб. м. през 2013 г, сочат данни на Администрацията за енергийна информация.

Саудитска Арабия изгаря относително малко. Тя е на девето място в света през 2012 г., от когато датират последните данни, въпреки че е най-големият производител на суров петрол в света след Русия.

Няколко европейски страни, включително Великобритания, Германия и Нидерландия, също не са заявили ангажираността си.

Chevron обяви, че "активно прави оценка на подходящата роля на Chevron в инициативата". Компанията и Exxon са част от по-ранния проект на СБ, Световното партньорство за намаляване на изгарянето на природния газ, което цели намиране на начини за използване на асоциирания газ.

Exxon се ангажира да спре практиката с изгаряне при новите си проекти. Компанията заяви обаче, че се нуждае от "бизнес среда с правилни условия, включително налични пазари, инфраструкра и подходящи регулации", за да задържа газа вместо да го изгаря.

Компанията добавя, че "много от тези условия все още не са налични на много места, където работим".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
Повече за пари и познание. Контролът...да речем така, всеки иска да притежава и управлява но, не и да е обект на контрол. Скъпо им е да улавят тези газови изблици, по-опасно е, обаче, просто да ги изпускат. Ако и да се абстрахират от ролята им към глобалното затопляне /отговорността за нещо "отдалечено" всякак се отхвърля/ то, от пожаро-и взривобезопасност, ако се погледне, пак по-добре да изгорят на място и в момента, вместо да създават предпоставки за "емоции". Затова, още изгарят, каквото /не/ могат да управляват. Да заповядат на конференцията, поне до 20-30% от случаите, ще им олекне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Пак за пари става дума и контрол естествено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Pyramid
преди 8 години
До пари и познание опира цялата работа. А, на шистаците, им лепсва нещо основно: Че технологията им, като цяло, е сбъркана. Има нещо "малко, но съществено", което на търсещите започва да се изяснява, а на маниаците "drill, baby, drill!"все им убягва. С разяснение именно по този въпрос, се подготвя провеждането на научно-практическа конференция тук, у нас и посетилите я ще бъдат в състояние да се справят не само с този, ами и с много др.проблеми на фракинга. След това справяне, се предвижда падане на мораториума в БГ. За добив - нека първо се докажат наличия, тогава ще ги мислят умните глави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още