IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готови ли са инвеститорите за крах на долара в дългосрочен план?

Може би ни чака корекция не само в цените на акциите на американските мултинационални компании, но и в стойността на самия долар

20:20 | 07.10.19 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Какви биха били последиците от подобна промяна? За начало инвеститорите извън САЩ, като европейските и японските пенсионни фондове, семейните офиси, които управляват финансите на богати лица, и големите финансови институции, ще бъдат силно засегнати от обезценяването на доларовите активи. Ако започнат да изместват инвестиционния си портфейл от тях, това може да изостри спада на акциите в САЩ - това е нещо, за което мнозина анализатори смятат, че така или иначе предстои, като се има предвид, че акциите са във втория си най-скъп период от 150 години. Това от своя страна би навредило на американските спестители, които запазват по-голямата част от своите пенсионни портфейли вложена във индексни фондове върху S&P 500.

Някои печени инвеститори вече виждат предупреждението и се пренасочват към златото. Очаквам и други суровини да поскъпнат.

Ако „Доларовият крах“ се сбъдне, инвеститорите могат също да почнат да трупат евро и йени, което би вдигнало доходността на американските облигации. Това е нещо, което малцина очакват - общоприетото мнение е, че сме в среда с ниски проценти завинаги. Ако обаче доходността се повиши, това би могло да помогне на спестителите, които държат облигации, а не акции, като същевременно навреди на задлъжнелите компании. И както вече бяхме предупредени от Банката за международни разплащания (БМР), има много "зомби" фирми, които ще имат проблеми с обслужването на дълга и оставането в бизнеса, ако лихвите се повишат.

През последните няколко десетилетия бяхме свидетели не само на бичи пазар при акциите в САЩ, но и на много финансов инженеринг. Компаниите направиха всичко възможно, за да устоят на икономическата гравитация, използвайки всичко - от данъчното законодателство до обратното изкупуване на акции. Централните банкери улесниха това чрез разхлабената парична политика. Ето защо, според мен, както американските акции, така и цените на доларовите активи остават толкова високи, въпреки многото рискови фактори в политическата икономия, както и предизвикателства пред бизнеса.

В крайна сметка, ако американските компании се възприемат като вече не най-конкурентните в света, цената на акциите им ще спадне, както и доларът. В тази точка ли се намираме? Все още не. Но като се има предвид ерозията на уменията в Америка, нейната болна инфраструктура и липсата на инвестиции в изследвания, се чудя дали скоро няма да я достигнем.

Самите компании многозначително преместват централите си. Скорошен доклад на Ernst & Young показва, че сред 500-те най-големи глобални компании според списание Fortune, тези със седалище в САЩ са намалели от 179 през 2000 г. до 121 сега, докато базираните в Китай са скочили от 10 на 119. Това сигнализира за пренасочване натам, откъдето компаниите очакват бъдещия растеж - Азия. Ако това е така, много от нас ще се нуждаят от нова инвестиционна стратегия за един нов свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
Поне не е рядко л-но като теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 8
Имхотеп
преди 4 години
Измамник ти сега и икономист ли стана?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 2
Pyramid
преди 4 години
Крахът ще е поредното изпомпване на поевтинели от курсовите разлики ресурси от света, с цел Краваристан да пълни търбуха. ИСТИНСКИЯТ КРАХ настъпва така или иначе но, ще е малко по-различен. Да потъват но, да не ни.повлекат със себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
IQ96
преди 4 години
Не виждам причини да ти слагат минуси? Добър факт си намерил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
Grosss
преди 4 години
Проблемът е ,че ако еврото поскъпне прекалено може да бъде изоставено оттия които оперират с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 5
Grosss
преди 4 години
Вицове за всякакви глупости колкото искаш,но винаги при девалвация напарите се случва едно и също,стоките поскъпват а акциите са си вид стока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 2
Blueberry
преди 4 години
И аз така се надявам, ама и те са хитри - спираш колата, същата фирма ти пробутва вода, изотонична напитка. По-скоро пълно изоставяне на прекомерното пазаруване на храна, напитки, дрехи, електроника, скапаните филми и още по-*** сериали и т.н. Вероятно в такъв свят Дюрекс ще е номер 1, ама лошо ли ще е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
Blueberry
преди 4 години
Значи наистина да открили вечния двигател на благоденствието... Да не стане като в оня виц за комара, който летял през устата и излизал отзад на слона и слонът бързо разбрал как да си осигури вечен кеф?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 7
pantaleev
преди 4 години
Аз доста често давам за пример ето тази страница отностно това какво им поддържа икономиката :) :https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_level_of_military_equipment
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 11
pinoccio
преди 4 години
Мисля да си лягам. Ако утре положението е пак така апокалиптично, ще взема и да закуся. Американците още 100 години ще са на върха. Тях ги крепи не доларът, а глупостта на света. Хората само да спрат за два дни да пият кока-кола и те са свършени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още