Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Не, ЕС не забранява анонимните криптопортфейли

Обърканото послание от Брюксел може да е неволна грешка или умишлено насочване на общественото възприятие в погрешна посока

Не, ЕС не забранява анонимните криптопортфейли

Снимка: Bloomberg L.P.

В серия от изненадващи изявления в сряда регулаторите на Европейската комисия обявиха, че „забраняват анонимните криптопортфейли“ в рамките на кампания за борба с прането на пари. Това, разбираемо, разтърси криптопазара – той обаче бързо се възстанови, след като стана ясно, че ЕС е интерпретирал грешно същността на собствените си регулации, пише колумнистът Дейвид З. Морис в материал, публикуван от CoinDesk.

Мерките за криптоактивите са част от пакет с четири предложения за борба с прането на пари. В поредица от туитове, обобщаващи предложенията, еврокомисарят по финансовите услуги Марийд Макгинес написа, че в рамките на промените ще бъдат „забранени анонимните криптопортфейли и ще се гарантира, че трансферите на криптоактиви са проследими“.

Още по темата

Ако това е накарало косите ви да се изправят, поемете си дъх. Изказването на Макгинес е чиста проба начин за всяване на страх, несигурност и съмнение.

Вместо забрана на криптопортфейлите правилата на ЕС ще наложат по-строги, но оправдани закони за доставчиците на финансови услуги, като борсите например. Или Макгинес и нейният екип са се объркали от чистосърдечно незнание, описвайки новите правила пред обществеността, или умишлено са внесли смут като начин да насочат общественото възприятие в погрешна посока.

Както посочи Тим Коупланд от информационната платформа The Block, новите правила ще са много сходни с насоките на международната Работна група за финансово действие. Те забраняват предлагането на анонимни услуги, като управление на криптовалути или валутни сметки, осигурени от трета страна, а не предоставянето на софтуер за лична употреба.

Накратко, забраната е за криптоеквивалента на швейцарските банкови сметки, а не използването на криптовалути като платежно средство. Така че ако искате и можете да имате собствен портфейл, вие можете пак да държите и харчите криптовалути анонимно (освен ако не извършите престъпление, тогава анонимността ви едва ли ще трае дълго).

„Забраната на анонимните портфейли“ би била наистина ужасна цел, защото почти всички криптопортфейли са анонимни по дефиниция – също както всеки уеб браузър е анонимен по дефиниция. Портфейли като MyCrypto, Exodus и Electrum например представляват софтуер, който може да се изтегли навсякъде по света. Идеята за „забрана на анонимните портфейли“ с други думи би било една наистина драконовска мярка, включваща акции във ферми за сървъри, поддържащи кодове на портфейли, агенти, нахлуващи в апартаментите на финансови схемаджии, и разработчици, съдени за това, че са помагали на хора да преместят данни от едно място на друго.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
0
 
4
evlogi до: mrynmryn
преди 2 дни
Тоно понеже е децентрализирана и няма кой изкуствено да я крепи при евентуални лоши новини.Но периодичното на,иране не и попречи да повиши стойността си почти 50 пъти за последните 5 години
0
 
1
 
3
преди 2 дни
Ашколсун..Комисари като слънце си имаме в ЕС, не могат да схванат какво точно и как са регулирали.
0
 
3
 
2
преди 3 дни
Те и НЕ МОГАТ да ги забранят !!! Ако си имам примерно портфейл в Монеро - как точно ще ме уловят при трансферите - с техният мътняв протокол?
2
 
5
 
1
преди 3 дни
Няма профилна снимка
Уж децентрализирана валута, пък който каже нещо за нея, тя се на*ира.

Още от Анализи
След криптосрива: печалбата от биткойни на Tesla e почти унищоженa