IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опитите на Русия да ограничи замърсяването се провалят заради горене на суровини

Страната изгаря голяма част от продукцията си от природен газ, защото е нерентабилно да я пусне на пазара

14:04 | 12.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Докато десетки страни по света, като Китай, Бразилия и Южна Корея налагат агресивни мерки, за да ограничат замърсяването, което причинява глобалното затопляне, усилията на Русия почти буквално отиват яко дим, коментира Bloomberg.

Страната харчи по 3,6 млрд. евро на година, изгаряйки непродаваеми изкопаеми горива от сондите. Ограничена от международните санкции и навлизайки в първата си рецесия за последните шест години, Русия не може да инвестира достатъчно средства, за да спре практиката на горене на суровините.

В резултат на това петролната индустрия на страната е на първо място в света по изгаряне на природен газ, палейки продукцията там, където е произведена, защото не е достатъчно рентабилно да бъде пусната на пазара. Докато обемът изгорена продукция е спаднал значително от 2009 г. насам, отпадъците на Русия са надвишават повече от два пъти следващия в класацията. Всичко това е в противоречие с усилията на ООН за достигане до повратна сделка по емисиите от изкопаеми горива през тази година.

Дискусиите между повече от 190 държави в ООН тръгнаха напред, след като Китай стана най-голямата развиваща се нация с апел за намаляване на парниковите газове, а Бразилия обяви мерки за опазване на горите си. Това добави допълнителен натиск върху страните да предприемат действия.

Предложението на Русия в разговорите по климата в ООН през март включваше намаляване на емисиите с 25% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г., което е почти същото като предишното обещание за 2020 г.

Това ще доведе до 30% повишение на нивата на замърсяване в сравнение с 2012 г., твърди Climate Action Tracker, група от четирима изследователи, анализиращи отделните държавни цели, които определиха плана на Русия като „неадекватен“.

Руското правителство, подписало предишните сделки по климата, включително емблематичния Протокол от Киото от 1997 г, признава, че изгарянето на суровини е вредно и се опитва да сложи край на тази практика.

„Освен че по този начин губим ограничен природен ресурс, изгарянето на произведен газ освобождава вредни вещества в атмосферата, които променят състава ѝ всяка година“, казва Кирил Молодцов, заместник-министър на енергетиката в Русия.

Изгарянето е със 17,5% по-малко в сравнение с миналата година и ще спадне с още 11,5% през тази година, казва енергийният министър Сергей Донской. В същото време не се планират глоби срещу изгарянето, тъй като балансите на компаниите са вече под натиск заради спада на цените на петрола.

Затруднението идва от факта, че Русия, чиито основни приходи от износ идват от петрола, в момента не може да си позволи да ограничи изгарянето. Възможностите като изграждане на електрически централи, които да използват горивото или връщането му обратно в сондите изискват повече финансови средства, които за момента Русия няма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още