Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Готови ли са инвеститорите за крах на долара в дългосрочен план?

Може би ни чака корекция не само в цените на акциите на американските мултинационални компании, но и в стойността на самия долар

Готови ли са инвеститорите за крах на долара в дългосрочен план?

Снимка: gettyimages

В продължение на десетилетия глобалните спестители, и по-специално американските пенсионни спестители, бяха учени, че трябва да влагат по-голямата част от парите си във фонд върху S&P 500 - индексът, който проследява най-големите американски компании - и след това да забравят за него, докато не доближат пенсионирането. След средата на 80-те години това бе повече или по-малко добър съвет. В крайна сметка американските мултинационални компании бяха най-добрият начин за инвестиране в глобализацията, а тя беше много добра за цените на акциите на много големи компании.

Но наскоро започнах да се чудя - какво ще се случи, ако се промени цялата парадигма за дългосрочно инвестиране, пише Рана Форухар за Financial Times.

Глобализацията, каквато я познаваме, буксува. Знаем само това. Но какво, ако приближаваме края на много дълъг период на финансова репресия, през който намаляващите лихви замаскираха друга, по-фундаментална истина. Мястото на Америка в света се промени, както и потенциалът за растеж на нейните корпорации. Ако това е така, тогава може би ни чака корекция не само в цените на акциите на американските мултинационални компании, но и в стойността на самия долар. Това би имало дълбоки последици за инвеститорите навсякъде - от отделните спестители в САЩ до гигантските пенсионни фондове в Европа и Азия.

Това е сценарий, който AG Bisset Associates нарече „Доларовият крах“. На пръв поглед възможността американските акции и доларът да се понижат едновременно изглежда малко вероятна. На първо място, те често се движат в противоположни посоки, като слабият долар прави износа на много американски компании относително по-конкурентоспособен на световния пазар, както се случва през последните години.

Нещо повече, въпреки че някои страни като Китай и Русия се изтеглят от доларовите активи поради политически и икономически причини, доларът си остава световната резервна валута. Както сочи изследване на Brookings Institution от миналата седмица, делът на долара в глобалните валутни резерви е намалял само с два процентни пункта от 2007 г. насам, докато делът на еврото е спаднал с шест пункта. И както всички знаем, нито американските политици, нито много от най-големите компании в страната се покриха със слава през този период.

Но промените в глобалната резервна система отнемат време. Валутните движения могат да се случват по-бързо - всъщност, както посочва Улф Линдал, главен изпълнителен директор на AG Bisset, основните световни валути са склонни да се движат нагоре и надолу в рамките на 15-годишни цикли. Според неговите изчисления, които проследяват движението на валутите от началото на 70-те години, ние сме започнали нов цикъл през януари 2017 г. и въпреки силата на долара от април 2018 г. насам този цикъл все още не е нарушен. Ако тезата е вярна, доларът е напът да спадне спрямо еврото и йената през следващите няколко години, и то с цели 50 до 60 на сто.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
0
 
5
 
14
julian12 до: Имхотеп
преди 1 година
Няма профилна снимка
Поне не е рядко л-но като теб.
8
 
6
 
13
Имхотеп до: Pyramid
преди 1 година
Измамник ти сега и икономист ли стана?
2
 
17
 
12
преди 1 година
„Крахът” ще е поредното изпомпване на поевтинели от курсовите разлики ресурси от света, с цел Краваристан да пълни търбуха. ИСТИНСКИЯТ КРАХ настъпва така или иначе но, ще е малко по-различен. Да потъват но, да не ни.повлекат със себе си.
0
 
3
 
11
IQ96 до: pantaleev
преди 1 година
Няма профилна снимка
Не виждам причини да ти слагат минуси? Добър факт си намерил.
2
 
6
 
10
преди 1 година
Проблемът е ,че ако еврото поскъпне прекалено може да бъде изоставено от
тия които оперират с него.

Още от Анализи
Каква е разликата между мемекойн и мемеакция?