IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евтините пари създават корпоративни зомбита

Според Банката за международни разплащания поне 12% от нефинансовите компании на основните развити борси може би са такива

15:15 | 06.07.19 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Дългосрочните лихви спаднаха много. И ако мислите, че те няма да продължат да падат, помислете отново, пише Брет Арендс за MarketWatch.

Албърт Едуардс, стратег в SG Securities, наскоро посочи, че никой от експертите, запитани от Wall Street Journal в началото на годината, не е предвиждал, че доходността по 10-годишните американски ДЦК ще спадне под 2,5%. Настоящото ниво е вече 2%.

Мисля, че можем да изхвърлим тези прогнозиращи модели. Едуардс добавя, че в продължение на години икономистите казваха, че дългосрочните лихви никога няма да паднат до нулата.

Въпреки това в момента в Европа те са отрицателни. Инвеститорите, например, плащат 0,5% годишно за привилегията да заемат средства на правителството в Швейцария. Дори в САЩ реалните лихви по 10-годишните ДЦК са едва 0,29%. Преди поколение бяха обикновено 2% или повече.

Западните икономисти казваха, че нулевите лихви са странно и уникално нещо, което може да се види само в Япония. Точно като хората, които ядат сурова риба. Днес обаче лихвите в Европа са дори по-ниски от японските.

Когато американските лихви се сринаха през 2011-12 г., ни уверяваха, че това е еднократно събитие, което няма да се повтори. Когато се случи отново през 2016 г., ни казваха, че никога няма да се потрети. Сега се случва за трети път и предполагам, че скоро ще започнат да ни уверяват, че това е временен ефект и няма от какво да се притесняваме.

Банката за международни разплащания (БМР - централната банка на централните банки) обаче смята, че има причина за безпокойство и това са корпоративните зомбита, които убиват икономиката. Те са резултат от ниските лихви.

БМР открива, че от 80-те години насам спадащите лихви правят все по-лесно за лошите компании с калпав мениджмънт и ужасни продукти да остават в бизнеса дълго след като е трябвало да си отидат.

Тези зомби компании остават живи благодарение на това, че могат да продължат да заемат средства, като непрекъснато удължават периода на изплащането. А когато парите са евтини, това е страхотно за зомбитата. Ниските лихви са свързани с растящия брой на зомбитата, констатира БМР.

В момента има наистина много зомбита. БМР смята, че поне 12% от нефинансовите компании на основните развити борси може би са зомбита по широките критерии на определението. Това е епидемия – в началото на 90-те делът им бе около 2%.

Зомбитата са лоши за икономика. Забравете, че сте икономист. Помислете за най-лошата компания, за която сте работили. За всичкото разхищение – парите, времето и усилията, прахосани от мениджъри идиоти и бюрократи егоисти.

Сега вече можем да разберем защо икономическият растеж бе толкова вял в продължение на поколение и защо борсата зависи толкова от Федералния резерв.

Икономистите са съгласни, че всички щяхме да сме по-добре, ако лошо управляваните компании бяха избавени от  страданията си. Но докато лихвите са ниски, те ще продължават да кретат.

Зомби компаниите никога не са били толкова добре. Със спадането на доходността по 10-годишните американски ДЦК, спадна и тази по корпоративните облигации с неинвестиционен рейтинг – това са ставките, по които заемат зомбитата.

От началото на годината средната доходност по тези облигации се понижи от 8% на 6%, според Bank of America Merrill Lynch.

Едуардс твърди, че се намираме в икономическа ледена епоха. Според БМР има твърде много зомбита. Американският президент Доналд Тръмп пък е клоун. Това е някакъв филм на ужасите.

Но да погледнем от добрата страна. Уолстрийт в момента купонясва. Индексът Dow Jones Industrial Average се покачи с близо 2000 пункта, откакто по-рано през юни инвеститорите започнаха да очакват ново понижение на лихвите от Фед. Индексът S&P 500 пък се повиши със 7,5%. Какво би могло да се обърка?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 1
julian12
преди 4 години
Английския ти цитат само потвърждава това, което Студиоа обяснява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 1
julian12
преди 4 години
Всъщност Срудиото е прав, а ти и хапознай изобщо нямате идея за какво иде реч в глобален план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 10
Боян
преди 4 години
Не си струва да се мориш да им обесняваш на тукашните разбирачи, някакви сложни за тях неща, ти му говориш нещо полезно за бъдещето, той отива на съвсем други теми, просто защото не може да схване нещата, но затова и финансистите толкова много години трупаха колосални активи, просто 99 % от хората са колосално .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 1
Minka
преди 4 години
Why, in short, do savers have to be deprived in order to reduce over-geared borrowers debt servicing costs to the point where they might, finally, spend and get growth and inflation back to normal? For two decades or more, central banks have been manipulating asset prices shares and real estate in the misguided belief that they are managing the economy. Theyre not theyre simply making a few people a lot richer and a lot of people unhappy that theyre missing out, causing them to vote for crackpots. The sharemarket and the property market are not the economy, but in an age of quick gratification, they are more quickly manoeuvrable than real economic activity, so thats what central banks do.The result of economic growth thats driven only by debt and population is an illusion of prosperity but not its reality.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
Много е нисък процентът на зомби -12% . Това може би е при отрицателна лихва , защото при нормални лихви от 2-3% зомби ще е всяка трета компания . Така е и с лошите кредити - сега са 12% , но при отрицателни лихви . При криза може да фръкнат и над 50 % , както и живите- мъртви .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Аз не съм привърженик на ниските лихви, а на пазарните такива. Според мен основната лихва трябва да бъде 0%, да точно така 0%, но централната банка и монетарната политика обаче не трябва да същестуват изобщо. Абсурдно е група бюрократи да знаят какви са нивата на лихвите без значение колко образовани са или дали са нобелови лауреати по икономика. Светът и в частност България трябва да се върнат или към златния стандарт или към твърда свързаност на валутата с кошница от суровини/ресурси в това число злато и сребро. Не трябва да има никаква възможност за "стимулиране" на потреблението и пазарни манипулации както сега и системата трябва да е в ръцете на машини, а не хора, бюрократи или политици. Така когато например реколтата е лоша изкуствено ще се свие количеството пари в системата за да се задуши инфлацията, но това е непулярно и затова решението не трябва да е в корумпирани човешки ръце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 3
Minka
преди 4 години
Досега такъв радетел и поддръжник на ниските лихви като теб не бях срещал, но както и да е. На този хал сега сме, точно заради кредитната експанзия започнаа през '80 на миналия век и консумацията на хората. А хората не могат да си плащат сметките основно заради взиманите кредити и лакомията да имат още. Като имаш харчиш, като нямаш се стискаш а не взимаш на заем. Но то твоето е нещо като предложение за социализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Глобалната ситуация е същата като българската и проблемите са същите. Не мога да повярвам, че си се вързал/а на лъжите на тази медия и останалите за "ползите" от "нестандартната" монетарна политика т.е. пладнешки грабеж узаконен при това. Наистина е факт, че хората и най-богатите части на Европа и САЩ живеят от заплата до заплата и са затрупани от бързи кредити и всякакви форми на дълг и делата срещу банките са рекорден брой. Дори цената на бик мак в САЩ се е удвоила в последните 6-7 години докателство за успеха на количествените улеснения предполагам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 5
xapoznai
преди 4 години
Виждам, че искаш да започнеш спор за родната действителност, но аз говоря за глобалната ситуация. Ако трябва да го дам като пример през българската икономика - парите трябва да отиват при ресторанти, барове, дискотеки ако щете дори дилъри, но не и при не знам каква е точно професията - тези дето дават чадъри и шезлонги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 7
studioaa
преди 4 години
Тотално не си в час отново. Нито една от тези зомби компании не е печалба, а се издържа със субсидия, обществена поръчка или евтин кредит, с който да се плащат предишните кредити. Какъв е смисъла да инвестираш в компания с 5% възвръщаемост при положение, че паричната маса т.е инфлацията за 2018 е 10% по данните на БНБ. Това значи, че вложението реално е загуба и е безсмислено. И не ми излизай с лъжите, че нси били казали, че инфлацията била 2-3 %, а влез в квартания магазин и сравни цените на стоките с тези преди година, влез в кварталната пицария и бирария и направи същото, а не ми цититай тотално компроментирана правителствена пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още